

Bačovy šátečky
Suroviny 8 kusů
- Na omládek:
- 100 g vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 15 g droždí
- 125 g hladké mouky
- Dále:
- 100 g vody
- 60 g oleje
- 1,5 lžičky soli
- 150 g hrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- Náplň:
- 300-350 g strouhaných vařených brambor
- lžíce oleje
- střední cibule
- asi 50 g anglické slaniny
- 100 g brynzy
- 1 vejce
- sůl
Postup přípravy receptu
Suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat a pak, ve vypnuté a zavřené pekárně, necháme asi 45 minut kynout.
Zatím připravíme náplň - na lžíci oleje osmahneme krájenou slaninu a na ní drobně krájenou cibuli. Tuhle voňavou směs pak promícháme s bramborami, vejcem, brynzou a pode chuti ji dosolíme.
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnu (opět bez předehřevu) vymísit těsto, které nám pak v pekárně i vykyne.
Vykynuté těsto propracujeme, vyválíme na obdélník a nakrájíme 8 čtverců. Rozdělíme na ně náplň, čtverce přehneme do šátečků, dobře uzavřeme, dlaní mírně zploštíme a necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií (asi 30 minut).
Potřeme je vodou, můžeme posypat celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 20-25 minut).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bačovy šátečky
-
Vyzkoušela jsem tyto šátečky o víkendu. Byly vynikající
. Jen jsem trochu víc rozválela těsto a tak jsem místo 8 měla šátečků 16
, ale náplň vystačila do všech 16 šátečků. "Přežily" 24 hodin
. Také dávám bod
.
-
senky:
díky za vyzkoušení i fotku, máš je krásné! Bačovi by se určo líbily
-
-
Dnes spácháno
, podařilo se
Připojuji se k ostatním,které už vyzkoušely a chválím,chválím,chválím
přidala jsem foto
-
rebeka: A já děkuji...a děkuji a ještě jednou děkuji!
-
Iriska:
cathleen:dnes jsem donesla vzorek do práce a velmi chutnalo,mám tě pochválit,tak tedy činím..a chválím...a chválím...
-
Tak to je parádička
+ To budu muset vyzkoušet, i když s kynutým těstem moc nekamarádím. Moc se mi líbí ta náplň
No a ten bača mi zase připadá, jako kdyby měl na uších činely.
Čau, jdu k očnímu -
nádhera, už se těším, až vyzkouším
-
cathleen:no to se neboj..to těsto je jak peřinka..s tím to půjde samo..už to vidím....ale neřeknu
až jestli se to povede,pak zamachruju
-
rebeka: jj, určitě, taky jsem s ním ještě "neskončila"
Mám v plánu vyzkoušet s ním pár věcí a budu ráda, když sem písnete i vy vaše postřehy a zkušenosti
-
cathleen:napadlo mě,jestli by tohle vskutku skvělé těsto,šlo použít např. na roládu se zelím,anglickou apod.
-
cathleen: Ivi, ono je to tak,ony se sežerou,ať takové nebo onaké,ale to já si zase dám záležet
,na čtverce, i klidně,podle pravítka rozměřím
Dámy jsou shnilé něco tvořit,ony ví,že donesu
A už mám vyzkoušeno,podle Tvého receptu nejde neuspět
-
senky: pokud je chceš péct na chuť, mohla bys je udělat menší - těsto se fakt nelepí, mohla bys naplnit a zavřít jakoby malé buchtičky - koláčky a před kynutím je na plechu opatrně mírně rozmáčknout (aby vypadaly spíš jako malinké vdolky).
A potři je rozšlehaným vejcem, budou se krásně lesknout + posyp makem nebo semínkem.
Na babinci bude chtít spíš každý jen zobnout, ochutnat -
rebeka:
teď jsem se teda pobavila
počkejte,já je chci péct v pátek na babinec,to teprve nebudou šátečky,to budou přímo vlňáky
Všechny je máte "jak na výstavku" -
rebeka:
čmáranice na WC? Hmmm, mělas vidět moje první boží milosti
byly přesný.