Trhací chlebík (Pull Apart Bread)

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 39 názorů

Suroviny

180 g vody
20 g oleje
lžička soli
1/2 lžičky cukru
30 g žitné chlebové mouky
60 g pšeničné chlebové mouky
210 g hladké mouky
10-12 g droždí
Náplň:
asi 50 g másla
2 stroužky česneku
bylinky
(petrželka, pažitka, oregano, bazalka, rozmarýn)
strouhaný sýr Gran Moravia
Recept si zatím oblíbilo 43 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto jsem míchala robotem, z 1,5 výše uvedené dávky - pekla jsem ve formě na chleba (taková větší forma na biskupský chleba).

  2. Z vody, cukru, trochy hladké mouky (odebrané z odváženého množství) a droždí uděláme kvásek, který je třeba nechat asi 15-20 minut kynout. Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho, zakryté proti osýchání, asi hodinu nakynout.

  3. Pak propracujeme a na vále rozválíme na obdélník (přibližně 30x50 cm), potřeme ho rozpuštěným máslem, smíchaným s rozetřeným česnekem a posypeme nakrájenými bylinkami a sýrem.

  4. Plát podélně rozřízneme na 5 pruhů, naskládáme je na sebe a nařežeme na 6 dílků (trochu mi to připomínalo krájení domácích širokých nudlí). Tyto čtvercové "balíčky" pak naskládáme do formy nastojato, pěkně jeden za druhým (forma by měla být dobře vymazaná tukem nebo vyložená pečícím papírem, fólií - do mé větší formy se mi pohodlně vešla černá pečící fólie z Lídlu).

  5. Necháme vykynout, pokud nám zbyla troška rozpuštěného másla, potřeme chleba svrchu a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 180°C/30-40 minut - každá trouba peče jinak a trhací chlebík musí být upečený, ale ne dotvrda a vysušený).

  6. Hotový chlebík vytáhneme z formy, necháme prochladnout a ještě vlažný už můžeme nabízet.

Poznámka

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Chleba voněl až ven, před dům. A zmizel tak rychle, že nestát opodál použitá chlebová forma, možná bych zapochybovala, že se něco peklo...

Vlastně - nezapochybovala bych. Ta nádherná vůně nám doma, přes všechna otevřená okna, zůstala až do večera.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 520 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Trhací chlebík (Pull Apart Bread)

  • Lenunka Lenunka

    dnes jsem pekla, výborný, dala jsem rozmarýn, tymián a místo másla bazalkový olivový olej....zmizel rychle, ale vyfotit jsem ho stihla, tak si dovoluji přidat foto a samozřejmě bod :yes::-):-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Pouzina: už jsem viděla, moc pěkné, děkuji :-K
    A příjemné posezení s přáteli!:-)

    Odpovědět

  • Pouzina Pouzina

    Výýýborný chlebík, přidala jsem na malé kostičky i kousek slaniny, je jasný, že tím se nic nezkazí :-D Dneska peču druhý a bereme na grilovačku. :yes: povedl se tak přidávám i foto:-D

    Odpovědět

  • Pouzina Pouzina

    A je v troubě, když se povede , přidám i foto :-) :-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Lenka: díky:-K jasně, že je variabilní. Tenhle je vlastně první s míchanými moukami, laděný spíš směrem k chlebu.
    Do té doby jsem potkávala tyhle chleby jen z hladké mouky, zadělané mlékem, s vajíčkem a máslem v těstě - prostě takové slané buchétky;-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Výborný recept, doporučuji..a snese i různé obměny, co se týče použité mouky, náplně.

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Vynikající. Pekl jsem včera a zmizel během zpěvu oslavných chorálů za patnáct minut (3 lidi), dnešní zatím chládne a mladí se šli projít, takže exekuce proběhne po návratu:-K

    Odpovědět

  • Eficka82 Eficka82

    Tak tento výborný chlebík peču celkem pravidelně,vždy když koupím gorgonzolu;-) Bylinky sypu jaké zrovna mám po ruce:-8 Protože už jsem líná,tak na chleba používám slunečnicovou směs chleba z lidlu-a ještě uhnětenou v pekárně :-D Chlebík naskládám do bábofkové formy a rodina už po mně jinou bábovku než tuto nechce:-D Bodík poslaný už dávno:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Sarovka: díky:-8 taky ho musím brzo udělat!

    Odpovědět

  • Sarovka Sarovka

    Ivo, děkuji za výborný recept:-K:yes: Chléb je výborný, voňavý a krásný. Okouzlil nejen rodinu, ale i kamarády, takže jsem ho rozhodně nepekla naposledy :-)

    Odpovědět

  • Joskob Joskob

  • pipre pipre

    cathleen: Ony už ty bylinky samy o sobě z něj udělají voňavý chlebíček, takže koupím jiný sýr a dám se do toho :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    pipre: určitě. Jen nebude tak moc voňavý, ale výborný bude stopro ;-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Ivi, jde použít i jiný sýr? Dnes jsem sháněla ten Gran Moravia, ale u nás je dost drahý, 10 dkg za 56 kč, tak jsem to vzdala..

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: vypadá skvěle, určitě i chutná - chystám se vyzkoušet

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: trhaný chléb trhany chleba česnekový trhací chlebíček zapečený trhací chléb slaný trhací chléb slaný trhací koláč slaný trhací chleba trhací koláč česnekový chléb trhací dobroty od maryny trhaci chleb se sýrem trhaný chléb s česnekem recept na trhany chleb česnekový trhací chléb zapečený trhaný chléb trhací cheba trhací chleba se sýrem opičí chleba makový trhací koláč trhaný zapeceny chléb

Zapomněl/a jsem heslo