Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letos titul chleba roku získaly hned dvě pekárny.
Zdroj: Pixabay, Alexas_Fotos

Chleba je jednou ze základních potravin české kuchyně. Především na dovolených v jižní části Evropy na ten náš kmínový s lásko vzpomínáme. Ten bílý z jihu považujeme za gumový a spoustě lidí ani moc nejede. Aby chleba co nejdéle vydržel, musíme se o něj i patřičně postarat.

Chleba roku 2022

Jak podle vás vypadá a chutná ten nejlepší chleba? Má jemně nakyslou slanou chuť a křupavou kůrku nebo preferujete sladší chuť? Chuťě cheba mohou být různé a ti, kdo si chleba pečou sami doma neustále laborují s poměry surovin, aby měli ten svůj vysněný chléb. Podobnou alchymii provozují i velkopekárny. I ony chtějí upéct ten nejlepší chléb. Daří se jim to? 

Na prestižní akci Dny chleba v Pardubicích se každoročně volí chleba roku. Soutěž má pět kategorií a o titul bojovaly letos pekárny z celé České republiky.

Je pravda, že letošní rok pekárnám příliš nepřál. „Kvůli neustálému růstu cen energií a vstupních surovin je letošní rok pro pekaře obzvláště obtížný. O to více nás těší, že se i přesto do letošního ročníku soutěže Chléb roku přihlásilo 104 soutěžních vzorků, ze kterých naše odborná porota po dlouhém rozhodování vybrala vítěze jednotlivých kategorií,“ řekl pro Toprecepty.cz Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice.

Soutěžní chleby hodnotilo 20 certifikovaných komisařů. V propracovaném 100bodovém schématu hodnocení posuzovali senzorické parametry jednotlivých chlebů: vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, jež je při hodnocení nejdůležitější. Vítěze v kategorii Chléb mladých vybrali studenti SPŠPaS Pardubice.

Vítězové jednotlivých kategorií soutěže získali oprávnění využívat ochrannou známku Chléb roku 2022, chleby umístěné na 2. až 5. místě pak nesou známku Chléb vynikající kvality.

A tady jsou vítězové jednotlivých kategorií:

  • Chléb roku 900–1200 g (dva vítězové se stejným počtem bodů):

Beas, a.s. Choustníkovo Hradiště, Pekárna Zelená louka a.s., Herink

  • Chléb roku 500–800 g:

Pekárna Racek, s.r.o. Přerov

  • Chléb bez hranic:

 United Bakeries a.s., Praha

  • Novinka roku:

Nopek a.s., Hrušová

  • Chléb mladých:

PEK Group, Znojmo

Soutěž se už třináct let pořádá pod záštitou společnosti Tesco Stores ČR, a. s. Právě v jejich prodejnách máte jedinečnou šanci vítězné chleby zakoupit.

Naše babičky chleba považovali za "boží dar" a podle toho se k němu chovaly. Věděli jste, že trvanlivost chleba můžete správnou péčí o něj prodloužit?  

Zapomeňte na igelit

Kvalitní pečivo poznáme především podle jeho složení. Každý pekař by vám ho měl dát k nahlédnutí. Na dálku rozhodně nepoznáte, zda je výrobek celozrnný, špaldový nebo žitný. Kvalitní pečivo také vydrží déle čerstvé a chutné.

Zásadní věc je nebalit chleba do mikrotenových sáčku. Lepší jsou papírové, ale určitě ne ty s průhledem, do kterých se chleba balí ve většině prodejen. Úplně nejlepší je, pokud chleba doma přebalíte do plátěné útěrky, kapsy nebo plátýnka.

Někteří s láskou vzpomínají na socialistický chléb a spokojí se s klasickým kmínovým bochníkem Šumavy, jiní však rádi experimentují. Na trhu tak najdete chleby s chia semínky, špaldové, amarantové, ale třeba i s cibulí, sušenými rajčaty nebo olivami. Stačí si jen vybrat podle své chuti.

Zdroj informací:
Svaz pekařů a cukrářů v České republice

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více