Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte rádi kvalitní chleba a rozmražený polotovar váš mlsný jazýček neuspokojí? Na domácí pečení si ale netroufnete? Dnes již existuje spousta řemeslných pekáren, kde pečou chléb tak jako kdysi – z kvásku, podle původních postupů a z kvalitní mouky. Takový, kterému zkrátka nelze odolat.

Od kváskové mapy k řemeslným pekárnám

Upéct si domácí chléb nebo vůbec pečivo se stalo během první vlny pandemie koronaviru doslova hitem. Tehdy se rozjelo přímo kváskové šílenství a každý toužil po vlastnoručně upečeném chlebu s křupavou kůrkou, který byl měl tu pravou poctivou kváskovou a lehce nakyslou chuť. Zájem o kváskový chléb ovšem začal už mnohem dřív. Velký podíl na tom měli dnes již velmi známí food blogeři jako je pan Cuketka nebo Juliana Fischerová alias Maškrtnica. Byl to právě pan Cuketka neboli Martin Kuciel, který před lety rozdával v pražské kavárně Můj šálek kávy první doma vypěstované kvásky a byl to taky on, kdo spolu s Maškrtnicí založil dnes už dobře známou kváskovou mapu, kde si tehdy zapálení amatérští pekaři předávali kvásky, aby si pak doma mohli podle ověřených receptur upéct nejen domácí Šumavu, ale třeba i vynikající žitný chléb nebo další kváskové skvosty. Současně s tím se začaly objevovat i první pekárny, které s radostí přijali ti, jimž se domácí pokusy moc nedařily. Dnes je takových pekáren celá řada na mnoha místech České republiky. Navštívili jsme pro vás ty nejznámější v Praze, abychom ochutnali jejich speciality. A tady máte výsledek našeho chlebového pátraní:

Praktika

Pokud máte na kváskovém chlebu rádi jeho nakyslost, určitě zamiřte do této původně nuselské pekárny, která má v současnosti ještě pobočky na Letné a v Karlíně. Místní chleba je totiž jiný než chleby z ostatních pekáren – měkký, příjemně nakyslý, s trochu mokrou střídkou a s většími či menšími bublinami a křupavou kůrkou. Za nás je právě chleba z Praktiky chuťově nejvýraznější. Při přípravě chleba zde používají větší množství filtrované vody, bio mouku mletou na kameni a samozřejmě kvásek. Chleby pak nechávají pomalu kynout aspoň 12 hodin. Navíc tu pečou z různých druhů mouky. Vybírat tak můžete mezi chlebem žitným a špaldovým.
Náš tip: Pro odvážnější "chlebomily" doporučujeme chléb z červené pšenice, který má lehce načervenalou střídku a příjemné lehce ovocné aroma. Chutná asi nejzajímavěji ze všech pražských chlebů.
Ceny: 700 g chleba koupíte za 100 Kč, 850 g za 120 Kč.

Eska

Jeden z nejslavnějších kváskových chlebů v Praze je ten z karlínské restaurace Eska. Oproti tomu z Praktiky je trochu slanější, díky tomu ale úplně stačí, když si ho dáte třeba jen s máslem nebo se žervé. Je to delikatesa, kterou si mnozí pamatujete z dětství. Chléb z Esky má příjemně křupavou pomoučenou kůrku s řezy a střídku s malými oky. Vybírat můžete mezi dvěma typy –  chlebem 33 a chlebem 66. Tyto trochu zvláštní názvy odkazují k procentuálnímu podílu žitné mouky v chlebu. Oba se zadělávají z bio žitné a pšeničné mouky a třístupňového kvasu, pak se nechávají kynout minimálně 14 hodin a nakonec se pečou na bukovém dřevě. Do chleba 33 se ještě přidávají brambory. 
Ceny: chleba 33 stojí 105 Kč, chleba 66 stojí 105 Kč.
Náš tip: Když už tady budete, plácněte se přes kapsu a kupte si k chlebu domácí libečkovou sůl (55 Kč). Nic jiného už ke štěstí potřebovat nebudete!

Artic Bakehouse

Chcete-li vybírat ze širší nabídky chlebů, vyrazte do pekárny Artic Bakehouse, která má jednu prodejnu na Újezdě, druhou ve Štefánikově ulici a třetí v Myslíkově ulici. Přestože ji založil Islanďan, seženete tu jeden z nejlepších tradičních českých chlebů v Praze. Starý Charles je kváskový chléb upečený ze směsi celozrnné žitné a bílé mouky. Je výjimečný křupavou kůrkou a když na něj poklepete, krásně zaduní. Zajímavou chuť mu dodá anýz a kmín, které se výborně snoubí s chutí žitné mouky. Velmi nám zde zachutnal i ryze žitný Starý parchant neboli Old bastard, který je stoprocentně žitný a plný slunečnicových a lněných semínek. Pokud milujete tmavé chleby, na tomhle si rozhodně pochutnáte.
Ceny: Starý Charles 135 Kč, Starý parchant 160 Kč.
Náš tip: Kváskový artic bakehouse je spíše světlejší hodně nadýchaný chléb. Výtečně se proto hodí na přípravu bruschetty

Boulangerie Le Caveau

Do pekařství na náměstí Jiřího z Poděbrad se chodí hlavně na úžasné francouzské bagety, v nabídce ovšem mají i vynikající chleby. Místní venkovský chléb je spíš světlejší chleba francouzského typu, je krásně nadýchaný, s výrazně křupavou kůrkou, a samozřejmě z kvásku. Jeho chuť navíc vylepšuje spousta semínek. Toužíte-li po nějakých netradičních chutích, určitě vyzkoušejte jejich tmavší chleby s fíky nebo s meruňkami. Můžete si vybrat mezi žitným s meruňkami a ořechy, nebo špaldovým s fíky a dýňovými semínky. Díky jejich specifické sladší chutí jsou vynikající i jen tak samotné, klidně i bez másla.
Ceny: Venkovský chléb koupíte za 82 Kč, žitný a špaldový pak stojí 120 Kč. 
Náš tip: I když je tento článek o chlebu, bez bagety z této pekárny neodcházejte! A taky bez slaného francouzského másla ne. Věřte, že na obojí se rychle a lehce zvyká.

Antonínovo pekařství

Za dobrý chléb se vyplatí si trochu připlatit, pokud si ale kupujete bochník obden, může se to trochu prodražit. Pro cenově dostupnější chléb si můžete zajít do Antonínova pekařství. Výhodou je, že má v Praze opravdu hodně poboček (u náměstí Jiřího z Poděbrad, na Smíchově, poblíž metra Vltavská, v Bubenči, v Karlíně a ve Vršovicích). Nebojte, i přes nižší cenu tu neprodávají polotovary ale pouze pečivo z kvalitních surovin. Místní hvězdou je Antonínův chléb z pšeničné (60 %) a žitné (40 %) mouky s krásně křupavou a popraskanou kůrkou a světlejší střídkou. V nabídce mají také chleby pečené ve formě, výborný je hutný 100% žitný chléb. Máte-li rádi nějaké zajímavější chleby, zkuste ořechový. Má stejné složení jako Antonín, navíc je ale obohacen o vlašské ořechy, jež mu dodávají na křupavosti. Dvakrát týdně také pečou chléb bramborový. 
Ceny: Antonínův chléb 60 Kč, žitný chléb 55 Kč, ořechový chléb 80 Kč.
Náš tip: Vlídný personál, vlídné ceny, ke konci otvíračky dostanete sem tam i něco zadarmo. Chuťově podle nás zde vedou chleby tři: ořechový s vlašáky, bramborový a žitný 80 %.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více