Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

grilované kuře
Zdroj: Pixabay, GOLDINPIC

Grilování kuřecího masa je oblíbené, ale pokud nerespektujete základní pravidla, může se stát, že bude maso po úpravě suché, nebo naopak krvavé. Přečtěte si, jak správně grilovat kuře a jak zajistit, aby bylo šťavnaté a propečené.

Co můžete grilovat

Grilovat můžete celé kuře, ale i jeho části. Grilování celého kuřete je samostatnou disciplínou. Proto se dnes zaměříme na grilování částí masa. Někdo miluje stehna, jiný si pochutná na křídlech a další zase nedá dopustit na kuřecí prsa. Vykostěná kuřecí prsa jsou často suchá a nevýrazná a takové jídlo příliš nechutná. Problémem může být marináda a nesprávný postup. Pokud jsou kuřecí prsa správně udělaná, je to pochoutka. Šťavnatější, ale zase trochu rizikovější jsou kuřecí stehna. Každopádně, s našimi radami zvládnete obojí na jedničku.

Zásady hygieny při grilování 

Grilování kuřecího masa je reletivně rizikové, zejména v horkém počasí, a je potřeba, abyste více dbali na hygienu. Nejde pouze o samotný proces grilování. Hlídání hygieny už začíná nákupem, kdy je nutné oddělit syrové maso od ostatních potravin, aby nemohlo dojít k tzv. křížové kontaminaci. Nože a prkénka používejte jen na přípravu syrového masa a po dokončení vše důkladně omyjte, včetně rukou. Kuřecí maso nemyjte, mohlo by se nechtíc stát, že by prskající kapičky vody dopadly na ostatní předměty, třeba na nádobí na odkapávači. 

Marinované maso nechávejte v ledničce při teplotě ideálně 4 °C. Marinádu použijte vždy čerstvou, pokud ji dáváte na maso a zbude, bez milostní ji vyhoďte. Pokud chcete marinádu natírat na hotové maso, tak množství rozdělte a směs na hotové potírání dejte do chladu, abyste mističky nespletli.

Stále si důkladně myjte ruce, vždy před zahájením práce a při přechodu z jedné činnosti na jinou. Zároveň platí, že nemají používat stejné nástroje na obracení a stejné na servírování. To znamená, že kleštěmi maso obracejte, ale jiným čistým nástrojem je sundávejte z grilu.

Hotové grilované maso musí být dostatečně tepelně ošetřeno. Důležitá je teplota uvnitř masa alespoň 77 °C. Tak zamezíte bakteriálním patogenům a parazitům, aby se rozřířily do jídla. Salmonela či jiná průjmová onemocnění bývají v létě typická právě po požití nedostatečně ošetřeného kuřecího masa. Pokud budete používat vpichovací teploměr, potřete díru po vpichu olejem. Díky tomu zůstane šťáva uvnitř masa a nevyteče.

Než začnete grilovat

Než začnete grilovat, měli byste mít vše připraveno. Dejte si k ruce maso, marinádu a všechno potřebné náčiní, abyste nikam nemuseli odcházet. Kuřecí prsa jemně naklepejte. Solte těsně před tím, než dáte maso na gril, aby sůl zbytečně nevytahovala šťávu. Zvolenou marinádu rovnoměrně vmasírujte do masa, dokud nebude rovnoměrně potažené. Marináda slouží k ochucení a zkřehnutí masa. Maso nechte naložené alespoň hodinu. Před grilováním marinádu setřete ubrouskem a pak dejte maso na gril. Proč marinádu stírat? Slouží ke zkřehčení a ochucení masa, ale u samotného grilování není potřeba. Olej na ní by se zbytečně přepaloval, maso i tak má svého tuku dost.

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak grilovat kuřecí maso

Před grilováním připravte gril tak, že ho předehřejete naplno a z vyhřátého grilu oškrábete všechny zbytky z posledního grilování. Pak gril potřete olejem nebo špekem. Gril ztlumte. Ideální teplotou na grilování kuřete je 160-180 °C, ale teplota se těžko odhaduje.

Umístěte kuřecí prsa na předehřátý gril. Používání víka má za výsledek udržení vysoké teploty a kouře uvnitř grilu. Grilování s víkem je vhodnější na celé kuře. Kuřecí prsa se připravují rychle, opékejte na grilu (otevřeném) 5-6 minut z každé strany. Pak maso otočte pomocí kleští. Nikdy na to nepoužívejte vidličku, abyste maso nepropíchli. Vytekla by šťáva a maso bylo vysušené. Kuřecí prsa obracejte jen jednou, aby zůstala pěkná, šťavnatá a vytvořila grilovací stopy.

Grilovat je dobré rychle přímo na roštu, a pak pomalu dokončit nepřímo na kraji roštu. Prsa pak budou uvnitř šťavnatá, na povrchu ale zůstane jemná křupavá kůrka. Během grilování můžete maso potírat marinádou, ale opatrně, aby nestékala do uhlí, protože by vznikaly karcinogenní látky, které by se při poletování nalepovaly na maso. Doba grilování vždy záleží i na tloušťce prsou.

Kuřecí křídla grilujte na přímém žáru ve středu grilu z každé strany po dobu 2 minut. Pak křídla přesuňte na stranu grilu, kde je nepřímo grilujte další půlhodinu. Nakonec maso nechte odpočinout. Ihned ho zakryjte fólií a počkejte zhruba 5 minut. Maso bude šťavnatější (v případě prsou).

Nejdéle trvají kuřecí stehna, která doporučujeme raději předem vykostit, pak bude úprava kratší.

Rada na závěr: Kromě hovězího masa by žádné jiné nemělo být po úpravě krvavé. Pokud maso nakrojíte a teče z něj krvavá šťáva, je nutné je dopéct a poté pužít čistý talíř i příbory.

Zdroje informací:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76707.aspx
https://www.khspce.cz/letni-grilovani-a-jeho-nastrahy/
https://www.ambitiouskitchen.com/how-to-grill-chicken-breast/

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více