Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Zdroj: Unsplash, Markus Spiske

Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného masa - a za několik minut už si pochutnávat na šťavnaté dobrotě v prostředí sluncem zalité zahrady, to je zkrátka letní sen. Aby se vyplnil, naučte se, jaké konkrétní druhy masa se na grilování hodí i to, jakým způsobem správně připravit krkovici a jakým klobásky nebo kuře.

Na grilu záleží

Typ grilu, který používáte, částečně určuje, jaké maso na něm můžete dělat. Lépe řečeno; jakékoliv maso můžete dělat na jakémkoliv grilu, ale může se stát, že maso se bude dělat dlouho, nebo jej naopak sundáte z mřížky vysušené či tvrdé jako podešev. Základní gril bez poklice je vhodný pro přímou metodu grilování, která je určena masům a surovinám, jimž stačí 30 minut. Týká se to steaků, burgerů, párků a grilovacích klobás, kotlet. Naopak grily s poklicí jsou skvělé na nepřímou metodu grilování, kdy na maso působí teplo ze dvou zdrojů. Tato metoda je ideální pro to, co vyžaduje dlouhou dobu přípravy, tedy velké kusy masa, celé kuře, žebra, kýtu, koleno a tak dále.

Burgery jako z Ameriky

Ačkoliv u nás je na grilu tradičnější flákota, v USA, odkud grilování známe, by se grilovačka neobešla bez hamburgerů. Chcete si je také udělat? Můžete, ale použijte mleté maso ze dvou různých druhů, z nichž jeden bude výrazně tučný. Jinak by vaše karbanátky byly nepoživatelné. Chcete grilovat špízy? Jednotlivé kousky masa prokládejte silnějšími plátky slaniny a nezapomeňte na cibuli.

Jak je to s kuřecím? Dietní maso má tendenci se vysušovat, zároveň ale patří k hodně populárním druhům. Vhodné na grilování jsou stehenní řízky, protože na stehnech má kuře nejšťavnatější masíčko. Podle webu Ogrilovani.cz byste kuřecí prsa měli grilovat vždy s kůží, která zmírní riziko vysušení. Skvělé jsou i paličky nebo kuřecí křídla. Obecně platí, že drůbeží maso potřebuje naložit. Skvělý je jogurt s bylinkami, který maso zvláční, zmiňovaná křidýlka jdou zase dobře dokupy s různými pikantními marinádami. Nezpomeňte ale, že marinádu je do masa potřeba dobře vmasírovat a před grilováním ji z masa osušit.

Pašík v ohni

Po vepřových kotletách a krkovici saháme při přípravě na grilovačku nejčastěji. Krkovice je druh výrazně prorostlého masa, takže je to logické, i tak ale před tepelnou úpravou snese olejovou marinádu. Co se týče kotlet, měly by být asi 2,5 centimetru tlusté a ideální je grilovat je i s kostí. Web Ogrilovani.cz radí zkusit vepřový bůček, který je naprosto dokonalý, leč poněkud kaloricky náročný. Je to lahůdka, ale pěkně tučná lahůdka. Co se týče žeber, ta je vždy potřeba naložit do marinády, aby byla šťavnatá; dobře se k nim hodí med a další sladkoslané sosy. Zkusit můžete určitě i vepřové koleno, pokud jej máte rádi, ale připravte se, že se griluje dlouho, pomalu a při nízkých teplotách. Možná vyjde lépe udělat si z něj tradiční ovar.

Královské steaky

Hovězí maso je samozřejmě lahůdkou a steaky jsou na gril nejlepší. Nejlepší je vysoký roštěnec. Rib eye steak totiž obsahuje tukovou část, která mu dodá šťavnatost. Svíčková je skvělá na roastbeef, ale pozor, chce to cvik, protože hotový roastbeef musí být uprostřed krásně růžový a nesmí se "předělat". Nízký roštěnec je také možné použít na steaky, je to ale libové maso, proto na gril spíše nedoporučujeme. Skvělá je naopak hovězí veverka. Pokud byste si chtěli udělat flank steak, i to jde na grilu dobře, ale musí se s ním opatrně, protože pupek mívá tendenci tvrdnout

Při přípravě steaku je nesmírně důležitá také teplota a především doba. Teplota grilu by měla být mezi 170 a 230°C. Pokud chcete rare steak, dělejte jej 8 minut a v polovině času jednou otočte. Medium chce 10 minut, well done až 14 minut.

Speciality šéfkuchaře

Pokud jde o ryby, platí pro ně totéž, co pro jiná masa - čím tučnější, tím lepší. Proto se na gril hodí losos nebo tuňák. Grilovní pstruzi jsou skvělí, ale je třeba dělat je krátce a potírat je při tom olejem nebo rozpuštěným máslem. Zároveň musí být ryby čerstvé. Chystáte-li se grilovat zveřinu, naložte ji před tepelnou úpravou do mléka, podmáslí, piva nebo vína, aby zkřehla. Jehněčí maso je především finančně méně dostupné, ale velmi tučné, takže na grilování ideální. Podobně je to i s telecím, které se nejlépe griluje v podobě steaků. Nechte si je naporcovat už v řeznictví a ušetříte si práci.

Recepty k tomuto článku