Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

lečo ve skleničce
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Rajčata a papriky dozrávají a letos nabízejí skutečně skvělou úrodu. Mezi tuzemská nejoblíbenější jídla z těchto druhů zeleniny určitě patří lečo. Možná byste si ho rádi uchovali na zimu. Zjistěte, na co nezapomenout při zavařování a mražení leča.

Proč a jak uchovávat lečo

Lečo je v naší kuchyni jako doma, i když patří do té maďarské. Lečo se objevuje mezi kulinárními symboly pozdního léta a připravit si ho na zimu je výborný nápad. Jeho konzumací si pak můžete vyvolávat nádhernou atmosféru letních dnů. Příprava leča není nic složitého. Čerstvé lečo je samozřejmě ideální. Když ale využijete na jeho přípravu kvalitní suroviny, pochutnáte si později i na ohřátém leču z původně zavařené nebo zmrazené podoby. 

Jak si přichystat suroviny na lečo

V leču hrají zásadní roli tři suroviny: cibule, paprika, rajčata. Abyste dosáhli dokonalé chuti, tyto tři suroviny musejí být ve správném poměru. A to je jeden díl cibule, dva díly rajčat a čtyři díly papriky.Jako první přichází na řadu cibule. Jí je potřeba věnovat dostatek pozornosti. Budete ji potřebovat oloupanou a nakrájenou na kolečka. Na zesklovatění cibulky pak můžete využít sádlo i řepkový olej.

Co se týká rajčat, na lečo jsou ideální masitá. Pokud ale máte vypěstována rajčata vodnatější, i s nimi se dá připravit tento pokrm. Podle originálního maďarského postupu byste měli rajčata vždy oloupat, ale ani v samotném Maďarsku už to hospodyňky vždycky nedělají. Tudíž záleží jen na vás.

Pokud patříte k táboru, který nemá rád slupku, budete potřebovat udělat v horní části rajčete nožem kříž a rajče spařit krátce vroucí vodou, dokud se naříznutá slupka nezačne kroutit. Poté je potřeba rajče vložit do misky s ledovou vodou a ihned slupku oloupat. Klasická příprava leča je už pak snadná. Nejdříve necháme na tuku (sádlo nebo olej) zesklovatět cibuli, pak přidáme mletou papriku, případně i rajský protlak nebo kvalitní maďarskou paprikovou pastu, a poté rajčata nakrájená na čtvrtky a papriky zbavené jádřinců a nakrájené na kolečka.

Takto zeleninu zakryjeme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Poté osolíme, případně opepříme a dusíme do částečného změknutí. Pokud lečo zavařujeme, nenecháme zeleninu změknou moc, je třeba počítat s tím, že i při zavařování samotném ještě změkne. .

Jak zavařit lečo na zimu

Na zavařování potřebujete dokonale čisté sklenice a víčka. Připravte si je předem. Jakmile máte vroucí lečo v hrnci, pomocí naběračky je po částech vložte do zavařovacích sklenic. Dobře je uzavřete víčkem a vložte do hrnce s vodou ohřátou na 85 °C. Zavařujte 20 minut. Nechte vychladnout. Skladujte v suchu a temnu. 

Pokud máte raději v leču pevnější kousky zeleniny, vyzkoušejte tento recept, tento základ pak můžete použít i do jiných receptů.

Takto připravené lečo vydrží několik měsíců a vy si ho budete moci vychutnávat v zimě přesně tak, jak ho máte rádi.
Náš tip: Pokud máte rádi pikantní jídla, vyzkoušete tuto pikantní variantu leča podle následujícího videopostupu.

Jak mrazit lečo na zimu

Kromě zavařování můžete lečo i mrazit. Ze začátku postupujte stejně, ale pak nechte lečo zcela vychladnout. Nebudete ho přesunovat do sklenic, ale zcela studené lečo dejte do mrazicích sáčků vložených do hranaté plastové misky. Ze sáčku co nejvíce vytlačte vzduch a dobře ho uzavřete. Nechte zmrznout. Ideálně přes noc. Druhý den pak vyndejte sáček z misky a uložte ho do mrazáku samotný. Při rozmrazování nechte sáček volně povolit při pokojové teplotě nebo ho strčte do hrnce s teplou vodou. Poté lečo klasicky ohřejte. 

Tento způsob zmrazování ušetří místo v mrazničce a zároveň vám ponechá čisté a volné krabičky, jež můžete použít na něco jiného. 

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak dokončit lečo

V chladných měsících pak jen předpřipravené lečo vyndáte z nádoby a doplníte případně o uzeninu a vejce. Pokud už si vajíčka do leča dáváte, můžete je přidat během zahřívání zeleniny. Někteří ale sázejí na vajíčka smažená zvlášť a nasypaná do hotového pokrmu. Někdo si ale velmi pochutná pouze na samotném ohřátém základu ze sklenice, dochuceném mletou paprikou a mletým pepřem. K tomu můžete přikusovat výborný domácí chléb, ale také si uvařit brambory. Skvělé jídlo k obědu i k večeři. 

Recepty k tomuto článku