Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře na paprice sice patří mezi klasická jídla maďarské kuchyně, ale dávno jsme si ho i u nás tak trochu přivlastnili. Co je při přípravě tohoto jídla důležité, o to se s námi podělil majitel známé restaurace a kuchař v jedné osobě, Hynek Vávra.

Kuře, nebo slepice? 

Kuře na paprice je u nás oblíbeným jídlem a každá hospodyňka si je dělá po svém. Naše babičky dříve velice často využívaly slepici, jenže ta v běžných supermaketech není pořád k mání, nebo je drahá. Nicméně, pokud se ke slepici dostanete, má smysl ji do jídla použít. "Slepice mají běžně v makru, když se dobře udělá, je super," říká pro Toprecepty.cz šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta, Hynek Vávra a dodává, že kuřecí maso je sice jemnější, ale ze slepice je zase silnější omáčka. Řešením je přednosti obou druhů drůbeže spojit! 

Tedy udělat klasicky kuře na paprice, ale do omáčky použít vývar ze slepice. Když třeba někdy budete připravovat slepičí polévku, nechte si část vývaru stranou a zamrazte jej. Pak jej využijete právě při přípravě kuřete na paprice. 

Kuře podle Hynka

Vlastně na tom není nic těžkého, jde jen o to, použít kvalitní správné suroviny a pohrát si trošku s přípravou. Co budete na kuře na paprice podle Hynka Vávry potřebovat? Připravte si: 1 celé kuře (nebo slepici, ale ne úplně starou), 1 cibuli, 2 lžíce sladké mleté papriky (ideálně maďarské), 400 ml silného slepičího nebo kuřecího vývaru, 3 kuličky nového koření, 150 g másla, 1 lžíci hladké mouky, 100 ml zakysané smetany, 150 ml šlehačky, citron, sůl a bílý pepř.

Jak postupovat? Kuře nebo slepici si očistíme a naporcujeme. Ze skeletu, křídel a odřezků, které vložíme do studené vody, si založíme vývar na mírném plameni. Na 120 g másla si zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme osolené díly masa kůží dolů a opečeme. Až se nám kůže začne vypékat, zaprášíme maso sladkou paprikou, přihodíme nové koření, promícháme, půl minuty opékáme a podlijeme vývarem. Podléváme postupně a dusíme. Nezaléváme vše najednou!

Osolíme, opepříme a dusíme přiklopené doměkka. Po změknutí vyndáme maso, přidáme zakysanou smetanu, kterou metlou vymícháme, zalijeme smetanou a opravdu jen lehce zahustíme máslovou jíškou. Tu jsme si připravili ze zbylého másla a hladké mouky, opražené do světlé barvy. Promícháme, dosolíme a okyselíme šťávou z citronu. Omáčku přecedíme přes cedník a máme hotovo.

Pokud chcete, můžete si ke kuřeti na paprice připravit bramborové nočky. Na ty budete potřebovat: 1 kg brambor, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 200 g dětské krupičky, sůl a hrubou mouku na podsypání. Jak na to? Neloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Necháme vystydnout, oloupeme je a nastrouháme na struhadle. Smícháme se zbylými surovinami a propracujeme v měkké těsto. Uválíme si váleček, trochu jej splácneme a krájíme menší kousky podle libosti. Můžeme tvar upravit vidličkou, aby byly noky hezky vroubkované. Dáme vařit do vroucí osolené vody a vaříme, dokud noky nevyplavou na hladinu.

Extra tipy od Hynka:

  • Paprika se při opékání kuřete samozřejmě nesmí spálit, jinak zhořkne. Proto se restuje jen krátce.
  • Zakysaná smetana se dává až ke konci se šlehačkou, je třeba ji metlou řádně promíchat, aby se rozpustila. Už nevařit, pouze nechat probublat do první bubliny.
  • Kuře sice lze podlévat jen vodou, ale je určitě lepší mít vývar, na chuti omáčky je to velmi znát. 
  • Kuře na paprice podáváme s žemlovým knedlíkem, noky, tarhoňou, rýží, nebo klidně i s kolínky. Já osobně je mám nejraději s domácími širokými nudlemi. Velmi lahodná je ovšem i varianta s bramborovými nočky. 

Náš tip: Podívejte se do galerie, jak to v pražské restauraci Hliněná bašta vypadá a jaké dobroty zde servírují. 

Fotogalerie - Restaurace Hliněná bašta

Ukázat 13 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více