Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdá se vám kombinace sladkého jablečného koláče a sýra čedar přinejmenším podivná? Možná vás překvapí, že v Anglii či Americe je poměrně běžná. Stejně jako tam zbožňují legendární jablečný koláč apple pie, stejně tak si někteří libují v jeho verzi s čedarem. Je to kombinace zvláštní, a proto jsme se rozhodli otestovat ji na vlastní jazyk!

Jablečný koláč s čedarem má dlouhou historii

Jablečný koláč s čedarem je přesně tou specialitou, kterou buď zbožňujete na první ochutnání a pak se jí nemůžete nabažit a nebo si hned napoprvé řeknete, že tuhle delikatesu si moc rádi odpustíte. Když jsme na tuto verzi jablečného koláče narazili při psaní článku o neobvyklých kombinacích jídel, ihned jsme si řekli, že něco takového musíme vyzkoušet. A ještě víc nás překvapilo, že toto spojení není žádný výmysl současných zmlsaných jazýčků a různých experimentátorů, ale specialita, na niž si angličtí gurmáni pochutnávají již několik století.

Cesta koláče z Anglie do Ameriky

Svůj nejslavnější sýr začali Britové přidávat do sladkého jablečného koláče již zřejmě na počátku 18. století. Již dřív se ke koláčům podávaly různé smetanové omáčky se sýrovým základem, které byly nakonec nahrazeny samotným sýrem. Od roku 1800 se takové koláče dostaly i do Ameriky, kde je ostatně samotný jablečný koláč apple pie takřka legendárním moučníkem, který se dostal i do filmů. Ten s čedarem však zase opěvovalo i mnoho spisovatelů. V současnosti jej připravují hlavně v oblasti Nové Anglie, případně na severozápadě USA, jinde na něj ovšem pohlížejí občas až s nechutí, tak trochu jako na ananas na pizze.

Jak spojit chuť jablek a čedaru?

Nakombinovat jablka se sýrem, není přitom zas tak velká zvláštnost. Ovoce se k sýrům běžně podává, např. hroznové víno nebo hrušky. Proč by se tedy nemohla jablka zabalit do křupavého a křehkého sýrového obalu? Možností, jak propašovat sýr do koláče je mnoho. Můžete jen strouhaný sýr nasypat na povrch a nechat roztopit, sýr lze i rozehřát a pak podávat ke koláči extra nebo jej rovnou zapracovat do jablečné náplně. Úplně nejlepší však podle našeho názoru je jej navíc vmíchat do křehkého máslového těsta. A právě tuto verzi jsme vyzkoušeli. A jak na to?

Budete potřebovat: 310 g hladké mouky, 2 lžičky krystalového cukru, 1 lžičku soli, 230 g studeného másla, 120 ml ledové vody, plus další podle potřeby, 100 g čerstvě nastrouhaného sýra čedar, 1 velké vejce. Na náplň si připravte: 6-8 velkých jablek, zbavených jádřinců, oloupaných a nakrájených na plátky, 100 g krystalového cukru, 30 g hladké mouky nebo kukuřičného škrobu, 1 a 1/2 lžičky mleté skořice, po 1/4 čajové lžičky mletého nového koření, mletého hřebíčku a mletého muškátového oříšku, 50 g nastrouhaného sýra čedar.

Postup: Nejprve si připravte těsto. Jde vlastně o klasické křehké. Je proto třeba s těstem pracovat rychle, ingredience na něj musí být dokonale vychlazené. Máslo klidně můžete předem dát ztuhnout do mrazáku, vodu jsme pro jistotu zchladili ještě pár kostkami ledu. Pokud chcete mít jistotu, že se vám křehké těsto povede, podívejte se na jeden z našich předchozích článků, v němž najdete rady, jak na křehké těsto přímo od slavného kuchaře Josefa Maršálka. V míse tedy smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte na kostky nakrájené máslo. Pomocí nože na těsto nebo kuchyňského robotu ingredience promíchejte a pak postupně přidávejte vodu a vmíchejte sýr. Vypracujte těsto, v kterém mohou být klidně malé kousíčky másla. Těsto pak dejte aspoň na půl hodiny odležet do lednice.

Připravte si náplň. V míse smíchejte plátky jablek, cukr, mouku nebo škrob (ten jsme použili my), skořici, nové koření, hřebíček, muškátový oříšek a čedar. Na tento koláč doporučujeme nakombinovat odrůdy jablek pro zajímavější chuť. My jsme použili sladká a šťavnatá Gala a kyselá Granny Smith. Odložte náplň stranou a pak si na pomoučeném vále rozválejte polovinu těsta na tenký plát. Jím pak vyložte dno i okraje koláčové formy a naneste na ně jablečnou náplň. Vyválejte druhou polovinu těsta a zakryjte jí náplň.

Můžete placku jen tak položit na těsto, my jsme do ní vykrojili vykrajovátkem srdíčka, případně můžete plát nařezat na pruhy a vytvořit na koláči mřížku. Před umístěním koláče do trouby doporučujeme jej chvíli zchladit v mrazáku. Čím je těsto koláče chladnější, tím spíše si v troubě udrží svůj tvar. Těsto pak potřete rozšlehaným vajíčkem. My jsme vejce nahradili rozpuštěným máslem a navíc jsme koláč posypali třtinovým cukrem. Dodalo mu to krásnou křupavost.

Koláč pečte v troubě při teplotě 200 °C asi 25 minut. Pak snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 30-35 minut. Před podáváním nechte koláč vychladnout alespoň 3 celé hodiny při pokojové teplotě. Díky tomu náplň dostatečně ztuhne a koláč se nebude při krájení rozpadat.

A jak tedy koláč chutná? My jsem použili oranžově zbarvený čedar, který se v těstě krásně roztekl, což mu dodalo zajímavější zářivou barvu. Těsto navíc bylo opravdu úžasně křehké a nádherně lístkovalo. Slaný a ostrý čedar výborně vybalancuje sladkost jablečné náplně. Chutná tak trochu jako křehké sýrové tyčinky s nějakým sladkým kořeněným dipem. Navíc se rozehřátý sýr báječně hodí k máslovému křehkému těstu, jemuž dodá trochu na pikantnosti. V kombinaci s aromatickým kořením v koláči je to úplná pohádka.

Náš tip: Ačkoli anglický čedar k tomuto typickému anglickému koláči neoddělitelně patří, stejně tak do něj můžete použít holandskou goudu, ta mu dodá oříškové a karamelové tóny. Další možností je i švýcarský zemitý, sladký a krémový gruyère. Trochu pro odvážnější je francouzský roquefort, intenzivní a aromatický plísňový sýr, jenž s jablky rovněž chutná výborně.

Podívejte se na přípravu koláče krok za krokem v naší galerii: 

Fotogalerie - jablečný koláč

Ukázat 7 fotografií

Zdroje informací:
Sallysbakingaddiction.com
Purewow.com

Recepty k tomuto článku