

Klasické české rohlíky
Suroviny
- Omládek:
- 100 ml vlažné vody
- 1 lžička Sladěnky
- 10 g droždí
- 125 g hladké mouky
- Dále:
- 5 g cukru
- 140 ml vody
- 1,5 lžičky soli
- 355 g hladké mouky
- 25 g tuku (dala jsem olej, možné dát i margarín - ne Heru)
Postup přípravy receptu
Suroviny na omládek dobře umícháme, pak v míse zakryjeme a necháme 35-45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme v teplém prostředí dobře nakynout.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na dílky a uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých).Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10-15 min) s kastrůlkem vody na dně - kvůli tvorbě páry, ve které rohlíky lépe nakynou.
Poznámka od kuchařky
Tyto rohlíky jsou....prostě staré známé rohlíky :-)) Pomocí omládku nádherně vykynou. Nevím, jestli se v pekárnách omládek používá dodnes, spíše se to řeší přidáním chemie - tzv. zlepšujících přípravků.
Tvarování rohlíků:
http://www.toprecepty.cz/recept/15446-tvarovani-ro...
Povídání o omládku a Sladěnce je tady:
http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Klasické české rohlíky
-
oriental.dancer, magdalenka: mám velkou radost, že se recept osvědčil
-
Děkuji za opět úžasný recept
Recepty od Cathleen mě ještě nikdy nezklamaly
-
Z cesta som tvorila menšie uzly, sypala hrubou soľou a rascou, tuk som použila bravčovú masť.
Recept je skvelý, ako všetky od tejto autorky, zatiaľ ma ani jeden nesklamal.
Pridávam foto mojej tvorby. -
moooc dekuji za tento recept !!!..dodrzela jsem vse jak je napsano
a vse se povedlo...nase 1.domaci rohliky vypadaji pekne a chutnaji tuze moc
pulka je pryc dekuji..mdoporucuji vrele
Pridala jsem foto -
SilviaD: děkuji
-
Piekla som tieto fantastické rožky s olejom aj s masťou. Za mňa sú chuťovo o kúsok lepšie zarobené s bravčovou masťou.
-
zdravím, rohlíky poprve vyzkoušeny jen místo sladenky dala cukr.perfektně se povedly.díky moooc
-
Vcera poprve a jeste jsme je museli snist teply
vyborny
-
Luxus......:) Zkusím přidat foto. Potřela jsem vodou, místo sladenky med a trochu víc mouky. Jinak vše stejný a paráda. :)
-
Marian: tak to vám doporučím u toho jiného receptu se držet předepsaných surovin
Pokud pečete pečivo téměř bez chuti, jako jsou tyto klasické rohlíky, je u nich velmi poznat jakékoliv vybočení - s máslem bude těsto malinko pevnější než s olejem a taky výrazně chuťově jinde.
Nebo snad z kupovaných rohlíků máslo cítíte? -
Sladenku jsem nahradil lzickou medu, drozdi jsem mel suche a jako tuk jsem dal maslo. Rohliky se sice povedli vzhledove, ale chut na mile vzdalena klasickemu rohliku, spise to chutnalo jako okraj pizzy, priste radeji jiny recept.
-
jan.fertal: omládek je drožďový kvásek s daným poměrem mouky a vody. Místo sladěnky zkuste lžičku medu.
-
Prosim vás môžete mi vysvetliť TEN omladok keď Nemam sladenku?
-
Perfektní těsto, dělám z něj nejen rohlíky, ale i různé jiné pečivo. Dnes tyto bulky, jsou výborné.
-
Jikotka: děkuji, Jiřinko
i za fotku!