Klasické české rohlíky

cathleen Kuchařka:

Slané pečivo 181 názorů

593

Suroviny

Omládek:
100 ml vlažné vody
1 lžička Sladěnky
10 g droždí
125 g hladké mouky
Dále:
5 g cukru
140 ml vody
1,5 lžičky soli
355 g hladké mouky
25 g tuku (dala jsem olej, možné dát i margarín - ne Heru)
Recept si zatím oblíbilo 93 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek dobře umícháme, pak v míse zakryjeme a necháme 35-45 minut kynout.

  2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme v teplém prostředí dobře nakynout.
    Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na dílky a uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých).

  3. Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10-15 min) s kastrůlkem vody na dně - kvůli tvorbě páry, ve které rohlíky lépe nakynou.

Poznámka

Tyto rohlíky jsou....prostě staré známé rohlíky :-)) Pomocí omládku nádherně vykynou. Nevím, jestli se v pekárnách omládek používá dodnes, spíše se to řeší přidáním chemie - tzv. zlepšujících přípravků.

Tvarování rohlíků:

http://www.toprecepty.cz/recept/15446-tvarovani-ro...

Povídání o omládku a Sladěnce je tady:

http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 783 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Klasické české rohlíky

  • Lamicka Lamicka

    Luxus......:) Zkusím přidat foto. Potřela jsem vodou, místo sladenky med a trochu víc mouky. Jinak vše stejný a paráda. :)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Marian: tak to vám doporučím u toho jiného receptu se držet předepsaných surovin;-)
    Pokud pečete pečivo téměř bez chuti, jako jsou tyto klasické rohlíky, je u nich velmi poznat jakékoliv vybočení - s máslem bude těsto malinko pevnější než s olejem a taky výrazně chuťově jinde.
    Nebo snad z kupovaných rohlíků máslo cítíte?

    Odpovědět

  • Marian Marian(neregistrovaný)

    Sladenku jsem nahradil lzickou medu, drozdi jsem mel suche a jako tuk jsem dal maslo. Rohliky se sice povedli vzhledove, ale chut na mile vzdalena klasickemu rohliku, spise to chutnalo jako okraj pizzy, priste radeji jiny recept.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    jan.fertal: omládek je drožďový kvásek s daným poměrem mouky a vody. Místo sladěnky zkuste lžičku medu.;-)

    Odpovědět

  • jan.fertal jan.fertal

    Prosim vás môžete mi vysvetliť TEN omladok keď Nemam sladenku?

    Odpovědět

  • tapuz tapuz

    Perfektní těsto, dělám z něj nejen rohlíky, ale i různé jiné pečivo. Dnes tyto bulky, jsou výborné.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Jikotka: děkuji, Jiřinko:-K i za fotku!

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Dneska jsem poprvé dělala rohlíky s omládkem a musím jenom chválit :yes::yes::yes:,jsou výborné a práce s těstem byla jedna velká radost..díky za skvělý recept :-K:-K:-K:yes:

    Odpovědět

  • Dája Dája(neregistrovaná)

    Cathleen, jsi neuvěřitelná pekařka!!! :-* Tisíceré díky za Tvůj úžasný recept (nejen) na tyto rohlíky, které naše rodina ohodnotila slovy: "Bomba, v životě jsme nic lepšího nejedli!" :yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • JAROSLAV JIROUŠEK JAROSLAV JIROUŠEK(neregistrovaný)

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Jana Bocksteffelová: to je moc fajn:-D:yes:

    Odpovědět

  • Jana Bocksteffelová Jana Bocksteffelová(neregistrovaný)

    Velmi Vám děkuji za tento recept, lepší rohlíky se mi nikdy nepovedly! Dlouho jsem hledala a zkoušela a nikdy to těmto rohlíkům nesahalo ani po paty :-) Udělala jsem rovnou z dvojité dávky a obávám se, že příště budu muset zadělávat tak ve vaně :-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    halgik2: po TŘECH neúspěších? :-O Máš můj obdiv za vytrvalost :yes::yes:
    A rohlíky máš nádherné, moc pěkně vinuté - díky za všechny fotky :-K

    Odpovědět

  • halgik2 halgik2

    Zdravím. Recept tu už dlhšiu dobu sledujem a konečne som sa do toho dal. Po troch neúspechoch sa mi to konečne podarilo. Rožky sú parádne a jedna báseň. Pridám aj foto. Proste, poctivá klasika :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Valery21: díky :-):yes:

    Odpovědět

1 2 3 4 7 10 13

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo