Klasické české rohlíky

Slané pečivo Doba přípravy: 70 minut příprava , 10 minut tepelná úprava 191 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: 70 minut příprava , 10 minut tepelná úprava 191 názorů

Suroviny

Omládek:
100 ml vlažné vody
1 lžička včelího medu nebo Sladěnky
10 g droždí
125 g hladké mouky
Dále:
5 g cukru
140 ml vody
1,5 lžičky soli
355 g hladké mouky
25 g tuku (dala jsem olej, možné dát i margarín - ne Heru)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek dobře umícháme, pak v míse zakryjeme a necháme 35-45 minut kynout.

  2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme v teplém prostředí dobře nakynout.
    Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na dílky a uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých).

  3. Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/10-13 min).

Poznámka od kuchařky

Tyto rohlíky jsou....prostě staré známé rohlíky :-)) Pomocí omládku nádherně vykynou. Nevím, jestli se v pekárnách omládek používá dodnes, spíše se to řeší přidáním chemie - tzv. zlepšujících přípravků.

Tvarování rohlíků:

http://www.toprecepty.cz/recept/15446-tvarovani-ro...

Povídání o omládku a Sladěnce je tady:

http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Komentáře k receptu Klasické české rohlíky

  • Slavka Castor Slavka Castor

    Cathleen, děkuji moc za recept. Strašně moc se mi stýská po českém pečivu a toto je to správné. <3:-):yes:

    Odpovědět

  • Otec Manuel Otec Manuel

    Rohlíčky k nedělní snídani, s máslem a kávou... Těsto jsem večer dal do lednice, v 6:00 vytvaroval rohlíky a v 8 upekl v remosce. Moc dobré! Děkuji za recept, foto přidáno...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    oriental.dancer, magdalenka: mám velkou radost, že se recept osvědčil :-)

    Odpovědět

  • oriental.dancer oriental.dancer

    Děkuji za opět úžasný recept<3 Recepty od Cathleen mě ještě nikdy nezklamaly;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Z cesta som tvorila menšie uzly, sypala hrubou soľou a rascou, tuk som použila bravčovú masť.
    Recept je skvelý, ako všetky od tejto autorky, zatiaľ ma ani jeden nesklamal. :-K
    Pridávam foto mojej tvorby.

    Odpovědět

  • Marija5 Marija5

    :-K:-Kmoooc dekuji za tento recept !!!..dodrzela jsem vse jak je napsano <3<3<3 a vse se povedlo...nase 1.domaci rohliky vypadaji pekne a chutnaji tuze moc :-D:-Dpulka je pryc dekuji..mdoporucuji vrele :yes:
    Pridala jsem foto<3

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    SilviaD: děkuji :-K

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Piekla som tieto fantastické rožky s olejom aj s masťou. Za mňa sú chuťovo o kúsok lepšie zarobené s bravčovou masťou.

    Odpovědět

  • golnar golnar

    zdravím, rohlíky poprve vyzkoušeny jen místo sladenky dala cukr.perfektně se povedly.díky moooc

    Odpovědět

  • Lumiel Lumiel

    Vcera poprve a jeste jsme je museli snist teply <3 vyborny :-*

    Odpovědět

  • Lamicka Lamicka

    Luxus......:) Zkusím přidat foto. Potřela jsem vodou, místo sladenky med a trochu víc mouky. Jinak vše stejný a paráda. :)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    Marian: tak to vám doporučím u toho jiného receptu se držet předepsaných surovin;-)
    Pokud pečete pečivo téměř bez chuti, jako jsou tyto klasické rohlíky, je u nich velmi poznat jakékoliv vybočení - s máslem bude těsto malinko pevnější než s olejem a taky výrazně chuťově jinde.
    Nebo snad z kupovaných rohlíků máslo cítíte?

    Odpovědět

  • Marian Marian(neregistrovaný)

    Sladenku jsem nahradil lzickou medu, drozdi jsem mel suche a jako tuk jsem dal maslo. Rohliky se sice povedli vzhledove, ale chut na mile vzdalena klasickemu rohliku, spise to chutnalo jako okraj pizzy, priste radeji jiny recept.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    jan.fertal: omládek je drožďový kvásek s daným poměrem mouky a vody. Místo sladěnky zkuste lžičku medu.;-)

    Odpovědět

  • jan.fertal jan.fertal

    Prosim vás môžete mi vysvetliť TEN omladok keď Nemam sladenku?

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 7 10 13

Tématické fráze: recept na rohliky rohlíky recept výroba rohliku pravé česke rohlíky jak upéct rohlíky prave ceske rohliky recept kubíkovy rohlíky omládek jak vytvorit rohlik rohlíky jako z obchodu pavla v troubě rohlíky rohlíky jako z obchodu recept rohlíky z omládku těsto na rohlíky klasické rohlik recept co je sladěnka co je to sladěnka slané rohlíky rohliky na omladku babicovy dobroty recepty z 24.10.2010