Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gouda promění obyčejné lasagne v delikatesu. Zárukou delší trvanlivosti tohoto oblíbeného sýra je koření
Zdroj: zdroj: Freepik, freepik

„How-da“, jak říkají místní obyvatelé, je holandský sýr pojmenovaný podle města Gouda v blízkosti Rotterdamu v Nizozemsku. Má 45 % tuku v sušině a lahodně mírnou až pikantně kořeněnou chuť. Skvěle se hodí třeba do lasagní.

Nejprodávanější sýr

Po pravdě řečeno, gouda je jedním z nejoblíbenějších sýrů na světě, který tvoří 50 až 60 % světové spotřeby sýrů. Jde s o polotvrdý sýr proslulý svou bohatou jedinečnou chutí a jemnou strukturou. Původní sýrové trhy v Goudě jsou jedním z posledních funkčních komerčních sýrových trhů v Nizozemsku.

Sýr gouda se obvykle vyrábí z pasterovaného kravského mléka, i když některé řemeslné druhy používají ovčí nebo kozí mléko k výrobě sýrů, které budou dlouho zrát. Selská gouda se připravuje z čerstvého mléka.

Koření zaručuje trvanlivost

Již od středověku se k sýru přidává koření, které mění jeho aroma a zajišťuje delší trvanlivost. Kromě římského kmínu jde o zrnka pepře nebo bylinky. Sýr má tvar vozu o průměru 30 centimetrů a potažený žlutavou umělou vrstvou. Čím je starší, tím tmavší má barvu. Je vláčný a při nákroji pevný.

Mladá gouda zdaje 4–6 týdnů, má světlou barvu a jemnou chuť. Stará gouda je zrnitá. Označuje se tak sýr, který zraje déle ž 8 měsíců. .

Mladá gouda se nejlépe kombinuje s pivem, zatímco středně vyzrálé sýry chutnají nejlépe v kombinaci s Ryzlinkem. Dobře vyzrálá gouda doplňuje vína s hlubokou chutí, jako jsou Merlot nebo Shiraz.

U starších a vyzrálejších sýrů gouda můžete v celém sýru najít křupavé bílé krystaly. To je často zaměňováno s krystaly soli, které se někdy tvoří na vnější straně sýra v důsledku solné lázně. Shluky uvnitř sýra jsou však ve skutečnosti kousky tyrosinu, aminokyseliny a znaku dobře vyzrálého sýra!

Gouda má sourozence

Existuje sedm různých druhů sýra gouda, rozdělených do kategorií podle stáří. Boerenkaas je typická odrůda nepasterizovaného sýra gouda, který vyrábějí farmáři z mléka krav pasoucích se na přírodních nízkých pastvinách v Nizozemsku.

Graskaas je mladý sýr Gouda připravený ke konzumaci během několika týdnů po výrobě. Na druhé straně je extra zrající sýr Overjarig, který má plnou chuť, tvrdý, zlatavý vnitřek a slanou chuť připomínající karamel. Mezi těmito spektry se nachází řada holandských sýrů gouda klasifikovaných podle struktury a stáří – Jong, Jong belegen, Belegen, Extra belegen a Oud. 

Univerzální sýr

Gouda je doslova univerzální sýr. Sýr gouda se může strouhat, krájet na plátky, kostky nebo tavit, chutná jako dezertní sýr.

Můžete ji nakrájet na kostičky a podávat k vínu nebo její plátky použít na obložený chléb. Výborná je zapečená v nákypech nebo na pizze, skvěle se rozpustí v polévce nebo omáčce.

Gouda je k dostání ve velkých kolech, z nichž každé váží 10 až 25 kilogramů. Pokud si ji budete kupovat, požádejte raději o větší kus nebo o čerstvě nakrájené plátky. Goudu doma zabalte do pergamenového papíru a vložte do uzavíratelné nádoby. Tu pak dejte do ledničky. Do mrazáku nepatří, protože zmražení mění strukturu sýra.

Lasagne s goudou

Gouda se výborně hodí například do lasagní. Co budete potřebovat?

  • 9 plátků  lasagní
  • 500 g italské klobásy
  • 2 lžíce nasekaného řapíkatého celetu
  • 1 střední cibule, nakrájená na kousky
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • ½  šálku bílého vína
  • 1 šálek polotučné smetany
  • 850 g smetanového sýra nakrájeného na kostičky
  • ¼  šálku mleté čerstvé bazalky
  • 2 lžičky mletého čerstvého oregana nebo ½  lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička pepře
  • ¾  lžičky soli
  • 2 větší vejce, lehce rozšlehaná
  • 2 šálky rozdrobeného bílého sýra čedar
  • 1 – ½ šálku sýra cottage
  • 350 g čerstvého sýra mozzarella nakrájeného na plátky
  • 1 – ½ šálku strouhaného sýra gouda

Jak na lasagne s goudou?

A jak na to? Předehřejte troubu na 190 °C. Lasagne  uvařte podle návodu na obalu, aby byly al dente. Ve velké pánvi poduste nadrobno nakrájenou klobásu, celer, cibuli a česnek na střední teplotě 6–8  minut nebo dokud klobása nezrůžoví a nerozpadne se na drobné kousky. Pak  vmíchejte víno a přiveďte k varu; vařte 3-4 minuty nebo dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Přidejte smetanu, smetanový sýr, bylinky, pepř a sůl. Míchejte, dokud se smetanový sýr nerozpustí.

V malé misce smíchejte vejce, čedar a sýr cottage. Do vymazané zapékací nádoby dejte 3 plátky lasagní, polovinu směsi s klobásou, polovinu směsi sýru čedar a polovinu plátků mozzarelly. Vrstvy opakujte. Navrch dejte zbývající lasagne a posypte sýrem gouda. Přikryté pečte 40–50 minut nebo dokud sýr nevytvoří bublinky a nerozpustí se. Před podáváním nechte 15 minut stát. V případě potřeby posypte bazalkou a oreganem.

Máme pro vás také videorecept na rychlé lasagne.

Výborné lasagne

Zdroje informací:

kniha Lexikon sýrů

cheese.com: Gouda

Témata

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více