Gouda promění obyčejné lasagne v delikatesu. Zárukou delší trvanlivosti tohoto oblíbeného sýra je koření
7. 10. 2022 Historie a zajímavosti
„How-da“, jak říkají místní obyvatelé, je holandský sýr pojmenovaný podle města Gouda v blízkosti Rotterdamu v Nizozemsku. Má 45 % tuku v sušině a lahodně mírnou až pikantně kořeněnou chuť. Skvěle se hodí třeba do lasagní.
Nejprodávanější sýr
Po pravdě řečeno, gouda je jedním z nejoblíbenějších sýrů na světě, který tvoří 50 až 60 % světové spotřeby sýrů. Jde s o polotvrdý sýr proslulý svou bohatou jedinečnou chutí a jemnou strukturou. Původní sýrové trhy v Goudě jsou jedním z posledních funkčních komerčních sýrových trhů v Nizozemsku.
Sýr gouda se obvykle vyrábí z pasterovaného kravského mléka, i když některé řemeslné druhy používají ovčí nebo kozí mléko k výrobě sýrů, které budou dlouho zrát. Selská gouda se připravuje z čerstvého mléka.
Mohlo by vás zajímat
Koření zaručuje trvanlivost
Již od středověku se k sýru přidává koření, které mění jeho aroma a zajišťuje delší trvanlivost. Kromě římského kmínu jde o zrnka pepře nebo bylinky. Sýr má tvar vozu o průměru 30 centimetrů a potažený žlutavou umělou vrstvou. Čím je starší, tím tmavší má barvu. Je vláčný a při nákroji pevný.
Mladá gouda zdaje 4–6 týdnů, má světlou barvu a jemnou chuť. Stará gouda je zrnitá. Označuje se tak sýr, který zraje déle ž 8 měsíců. .
Mladá gouda se nejlépe kombinuje s pivem, zatímco středně vyzrálé sýry chutnají nejlépe v kombinaci s Ryzlinkem. Dobře vyzrálá gouda doplňuje vína s hlubokou chutí, jako jsou Merlot nebo Shiraz.
U starších a vyzrálejších sýrů gouda můžete v celém sýru najít křupavé bílé krystaly. To je často zaměňováno s krystaly soli, které se někdy tvoří na vnější straně sýra v důsledku solné lázně. Shluky uvnitř sýra jsou však ve skutečnosti kousky tyrosinu, aminokyseliny a znaku dobře vyzrálého sýra!
Gouda má sourozence
Existuje sedm různých druhů sýra gouda, rozdělených do kategorií podle stáří. Boerenkaas je typická odrůda nepasterizovaného sýra gouda, který vyrábějí farmáři z mléka krav pasoucích se na přírodních nízkých pastvinách v Nizozemsku.
Graskaas je mladý sýr Gouda připravený ke konzumaci během několika týdnů po výrobě. Na druhé straně je extra zrající sýr Overjarig, který má plnou chuť, tvrdý, zlatavý vnitřek a slanou chuť připomínající karamel. Mezi těmito spektry se nachází řada holandských sýrů gouda klasifikovaných podle struktury a stáří – Jong, Jong belegen, Belegen, Extra belegen a Oud.
Univerzální sýr
Gouda je doslova univerzální sýr. Sýr gouda se může strouhat, krájet na plátky, kostky nebo tavit, chutná jako dezertní sýr.
Můžete ji nakrájet na kostičky a podávat k vínu nebo její plátky použít na obložený chléb. Výborná je zapečená v nákypech nebo na pizze, skvěle se rozpustí v polévce nebo omáčce.
Gouda je k dostání ve velkých kolech, z nichž každé váží 10 až 25 kilogramů. Pokud si ji budete kupovat, požádejte raději o větší kus nebo o čerstvě nakrájené plátky. Goudu doma zabalte do pergamenového papíru a vložte do uzavíratelné nádoby. Tu pak dejte do ledničky. Do mrazáku nepatří, protože zmražení mění strukturu sýra.
Lasagne s goudou
Gouda se výborně hodí například do lasagní. Co budete potřebovat?
- 9 plátků lasagní
- 500 g italské klobásy
- 2 lžíce nasekaného řapíkatého celetu
- 1 střední cibule, nakrájená na kousky
- 3 stroužky česneku, prolisované
- ½ šálku bílého vína
- 1 šálek polotučné smetany
- 850 g smetanového sýra nakrájeného na kostičky
- ¼ šálku mleté čerstvé bazalky
- 2 lžičky mletého čerstvého oregana nebo ½ lžičky sušeného oregana
- 1 lžička pepře
- ¾ lžičky soli
- 2 větší vejce, lehce rozšlehaná
- 2 šálky rozdrobeného bílého sýra čedar
- 1 – ½ šálku sýra cottage
- 350 g čerstvého sýra mozzarella nakrájeného na plátky
- 1 – ½ šálku strouhaného sýra gouda
Jak na lasagne s goudou?
A jak na to? Předehřejte troubu na 190 °C. Lasagne uvařte podle návodu na obalu, aby byly al dente. Ve velké pánvi poduste nadrobno nakrájenou klobásu, celer, cibuli a česnek na střední teplotě 6–8 minut nebo dokud klobása nezrůžoví a nerozpadne se na drobné kousky. Pak vmíchejte víno a přiveďte k varu; vařte 3-4 minuty nebo dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Přidejte smetanu, smetanový sýr, bylinky, pepř a sůl. Míchejte, dokud se smetanový sýr nerozpustí.
V malé misce smíchejte vejce, čedar a sýr cottage. Do vymazané zapékací nádoby dejte 3 plátky lasagní, polovinu směsi s klobásou, polovinu směsi sýru čedar a polovinu plátků mozzarelly. Vrstvy opakujte. Navrch dejte zbývající lasagne a posypte sýrem gouda. Přikryté pečte 40–50 minut nebo dokud sýr nevytvoří bublinky a nerozpustí se. Před podáváním nechte 15 minut stát. V případě potřeby posypte bazalkou a oreganem.
Máme pro vás také videorecept na rychlé lasagne.
Výborné lasagne
Zdroje informací:
kniha Lexikon sýrů
cheese.com: Gouda
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak naporcovat kapra? Poradíme, jak připravit filet z kapra krok za krokem
Kapr je naším tradičním vánočním pokrmem. Bohužel mnoho lidí jí kapra jen jednou ročně a když toto období nastane, nevědí si s rybou pořádně rady.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos
Camembert se dříve dával jako válečný příděl, dnes z něj podle našeho receptu uděláte fantastický smažák
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Banana split
Přidáno před 16 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Čím starší, tím lepší. Pravý italský parmezán je doslova delikatesou a králem mezi sýry
Bulharský čedar z Balkánu: Pikantní sýr kaškaval může být skvělou surovinou pro náš smažák. Zkusíte to?
Francouzský sýr brie miloval už císař Karel Veliký, i když na něm málem zničil to nejlepší!