Kuřecí (skoro) perkelt s noky

rebeka Kuchařka: rebeka

Doba přípravy: cca hoďka 4 - 6 porcí Drůbeží maso 48 názorů

Suroviny

Perkelt:
600 g horních kuřecích stehen (steaky)
červený paprikový lusk
slovenská bílá paprika ( zelená )
150 g šabatecké slaniny
lžíce sádla
2 velké cibule
2 zralá, ale pevná rajčata
300 ml drůbežího vývaru
(nebo gelový bujon + stejné množství vody)
200 g zakysané smetany
lžíce hladké mouky
vrchovatá lžíce mleté papriky maďarské nebo slovenské
lžička cayenského pepře nebo chilli nebo pálivé papriky
lžíce barevného drceného pepře
Noky:
500 g hladké mouky
5 vajec ( no, fakt pět )
100 ml vody
lžička soli
2 lžíce oleje
Recept si zatím oblíbilo 62 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve velké pánvi na lžíci sádla osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nahrubo nakrájené cibule a restujeme dozlatova. Cibule by neměla být tmavá, jako je např. na guláš.

  2. Maso nakrájíme na velikost malíčku (u ruky), osolíme a posypeme nahrubo podrceným pepřem.

  3. Vhodíme do pánve a restujeme, dokud maso nezbělá.

  4. Odstavíme z ohně, vsypeme papriku tu i onu, promícháme. Přidáme nahrubo nakrájená rajčata a papriky, gelový bujon (pokud nemáme domácí vývar) a vrátíme zpět na oheň. Krátce promícháme a zalijeme vodou (vývarem).

  5. Za mírného probublávání dusíme cca 15 minut.

  6. Kysanou smetanu vyklopíme do misky, přidáme mouku a z pánve 3 lžíce šťávy. Řádně rozkvedláme a vlijeme do pánve. Necháme provařit dalších 10 minut.

  7. Vyladíme chutě např. solí.

  8. Omáčka by neměla být příliš hustá. Tahle konzistencí připomínala hustější polévku. Ideální přílohou jsou noky.

  9. Postup nokový: Z ingrediencí propracujeme polotuhé těsto a přes haluškovač vytlačujeme do vřící, osolené vody, do které přidáme trochu oleje nebo můžeme nočky vykrajovat lžičkou. Noky vaříme cca 5 - 7 minut, poté přemístíme do sítka a ihned propláchneme studenou vodou.

Poznámka

Recept jsem hledala, stejný nenašla. Vím, že perkeltů je moooc... tohle je moje verze. Budu ráda, když někdo vyzkoušíte.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 240 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuřecí (skoro) perkelt s noky

  • eviskaa eviskaa

    Je to výborný recept, moc jsme si pochutnali, už jsem dělala několikrát, baštíme s noky nebo i s těstovinami. Manželovi, který nemusí ani jedno, k tomu opékám brambory! Moc díky, budu dělat opět o víkendu! :yes:

    Odpovědět

  • dedolaco dedolaco

    Bago: <3<3Presne tak. Perkelt sa od paprikášu líši akurát tou smotanou. Perkelt je bez nej.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Bago::yes:

    Odpovědět

  • Bago Bago(neregistrovaný)

    Dajda:Kuřecí perkelt a kuře na paprice jsou dvě-i když podobná jídla!Do Perkeltu se nedává smetana.Ta se dává do paprikáše(kuře na paprice)!Tak to nezaměňujte-prosím.:-(

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Kdysi jsem nadšeně sledovala TV paprika a naučila se dělat kuře na paprice (perkelt) podle ní. Byly tam tytéž suroviny až na slaninu a hlavně se nedávala žádná mouka na zahušťování. Trochu pálivé papriky dávám taky. Jen postup byl trochu jiný. Používalo se celé rozporcované kuře (já to dělám z kuřecích paliče, holt se musí obírat kostičky). Nejdříve se osmahla cibulka i stroužek česneku, přidala se dost sypké papriky, pak zelenina a vše se nechalo provařit s troškou vody, která se nechala 3x vyvařit. Nevím proč to tak má být, ale dodržuji to alespoň 2x. Pak se přidaly kousky kuřete, které já předem osmažím. No a nakonec se to, co v hrnci zbylo, když se vyndalo maso, rozmixovalo a zahustilo kysanou smetanou. Noky nesmí chybět. Výsledná chuť je určitě velmi podobná, jen v té mé televizní verzi nejsou kousky zeleniny.

    Předtím jsem kuře na paprice prakticky nevařila, ale teď ho máme moc rádi. Takže mohu jen vřele doporučit i tuto verzi.:yes:

    Odpovědět

  • tessi1987 tessi1987

    Mňamka! :-) Noky jsem teda dlabala rovnou lžičkou, alna funkci to nemělo vliv :-)) Bodík přidán ;-)

    Odpovědět

  • jarda jarda(neregistrovaná)

    Koukal jsem na ten recept......to myslíš vážně, že tam dáváš lžičku cayenského pepře a LŽÍCI barevného pepře???:-O

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Katastrophe: moc děkuju, jsem ráda, že chutnalo:-):-K;-)

    Odpovědět

  • Katastrophe Katastrophe

    Dělala jsem s krůtím masem a opravdu výborné :) na noky jsem si zatím netroufla, takže jsme měli s kupovanými gnocchi :-8
    Určitě brzy zopakuji, takže děkuji za skvělou inspiraci :-K

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    aisha: moc děkuju, že sis vybrala tento recept, a že nezklamal;-) a díky zá krásné foto:-K;-):-)

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Dnes se u nas varilo dle Tebe, ovsem ne noky, jak jsem puvodne planovala, ale Tvuj (skoro) perkelt, a dobre jsem udelala, moc jsme si pochutnali..:-p;-):-K...pridavam dukazni foto..:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Tak to bych si Nadi hned dala, vidíš, perkelt jsme neměli hodně dlouho a Tvůj vypadá wow:-K;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Jarka D.: zlobit se nebudu, naopak;-) příště zkusím podle vás;-) a děkuji za tip:-K:-)

    Odpovědět

  • Jarka D. Jarka D.(neregistrovaný)

    rebeka: Jestli se nebudete zlobit, naučím Vás bezvadné noky, u kterých se nebudete potit ani vztekat

    NOKY: 1kg hrubé mouky, 4 celá vejce, trochu soli na zředění perlivou vodu. S perlivou vodou se mi zdá, že noky nejsou tak tuhé.

    Ingredience smícháme v míse. Uděláme těsto na hustější kaši. Pod haluškovač dám microten, abych neměla zapatlanou pracovní desku, do haluškovače naliji polovinu těsta, stáhnu z microtenu a lžící pasíruji do vřící osolené vody, když vyplavou, vařím ještě asi 2 minuty. Druhou polovinu těsta opakuji.

    :-O:-)(Olej nedávám, ten dávám, když vařím kupované těstoviny, poté propláchnu, ty jsou pak na skus vynikající.) Noky také proplácnu pod studenou apak pod teplou vodou. Zbylé noky nasáčkuji do microtenů a dám zmrazit, ohřívám zmrzlé v microtenu v microvlnce, vynikající! Recepty sem nedávám, raději podle nich vařím tyto stánky jsou nejlepší ze všech.

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: kuřecí perkelt perkelt perkelt s noky maďarske noky maďarský perkelt s noky kuřecí s noky kuřecí perkelt recept perkelt recept slovensky perkelt noky s kuretem noky ke kuřeti kuřecí perkelt s nokama noky k perkeltu slovenske noky drůbeží perkelt perkelt kuřecí noky recept kuřecí maso s noky madarsky kuřecí perkelt kure s nokama

Zapomněl/a jsem heslo