Bujon (vývar) s vejcem

casino Kuchař: casino

1 porce Polévky 23 názorů

Suroviny

300 ml vývar (nejlépe hovězí)
1 ks vejce
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do bujonového šálku opatrně vložíme nepoškozený žloutek a zalijeme horkým, takřka vroucím vývarem


    Bujon se žloutkem se podává spíše při slavnostnějších, vícechodových příležitostech jako první, nebo druhý lehký chod před dalšími, zpravidla sytějšími jídly, ale jedná se i o tzv. "postelové" posilující jídlo pro choré.
    Bujon podáváme v šálku na podšálku s bujonovou lžící (v současné době spíše v misce s polévkovou lžící), kterou konzument použije či nepoužije podle vlastního uvážení. Čistý bujon lze upíjet po doušcích ze šálku (snažíme se nesrkat).
    Na rozdíl od mnohých jiných vývarů u hovězího neplatí, že čím kvalitnější (dražší) maso, tím lepší vývar.

Poznámka

Tento "nerecept" vkládám z důvodu rozčarování z perzonálu (na place i v kuchyni), který o existenci něčeho takového neměl ani páru...

Kdysi bylo jídlo k mání i v těch nej(s)prostších provozovnách RaJ - vývar furt někde bublal a vajíčko se vždy našlo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 189 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bujon (vývar) s vejcem

  • Nadia22 Nadia22

    U nas zase do zloutku pridame najemno nastrouhany rvrdy syr, promichame v ridsi hmotu. Na jednu porci jednu lzici hmoty do misky a zalijeme varicim vyvarem.

    Odpovědět

  • Martina246 Martina246

    Eja57: surovina vývar. Ale z čeho vařila vývar? Zelenina, kosti, nebo kostka z obchodu? Nehodnotte když sama ani nenapisete z čeho ten vývar je.... ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Martina246: surovina je napsána jasně - VÝVAR

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Martina246:
    Koukám, že je vám vlastní "oko za oko, zub za zub", že ;-)
    https://www.toprecepty.cz/recept/62344-vydatny-kur... 29. 12. 2019 10:49:44
    Ale proč ne, to je OK:-8
    Je ale s podivem, že se zaštiťujete zrovínka J. DoraziNovou, když na TOP je celá řada non plus ultra kuchařek
    ***
    Mnou vložené (nepíši moje:-) recepty zpravidla moc neobhajuji, a před ignoranty tím tuplem ne ;-)
    No, na druhou stranu právě pro takové byl v prvé řadě rcp určen, že ;-):-8:-):-D:-K

    Odpovědět

  • Martina246 Martina246

    Souhlasím s paní Dorazimovou...to je co? obarvená voda? vývar vždyt nejsou ani napsány suroviny:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:no::no::no::no::no::no::no:

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes::yes::-D:-D:-D Vzhledem k tomu, že i já jsem pamětnice takových bujónů a dělám ho stále, tak je tu super recept a oceňuji ten nápad :-) a krásná prezentace maris :-K

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Mam doma vyvar zmrazeny,tak urcite vyskusam,takyto cisty.ja si zvyknem robievat ze vyvar,cuketove platky,hodit do vyvaru povarit,sampiony nakrajane na platky a ked je to hotove,tak stratene vajicko do toho vlozim,a na veceru to milujem,

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-)letos na jaře jsem jej připravila velmi nemocnému vnukovi poté, co několik dní téměř nic nejedl a já už byla zoufalá. Asi se mu už dělalo lépe, protože pronesl, že je to " fakt hozné " a chtěl polévku s nudlemi. A mně to odmala chutná.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    maris: Myslím, že zbytočne. Medzi ľuďmi je zafixované vajce, chudák. Manžel mal salmonelózu asi pred 10 rokmi, dostali ju v závodnej jedálni asi 35. A vieš z čoho? Hygienici našli salmonely v čiernom korení. Takže kto si obed dokorenil, dostal salmonelózu. :-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    maris: Jasně, naměkko nevadí, tam je bílek upravený ;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    1974andrea: já ze salmonely strach nemám, i v době největší “ kampaně” jsem si je dávala naměkko apod. :-), ale mezi lidmi jsou obavy hodně rozšířené :-8

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    maris: Tady se ale podává pouze se žloutkem, který salmonelu neobsahuje. Je pouze v neupraveném bílku, kam se může dostat skrz skořápku. Bílek zbavíme možnosti přenosu salmonely třeba už jen našleháním. Salmonela se vyskytuje hlavně na skořápkách. Vejce se nemají omývat, protože ztratí svoji přirozenou vrstvu, která před ní chrání. Tady je to celé dobře napsané ;-) https://www.cpzp.cz/clanek/1722-0-Vejce.html

    Odpovědět

  • maris maris

    srettka: přesně k tomuhle závěru jsme došli, hysterie kolem vajec - salmonela, zlý cholesterol atd. asi tuto polévku vytlačila:-), naštěsti už jsou vejce zase zdravá, ale bujon s vejcem se už asi na jídelní lístky nevrátí.:-8

    Odpovědět

  • maris maris

    casino: díky:-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    maris: Jestli to nebylo preventivní vymizení. Do sametu jsme o salmonele věděli kulový a pak se tu najednou ta potvůrka ošklivá objevila a i já zpozorněla. Pár let pak trvala taková lehčí hysterie a kdoví,zda to tuhle variantu polévky nevytlačilo:-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: bujon bujon recept kuřecí bujon s vejcem. hovězí vývar z bujonu hovězí vývar s vejcem recept na bujon recept na bujon bujon kureci vývar recept hovězí bujon s vejce vývar s vajíčkem bujon se žloutkem hovězí bujon recept co s vývarem vývar nebo bujon jak se podava bujon hovězí bujón s s vejcem bujon s vecem hovězí vývar a vejce jak se dela vyvar z bujonu bujon polévka s vejcem