Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Petra vlétla do MasterChefa jako vítr. Energetická nutriční terapeutka se nebála občas následovat svou intuici místo rad porotců a často jí i risk vyšel, jak museli porotci několikrát uznat. Soutěž MasterChef Česko musela opustit v díle ulepeném cukrem.


Maso nad sladké

Petra Krajčinovič patřila k nepřehlédnutelným soutěžícím. Tedy v jejím případě spíše k nepřesluchnutelným. Pro ostřejší slovo nešla nikdy příliš daleko, přesto však působila příjemně. I porotci to v rozlučkové řeči zdůraznili. "Bude nám chybět ta vaše energičnost, hlasitost a trochu drzost," rozloučil se s ní Radek Kašpárek.

Petra nepatřila k těm, kteří postupovali na balkón mezi prvními, naopak často se ocitla v rozstřelu a o prsa se zachránila. Osudnou se jí stala cukrářská masterclass. Tahle lekce, pod vedením špičkové cukrářky a členky národního gastronomického týmu Heleny Fléglové, jí vůbec nesedla. Spolu s Martinem nezvládla připravit dezert v odpovídající kvalitě. V rozstřelu museli pak oba připravit suflé. Nezávisle na sobě oba připravili stejné, takže porotci mohli srovnávat chutě. Martinovo bylo výraznější a lépe chuťově vyladěné, takže se zachránil. 

"Alespoň jsem vypadla na něčem, co nemám ráda, dostala jsem se do TOP 6, to jsem vůbec nečekala," rozloučila se Petra s diváky. A my jsme ji hned vyzpovídali! 

Petro, co pro vás znamenala účast v soutěži MasterChef Česko?
Hodně! Mnohokrát jsme si sáhla na dno sil. Mockrát jsem překvapila sama sebe. A přežila jsem několika měsíční natáčení s lidmi o generaci mladšími. 

Proč jste se do MasterChefa přihlásila? 
Měla jsem tři motivy. Ten první byl osobní, což u mě není obvyklé. Potřebovala jsem vzpruhu a zásadní změnu životního tempa. Trochu rozruchu, adrenalinovou výzvu a dobrodružství. Jsem člověk, který neumí přešlapovat na místě. Jsem typický kreativec s potřebou neustále vytvářet nové věci, projekty, produkty. Z MasterChefa mě volali dvakrát a pokaždé jsem s díky odmítla. Tehdy jsem pracovala v médiích buď jako moderátorka nebo autorka scénářů a na druhý břeh se mi vstupovat nechtělo.

Druhým motivem, proč nastoupit na emoční horskou dráhu MasterChefa byly ženy, především z mé generace. Před třemi lety jsem založila projekt pro ženy FIT a FRESH, jehož cílem je ukázat ženám jejich dokonalost. Pomoci jim, vybudovat si co nejlepší jejich lepší a spokojenější já. Chtěla jsem "holkám" ukázat, že NIKDY NENÍ POZDĚ, strach je malý pán a pořád máme světu co nabídnout. A posledním motivem, a to není žádné tajemství, byla víra, že účast v MasterChef posune dopředu i mé podnikání. Toho všeho se mi dostalo vrchovatě.

Co nejraději jíte a vaříte? 
Všechno s masem a maso na všechny způsoby. Omáčky, dipy, marinády. Miluji zeleninu na všechny způsoby. Ráda fermentuji, vytvářím chutney a zeleninové saláty a tataráky. Peču pečivo, chleba, sušenky, buchty, koláče, záviny.. A to všechno nejraději pro mou rodinu a kamarády.

Co vám v kuchyni nejde, v čem jste naopak mistryně?
Nebaví mě cukrařina, už proto, že nemusím sladké. To byl i důvod, proč jsem se přihlásila do MasterChefa, nikoliv do Peče celá země. Na koni se cítím jednoznačně při práci s červeným masem, drůbeží i rybami. Miluji tvorbu vlastních receptů pro redukci nadváhy. Těch mám už přes pět set. A jak jsem psala výše, mojí doménou jsou omáčky, dipy a marinády, zeleninová jídla, plus saláty. 

Jaké bude u vás doma štědrovečerní menu? Máte něco speciálního?
Upgradovali jsme klasiku. Teplý předkrm  bude velouté z tresky Loin s několika komponenty včetně steaku z tresky. Hlavní chod bude opět treska. Tentokrát předem naložená ve speciální kořeněné marinádě, obalená v tempuře, se dvěma druhy bramborových salátů. Nebude chybět ani řízek, který připravuji ze zastudena uzené pečeně. Letos ho však obalím podle šéfkuchaře Františka Skopce. Dezert bude samozřejmě cukroví a vánočky dle našeho rodinného, po několik generací opatrovaného, receptu.

Blesková žemlovka

V MasterClass výše zmíněného Františka Skopce o hospodských klasikách, jste zabodovala žemlovkou. Ta vás dokonce vystřelila rovnou na balkon. Prozradíte nám recept? 
Moc ráda. Tady je.

Suroviny: 15 ks toustů z bílého chleba, 5 vajec, 250 g tvarohu, 200 g creme fraiche, 300 ml smetany (alespoň 31 %), 8 velkých jablek, 100 g rozinek, 100 ml rumu, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce cukru moučka, 1 lžička vinného octa, 1 lžíce mleté skořice, 1/2 lžičky mletého badyánu, 1 ks tonka fazole, 2 vanilkové lusky nebo 2 lžičky vanilkového krému v tubě, 1 limeta, špetka soli a máslo na vymazání formy. 

Postup: Rozinky naložte alespoň na 20 mintu do rumu. Nastrouhejte si limetkovou kůru a jablka nahrubo. K jablkům přidejte vanilku z jednoho lusku, skořici, badyán, limetkovou kůru a lžíci cukru. Vymačkejte rozinky a přidejte ke směsi.  

Oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte stranou na sníh. Žloutky smíchejte s polovinou smetany. Směs ochuťte vanilkou a půlkou nastrouhané tonka fazole a šťávou z limety. Z bílků vyšlehejte sníh a jemně do něj vmíchejte práškový cukr a lžičku vinného octa. Zapékací formu vytřete máslem. 

Troubu rozpalte na 180 stupňů. Ve žloutkové směsi namáčejte jednotlivé plátky toustového chleba a vložte je do zapékací formy. Na ně navrstvěte jablečnou směs a na ni tvarohovou. Postup třikrát zopakujte. Končíte tvarhovou směsí. Formu dejte na 20 až 30 minut zapéct do rozpálené trouby. 

Bílky vyšlehejte na sníh. Rychlomeringue z bílků vytvoříte tak, že po upečení žemlovky rozetřete bílkovou směs navrch a opálíte flambovací pistolí. Pokud nemáte pistoli, 10 minut před dopečením žemlovku potřete sněhem a vraťte do trouby, zapnuté na 190 stupňů.

"Na celou přípravu žemlovky jsem měla 50 minut, takže nebyl čas ztrácet čas," směje se Petra, se kterou rádi zůstáváme dále v kontaktu. Můžete se tak těšit na Petřiny další recepty. Teď se ale ve fotogalerii podívejte, jak si Petra v soutěži vedla:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si