Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Suroviny

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

K opečeným si dáváme kysané zelí od "Hamé" syrové

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Josef T i ch ý

30. 3. 2015 23:17

Vážení, jelikož jsem už 80plus,tak v době po válce, maminka vařila " kucmoch ", což byla v Podkrkonoší b r a m b o r o v á kaše,vařená ze syrových brambor,tak jako se dělá nyní.Byla to příloha k masu - krajová.Omaštěný máslem.

duchacek

5. 5. 2013 19:46

martina:Taky děkuji za komentář---recept je už předáván po 3 generace.;-)

martina

5. 5. 2013 09:18

Jsou vyborne,dekujeme moc:-8

Laďka

9. 3. 2012 13:52

duchacek a spagetka: děkuji. Udělala jsem z ještě vlahého zbytku placičky (abych mohla umýt hrnec), večer placičky osmažila, zbývající zamrazila a později šly opravdu ohřát na páře jako knedlíky. Kaši jako takovou bych nejspíš taky nezamrazovala (vzhledově by mi to bylo proti srsti). A ze zasmrádnutí jsem strach neměla:-p, protože na chaloupce v kuchyni je zima pomalu jako v lednici.:-D:-D

duchacek

8. 3. 2012 20:19

Laďka:Milá Vlaďko- my to necháme vychladnout a pak uděláme placičky
.Která druhý den pečem na oleji.
A stalo se že jsme nato zapoměli a i 4 den to bylo dobré.
Uhřívat to nad párou to jsme ještě nzkoušeli-ale nevím proč by to nešlo,když br.knedlík tak ohřejem nad parou.;-)

spagetka

16. 2. 2012 12:46

Laďka:určitě, dělám to běžně, co nesníte hned, druhý den klidně něco jiného. Bacha, dát zbytek do chladu, ne nutně lednice, ale chlad, jinak to v teple zasmrádne a pak si z toho dělej fakt, co chceš. Někdo i zbytek zmrazí, já osobně ne, protože mi to přijde dost rozplizlý, ale zamraz klidně hotový placky, škubánky, to ano. Ale kaši nezamražuju;-);-)

Laďka

16. 2. 2012 12:42

Chtěla bych se zeptat, v textu je ... Co se hned nesní, udělám z nich placičky. Večer nebo druhý den se dají opékat ...
Musím těsto v hrnci zpracovat hned všechno, nebo ho můžu nechat v hrnci, jako bramborovou kaši, a pak teprve třeba večer uhníst placičky ? Nebo škubánky/placičky musím udělat ještě z teplých brambor ? A dají se škubánky ohřívat na páře třeba jako knedlíky ?

stuska

12. 2. 2012 16:17

Je staré dobré škubánky, doma mi je dělávala babička s ovocnou omáčkou.Taková švestková nebo jahodová.Mńamka:-p

suzymon

3. 2. 2012 19:05

Tak tento recept jsem už dlouho hledala. Dělávala ho moje babička, která pocházela z Radvaně. Jako malá holka jsem se po kucmuchu mohla utlouct. I pak jsem ho sama, jako dospělá vařila, ale během dlouhýchlet, prožitých v cizině, se mi úplně vypařil recept z hlavy. Teď jsem zase doma a hezky jsem zestárla;-( a v hlavě se mi rojí vzpomínky na mladá léta a vyplavala také tato. Hledala jsem a hledala, ale už při čtení postupu jsem věděla, že to nebude ono. A teď. Ano, je to on. Tak se to má dělat. Díííky.:yes:

Handula

28. 11. 2009 20:38

Tak teď jsem si uvědomila, jak jsem špatně četla komentáře. Pochopitelně zde nic na slano není. No jo, práce kvapná...

JanaDorazinova

28. 11. 2009 20:35

No, sice jsem si musela skočit pro dalekohled, ale jinak super, no;-)

Handula

28. 11. 2009 20:33

Škubánky, jídlo z mého mládí, které můžu až do dneška. Dělám často. Jen jsem překvapena, že tyto jsou slané.Já dávám místo hrubé mouky hladkou. Škubánky jsme vždy sypali umletým mákem s moučkovým cukrem. martit se můžou buď máslem, nebo sádlem. Pokud zůstanou od oběda, jsou výborné opečené na másle. Ale vyzkouším je i na tento slaný způsob. Bude zase něco jiného. :yes::-p

duchacek

27. 11. 2009 11:30

Děkuji p.Knížku za upozornění.Taky jsme to dělaly ale už se mě to vytratilo z paměti.

Knížek

27. 11. 2009 01:54

Tak maminka po uvaření čtvrtek brambor v trochu osolené vodě ji téměř všecku slila do hrnce, přidala do něj rozmačkaných pár stroužků česneku a lžičku sádla; tak připravila výtečný oukrop a zachránila vyvařené tělu potřebné živiny. Ddo talíře oukropu nakrájela každému několik malých krajíčků chleba. Ty uvařené brambory s trochou vody zasypala moukou a šťouchačkou vymíchala hustou kaši. Každému na talíř nasypala trochu rozemletého máku s práškovým cukrem, naložila do toho lžící vykrájené kusy škubánku; pak celé opět zasypala mákem s cukrem a shora lžící pomastila sádlem se škvarkama. Co se nedojedlo, dalo se do pekáče a ohřálo se večer v troubě, mělo to křupavé škrabánky.

tejaja

25. 3. 2009 14:38

U nás sa tomu hovorí džadky:-D Staré, ale výborné:yes::yes::yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: škubánky na slano recept na škubánky na slano opečené škubánky skubanky škubánky recept slané škubánky jak udělat škubánky kucmoch s makem bezlepkové škubánky opečené škubánky recept škubánky recept na slano jak ohrat skubanky škubánky opečené škubánkové opečenky jak se dělá kucmoch bramborová šustka brambory na štouchacku sustka z brambor recept na škubánky škubánky slané

Suroviny: brambory, mouka hrubá, sůl, máslo

TopRecepty.cz

Škubánek-kucmoch-šustka

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrWJ