Škubánek-kucmoch-šustka

duchacek Kuchař: duchacek

Bramborová jídla 17 názorů

Suroviny

Brambory
hrubá mouka
sůl
rozpuštěné máslo nebo škvarkové sádlo
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory 1,5 kg nakrájíme na kostičky cca 1,5x1,5 cm. Dáme do hrnce, zalijeme vodou cca 1 cm nad brambory a osolíme cca 5 kávových lžiček. Uvařené slijeme a necháme cca 2-3 polévkové lžíce vody.

  2. Přesypem hrubou moukou cca jeden hrnek, když bude víc, nic se nestane, budou více tužší. Uděláme několik "šťouchů" aby se propařila mouka. Dáme zpět na oheň a necháme 10-20 vteřin propařit.

  3. Rozšťouháme a pak vařečkou o stěny hrnce "rozmázneme" brambory a mouku do sebe. Vykrajujeme lžící bochánky a mastíme je máslem a nebo škvarkovým sádlem.

  4. Celková doba je 45 minut. Co se hned nesní, udělám z nich placičky. Večer nebo druhý den se dají opékat.

Poznámka

K opečeným si dáváme kysané zelí od "Hamé" syrové

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 52 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Škubánek-kucmoch-šustka

  • Josef  T i ch ý Josef T i ch ý(neregistrovaný)

    Vážení, jelikož jsem už 80plus,tak v době po válce, maminka vařila " kucmoch ", což byla v Podkrkonoší b r a m b o r o v á kaše,vařená ze syrových brambor,tak jako se dělá nyní.Byla to příloha k masu - krajová.Omaštěný máslem.

    Odpovědět

  • duchacek duchacek(autor receptu)

    martina:Taky děkuji za komentář---recept je už předáván po 3 generace.;-)

    Odpovědět

  • martina martina(neregistrovaná)

    Jsou vyborne,dekujeme moc:-8

    Odpovědět

  • Laďka Laďka(neregistrovaná)

    duchacek a spagetka: děkuji. Udělala jsem z ještě vlahého zbytku placičky (abych mohla umýt hrnec), večer placičky osmažila, zbývající zamrazila a později šly opravdu ohřát na páře jako knedlíky. Kaši jako takovou bych nejspíš taky nezamrazovala (vzhledově by mi to bylo proti srsti). A ze zasmrádnutí jsem strach neměla:-p, protože na chaloupce v kuchyni je zima pomalu jako v lednici.:-D:-D

    Odpovědět

  • duchacek duchacek(autor receptu)

    Laďka:Milá Vlaďko- my to necháme vychladnout a pak uděláme placičky
    .Která druhý den pečem na oleji.
    A stalo se že jsme nato zapoměli a i 4 den to bylo dobré.
    Uhřívat to nad párou to jsme ještě nzkoušeli-ale nevím proč by to nešlo,když br.knedlík tak ohřejem nad parou.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Laďka:určitě, dělám to běžně, co nesníte hned, druhý den klidně něco jiného. Bacha, dát zbytek do chladu, ne nutně lednice, ale chlad, jinak to v teple zasmrádne a pak si z toho dělej fakt, co chceš. Někdo i zbytek zmrazí, já osobně ne, protože mi to přijde dost rozplizlý, ale zamraz klidně hotový placky, škubánky, to ano. Ale kaši nezamražuju;-);-)

    Odpovědět

  • Laďka Laďka(neregistrovaná)

    Chtěla bych se zeptat, v textu je ... Co se hned nesní, udělám z nich placičky. Večer nebo druhý den se dají opékat ...
    Musím těsto v hrnci zpracovat hned všechno, nebo ho můžu nechat v hrnci, jako bramborovou kaši, a pak teprve třeba večer uhníst placičky ? Nebo škubánky/placičky musím udělat ještě z teplých brambor ? A dají se škubánky ohřívat na páře třeba jako knedlíky ?

    Odpovědět

  • stuska stuska

    Je staré dobré škubánky, doma mi je dělávala babička s ovocnou omáčkou.Taková švestková nebo jahodová.Mńamka:-p

    Odpovědět

  • suzymon suzymon(neregistrovaný)

    Tak tento recept jsem už dlouho hledala. Dělávala ho moje babička, která pocházela z Radvaně. Jako malá holka jsem se po kucmuchu mohla utlouct. I pak jsem ho sama, jako dospělá vařila, ale během dlouhýchlet, prožitých v cizině, se mi úplně vypařil recept z hlavy. Teď jsem zase doma a hezky jsem zestárla;-( a v hlavě se mi rojí vzpomínky na mladá léta a vyplavala také tato. Hledala jsem a hledala, ale už při čtení postupu jsem věděla, že to nebude ono. A teď. Ano, je to on. Tak se to má dělat. Díííky.:yes:

    Odpovědět

  • Handula Handula

    Tak teď jsem si uvědomila, jak jsem špatně četla komentáře. Pochopitelně zde nic na slano není. No jo, práce kvapná...

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, sice jsem si musela skočit pro dalekohled, ale jinak super, no;-)

    Odpovědět

  • Handula Handula

    Škubánky, jídlo z mého mládí, které můžu až do dneška. Dělám často. Jen jsem překvapena, že tyto jsou slané.Já dávám místo hrubé mouky hladkou. Škubánky jsme vždy sypali umletým mákem s moučkovým cukrem. martit se můžou buď máslem, nebo sádlem. Pokud zůstanou od oběda, jsou výborné opečené na másle. Ale vyzkouším je i na tento slaný způsob. Bude zase něco jiného. :yes::-p

    Odpovědět

  • duchacek duchacek(autor receptu)

    Děkuji p.Knížku za upozornění.Taky jsme to dělaly ale už se mě to vytratilo z paměti.

    Odpovědět

  • Knížek Knížek(neregistrovaný)

    Tak maminka po uvaření čtvrtek brambor v trochu osolené vodě ji téměř všecku slila do hrnce, přidala do něj rozmačkaných pár stroužků česneku a lžičku sádla; tak připravila výtečný oukrop a zachránila vyvařené tělu potřebné živiny. Ddo talíře oukropu nakrájela každému několik malých krajíčků chleba. Ty uvařené brambory s trochou vody zasypala moukou a šťouchačkou vymíchala hustou kaši. Každému na talíř nasypala trochu rozemletého máku s práškovým cukrem, naložila do toho lžící vykrájené kusy škubánku; pak celé opět zasypala mákem s cukrem a shora lžící pomastila sádlem se škvarkama. Co se nedojedlo, dalo se do pekáče a ohřálo se večer v troubě, mělo to křupavé škrabánky.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    U nás sa tomu hovorí džadky:-D Staré, ale výborné:yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: škubánky na slano recept na škubánky na slano opečené škubánky skubanky škubánky recept jak udělat škubánky slané škubánky kucmoch s makem bezlepkové škubánky opečené škubánky recept škubánky recept na slano škubánky opečené škubánkové opečenky jak se dělá kucmoch brambory na štouchacku bramborová šustka jak ohrat skubanky recept na škubánky škubánky slané sustka z brambor

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít