Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko 2022: Jak na "ligové" bramboráky podle Petry z týmu růžových? Jedna netradiční surovina jim dá šmrnc!
Zdroj: Se souhlasem TV Nova a Petra L. Krajčinovič

Jestli něco nezaměnitelně patří k podzimu, pak jsou to právě bramboráky. křupavé smažené placky z brambor hrály prim i v posledním díle kulinářské soutěže MasterChef Česko. Tři týmy mezi sebou soutěžily, kdo udělá ten nej nej bramborák! Získali jsme pro vás recept vítězů, přímo od jeho autorky, Petry L. Krajčinovič!

MasterChef na růžovo

V posledním díle oblíbené kulinářské show, která byla poprvé v této řadě jako venkovní výzva, a to rovnou na fotbalovém stadionu, se účastníci rozdělili na 3 týmy. Pod vedením kapitánů Aca, Ada a Martiny účastníci soutěžili o to, která parta připraví lepší hot-dog. Aby to ovšem nebylo tak snadné, zkomplikovali jim to porotci ještě jedním úkolem. Během necelé půl hodinky museli připravit fantastické bramboráky! Ty podávali fanouškům probíhajícího fotbalového zápasu přesně v poločase. 

Šéf týmu růžových, učitel zeměpisu z Bosny a Hercegoviny, Aco přitom ani nevěděl, co to bramboráky jsou a na kameru přiznal, že neví, jak se dělají. Zachránila ho ovšem Petra. Ta prohlásila: "Moje máma dělá fantastické bramboráky. vím přesně, co tam chci dát!" A jak řekla, tak i udělala a tým růžových připravil podle Petřina receptu skutečně ty nejlepší bramboráky ze všech. Exkluzivně pro Toprecepty.cz Petra L. Krajčinovič prozradila, čím jsou její bramboráky tak výjimečné. 

Ligové bramboráky podle Petry 

"Ve venkovní výzvě MasterChef Česko jsme museli za pětadvacet minut vytvořit zhruba třicet bramboráků. Byl to masakr. My Růžoví jsme výzvu dali!" svěřila se nám Petra a dodala, že jelikož při soutěži bramborákům „vládla“ ona a celý život je připravuji jen „z hlavy“, pokusí se přibližně nastavit poměry surovin. Na každém pak je, aby si bramboráčky případně dochutil. Klíčové jsou totiž při přípravě dvě věci. Jedna méně obvyklá surovina a jeden méně tradiční postup.

Na zhruba 1,5 kg bramboráků potřebujete: 1 kg brambor, 350 g sušší slaniny, ideální je panceta nebo guanciale nadrobno nakrájené, velkou cibuli (nadrobno nakrájenou), paličku česneku nebo méně dle chuti (najemno utřenou), 3 vejce celá, 2 vrchovaté lžičky majoránky, 1 lžičku uzené papriky, 1 lžičku drceného kmínu, vrchovatou lžičku sušeného zeleninového vývaru, pepř a sůl podle chuti. Na zahuštění pak hladkou mouku, odhadem 6 vrchovatých lžic. Musí vzniknout hustší těsto, které drží tvar.

Jak na to? Brambory omyjte a oloupejte a polovinu z nich nastrouhejte najemno a druhou nahrubo. Dejte je do mísy a vymačkejte z nich vodu, pak budou bramboráky po usmažení křupat. Zašlehejte vejce, přidejte cibuli, česnek dle chuti, mouku a koření a pečlivě rozmíchejte. Pancetu, nakrájenou na kostičky, hoďte na rozpálenou pánev a vypečte dozlatova, tuk si dejte stranou na smažení bramboráků.

Vystydlou opečenou pancetu vmíchejte do bramborového těsta. Na pánev do výpeku z pancety přidejte sádlo, rozpalte tuk a lžící tvořte bramboráky. Opékejte z obou stran na silnějším plameni dozlatova. Přendejte do pekáče, vyloženého savým papírem a vložte do trouby rozehřáté na 50 stupňů C, kde vydrží teplé do doby, než osmažíte celou várku.

"Musím nás pochválit, byly ligový ty bramboráky," prohlásila v soutěži Petra stylově fotbalovou hantýrkou. A nespletla se. Skutečně jejich bramboráky chutnaly nejlépe, což ocenili všichni tři porotci. 

Než se pustíte do přípravy, máme pro vás ještě extra tipy: 

  • "Doporučuji rozemnout majoránku mezi dlaněmi, aby se pěkně rozvoněla," říká Petra
  • "Já dávám trošku strouhanky a kypřicího prášku," svěřil se v soutěži porotce a šéfkuchař Jan Punčochář. Strouhanka podle něj zajistí křupavost, kypřicí prášek pak nadýchanost bramboráků. 
  • Strouhání brambor najemno i nahrubo je skvělý trik, který zaručí dokonalou konzistenci těsta. 
  • Uzená paprika, jako netradiční surovina, dodá bramborákům šmrnc. 
  • Přidat můžete taky nadrobno nasekané škvarky. 

A pokud si chcete připomenout, jak se dělají klasické bramboráky, mrkněte na naše video: 

Komentáře

Pivka

28. 9. 2022 11:10

Tohle už nejsou klasické bramboráky. Asi jsou skvělé, ale já raději klasiku :-)

Přidat komentář