

Žemlovka z vánočky
Suroviny
- zbylá vánočka
- jablka
- rozinky
- ořechy
- skořicový cukr nebo skořice a cukr
- trocha rumu
- mléko
- máslo
- vejce
Postup přípravy receptu
Jablka nastrouháme nahrubo, vánočku nakrájíme na silnější plátky nebo větší kousky. Každý plátek smočíme v mléce a klademe vrstvu do máslem vymazaného pekáčku.
Na ni rozložíme jablka, rozinky, krájené nebo strouhané ořechy, posypeme skořicovým cukrem a zakápneme rozpuštěným máslem a rumem. Vrstvy takhle střídáme, poslední je vánočková. Tu jen zakápneme máslem a zalijeme 1-2 vejci rozšlehanýma v troše mléka.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě a podáváme sypané moučkovým cukrem a zdobené šlehačkou. Výborné je přidat do jablek kousky (třeba kompotovaných) meruněk.
Poznámka od kuchařky
Vánočka u nás zbývá co chvíli, peču si svoji, vždy dvě najednou,na jednom plechu....
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Žemlovka z vánočky
-
Z vánočky je nejlepší
Přidala jsem ještě tvaroh
-
Dnes byla u nás z veky
-
Dnes byla i u nás
-
Žemlovka u nás "jede"
. Vánočku namáčím do mlíka se žloutkama a pak každý plátek "protáhnu" sněhem z bílků...a ovoce?...co dům dá...
-
Chválím, ti co mohou se olizovali. Udělala jsem to jak Marta, před dopečením jsem žemlovku potřela sněhem s cukrem
. Bodík už jsem dala dřív, nepochybovala jsem, že to bude skvělé
-
dávam bodík
Romčo mal dnes na obed a my na večeru
nedala som orechy ani rum ale pridala konzervu broskýň, výborná mňamka...
-
Z vánočky nebo mazance je žemlovka úplně nejlepší, jinak jí ani nedělám. U nás se dá koupit vánočka s prošlou lhůtou a není drahá, tak se to vyplatí jí koupit, domácí nezbývá.
-
Problém je spíš v tom, že mi málokdy zbyde vánočka, ale nápad je to rozhodně dobrý
Už jsem slyšela, že to tak lidičky dělají, tak jsem si to aspoň připoměla. Naše babina je na sladké, jak drak, tak zase něco dalšího. Díky za inspiraci, cathllen
-
Já taky peču žemlovku z vánočky, jen nakrájenou žemlovku zalívám rozšlehaným mlékem s vejci a vanilk.cukrem, pak vrstvím do pekáčku vymazaným máslem spolu s jablky, rozinkami,skořic.cukrem a na žemlovku dám asi v polovině pečení zapéct ušlehané bílky s cukrem.
-
Tohle mě naučila mamka a je to skvělé využití zbytků