Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pivní závin se zelím
Zdroj: Toprecepty, danielle72

Závin nemusí být vždy s jablky, ale také třeba naslano. Připravte si závin se zelím na několik variant a vychutnejte si tohle rychlé a skvělé jídlo, které můžete využít i jako chuťovku.

Jak si nejlépe vychutnat slaný závin

Závin neboli lidově štrůdl je skvělým dezertem. Připravit se ale dá i naslano, kdy skvěle poslouží jako snídaně, svačina, oběd i večeře. Navíc chutná studený, vlažný i teplý. Když si pohrajete s náplněmi, můžete získat hned několik výborných jídel.

Co je základem závinu se zelím

Na přípravu budete potřebovat listové těsto. Můžete si přichystat domácí listové těsto, ale také si vše usnadnit a koupit těsto hotové, případně dokonce rozválené. Pak je jeho výroba skutečně otázkou pár minut. Vedle listového těsta potřebujete kysané zelí a uzené maso. Na základní náplň už pak stačí jen kmín na posypání zelí, vejce na potření závinu a další dávka kmínu na posyp.

Náš tip: Zelí můžete vložit i jako náplň do paprik. Připravte si plněné zelí podle tohoto videoreceptu:

Jak pozměnit náplň

Pro bohatší chuť můžete prolisovat česnek, smíchat ho s olejem a potřít jím listové těsto v oblasti, na kterou přijde zelí. Variantou je také to, že využijete rajčatový protlak, ke kterému přidáte dvě lžíce oleje a smícháte ho právě s prolisovaným česnekem. Případně můžete směs ještě opepřit. Milovníkům pikantních chutí bude chutnat špetka pálivé papriky, případně chilli. Místo uzeného masa můžete sáhnout po anglické slanině. K tomu se také skvěle hodí cibule nasekaná na kostičky a osmažená na másle.

Zelí

Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…

Jak na závin se zelím a uzeným

Na přípravu štrůdlu budete potřebovat: listové těsto, 150 g uzeného masa, 100 g kysaného zelí, 1 vejce a drcený kmín. Na posyp využijete hrubozrnnou sůl a celý kmín, můžete zvolit i sezamová semínka.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180-190 °C. Na vále pomoučeném hladkou moukou rozložte rozválené listové těsto, nebo pokud ho máte v kostce, tako rozválejte na obdélník o tloušťce zhruba 3 mm. Kysané zelí nechte okapat, případně z něj ještě trochu vymačkejte vodu. To je důležitý krok. Voda ze zelí by mohla těsto rozmočit a závin by pak nedržel tvar.

Pak zelí pokrájejte na menší kousky. Uzené maso pokrájejte na tenké plátky a ty ještě překrojte na menší kusy. Rovnoměrně je rozložte po celém listovém těstu kromě zhruba 2 cm na krajích. Na to narovnejte kysané zelí a zasypte vše kmínem.

Těsto zaviňte ze širší strany. Pak do hrníčku rozklepněte vajíčko a mašlovačkou jím potřete povrch těsta. Vrchní část posypte celým kmínem a solí. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Připravený slaný závin dejte na plech a ten strčte do předehřáté trouby. Pečte do zezlátnutí. Trvá to necelou půlhodinu.

Závin můžete si můžete dát hned po vytažení z trouby, skvěle chutná i studený. Dejte ho na tác nebo do misky a zakryjte. Skladovat ho můžete třeba ve spíži. Variantou je také závin, kdy si těsto připravíte sami a jako hlavní část náplně využijete pikantní klobásu a zelí. Zajímavou ingrediencí tu je jablko. 

Recepty k tomuto článku