Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

česneková pomazánka
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Česnekové pomazánky jsou velmi oblíbené, ať už se ocitnou na jednohubce, chlebíčku, nebo na talířku. Většinou se po nich zapráší a naštěstí jsou velmi snadné. Jak na ty nejlepší?

Proč jsou česnekové pomazánky hitem

Sice se řekne: „česneková pomazánka“. Ale i mezi jejími druhy je velký rozdíl. V základní podobě se připravuje z tvarohu a utřeného česneku. V případě česneku je pak důležitá jeho kvalita neboli síla. Někdy jeden střední vydá za dva velké. Pozor tedy na to, s jakým česnekem pracujete. Jemnější obměnu získáte, když sáhnete po lučině. Někdy se využívá také tavený sýr. Zajímavou volbou pak je sýr Cottage.

Jak zjemnit česnekovou pomazánku

Když si připravíte česnekovou pomazánku z tvarohu, nebo trojúhelníčků sýru, budete ji potřebovat doladit. Pomazánku můžete zjemnit zakysanou smetanou, jogurtem, ale i majonézou.

Jak dochutit česnekovou pomazánku

Když sáhnete po lučině a utřeném česneku, je dost možné, že už nebudete dochucení potřebovat, protože lučina už aromatická je. V případě tvarohu možná sáhnete po trošce soli, případně po pepři. Se solením v případě česnekové pomazánky opatrně, protože byste mohli přebít chutě. Místo soli můžete použít bylinky.

A po kterých sáhnout? Hodí se celerové listy (ty jsou velmi aromatické), petrželka a pažitka. Někdo miluje česnekovou pomazánku s najemno nakrájenou cibulkou. V řadě variant najdete také přidaný strouhaný tvrdý sýr, může to být eidam, nebo také parmazán. Zajímavá je varianta česnekové pomazánky s olomouckými tvarůžky. Výjimkou není ani přidání uvařených a nastrouhaných vajíček.

Jak dlouho potřebuje česneková pomazánka odležet

Když necháte česnekovou pomazánku odležet v lednici, chutě se hezky propojí. Stačí hodina až dvě. Při delším odležení je pak třeba počítat s větší aromatičností česneku.

Jak ozdobit česnekovou pomazánku

Navrch můžete pomazánku ozdobit kouskem mandarinky, plátkem citronu, půlkou kuličky vína a také třeba půlkou vlašského ořechu. Hodí se také kousek kapie, okurky, nebo plátek rajčete. Krásně také vypadá kolečko ředkvičky a navrchu snítka petrželky.

Jak na tvarohovou česnekovou pomazánku

Na přípravu této varianty budete potřebovat: 500 g tvarohu, 3 trojúhelníčky taveného sýru (není nutné), 5 stroužků česneku, 100 ml mléka (jen pokud budete využívat tavený sýr), několik snítek petrželky nebo pažitky, pepř a sůl, čtvrtky z kolečka citronu na ozdobu. Jak na to? Nejdříve ušlehejte tvaroh s mlékem. Prolisujte česnek a přidejte ho do tvarohu. Nakrájejte bylinky a vložte je do pomazánky. Přidejte i tavený sýr, vše dobře promíchejte a dochuťte pepřem a solí.

Náš tip: Připravte si nejlepší česnekovou pomazánku s brusinkami podle tohoto videoreceptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více