Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na slavný pajfálský knedlík? Božská příloha z filmu Slavnosti sněženek voní po slanině a na závěr potřebuje jeden krok navíc
Zdroj: Toprecepty

Pokud je vám název pajfálský knedlík odněkud známý, ale nevzpomínáte si odkud, tak je to zřejmě z kultovního filmu Slavnosti sněženek. I on totiž figuroval ve slavném sporu o to, zda kance připravit se zelím nebo se šípkovou omáčkou. Právě k ní je totiž tento knedlík nejlepší, „vařený ovšem v ubrousku“.


Klenot mezi knedlíky

Pajfálský knedlík není jen tak ledajaký knedlík, občas je dokonce označován za nekorunovaného krále mezi knedlíky. Pyšní se totiž jemnou chutí a lehkou a nadýchanou texturou. Nutno podotknout, že to vše není zadarmo, knedlík je poměrně pracný na přípravu, navíc se vaří celou hodinu. Pokud se ovšem chcete před někým blýsknout a připravit nějakou luxusnější přílohu, je tento knedlík ideální kandidátem.

Vylepšený houskový knedlík

Jde o knedlík s přídavkem housek, na rozdíl od běžného houskového je však nádherně nadýchaný, a to i přesto, že se do něj nepřidává kypřicí prášek ani ušlehaný sníh z bílků. Místo toho jsou v něm celá vajíčka, navíc ale ještě spousta másla a občas i smetana pro jemnější chuť. Pajfálský knedlík trochu připomíná náš karlovarský, který se právě provzdušňuje bílkovým sněhem, na rozdíl od něj se ale do něj přidává na kostičky nakrájená slanina nebo uzené maso, díky nimž je knedlík ještě lahodnější. Díky tomu má tento blízko ke knedlíkům populárním v Bavorsku nebo ve Vídni, které se také často vylepšují slaninou.

Rakouský Pálffyho knedlík

Ostatně knedlík podobného názvu figuruje i v rakouské kuchyni, a právě až sem sahají kořeny pajfálského knedlíku. Jeho originální název zní totiž Pállfyho knedlík neboli Palffy-Knödel a výraz pajfálský je pak zřejmě jen zkomoleninou. Původ knedlíku není přesně znám, pravděpodobně ale souvisí s rodem Pálffyů, jenž byl jedním z nejvýznamnějších šlechtických rodů v Uhrách.

Z tohoto rodu se nejvíc proslavil jistý Ján František Pálffy z Erdödu, který žil převážně v 19. století a byl jedním z posledních majitelů zámku ve slovenské Bojnici. Byl velkým milovníkem umění a zřejmě i knedlíků a říká se, že autorem knedlíkové delikatesy byl právě jeho kuchař. K nám se knedlík dostal zřejmě přes vídeňskou kuchyni díky mladým dívkám, které chodily do Vídně do služby. Již v průběhu 19. století byl knedlík oblíbenou luxusní přílohou servírovanou převážně ke smetanovým omáčkám (nejčastěji k houbové) nebo k různým masovým pokrmům.

Jak připravit pajfálský knedlík?

V rakouské kuchyni se knedlík dělá nejčastěji ve tvaru menších noků, u nás se obvykle tvaruje do podoby klasické šišky, která se pak vaří v již zmiňovaném ubrousku a krájí na plátky jako běžný houskový knedlík. Před podáváním se navíc knedlík přelévá rozpuštěným máslem a posype na másle osmaženou strouhankou, což mu dodává ještě výjimečnější chuť. Pokud vás tedy láká si tuto specialitu mezi knedlíky připravit, třeba zrovna ke kančímu se šípkovou, můžete to vyzkoušet podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: 250 g starších rohlíků, 1 lžíci mouky, špetku soli, špetku muškátového oříšku, 3/4 l mléka, 4 vejce, 2 lžíce přepuštěného másla nebo normálního másla, 60 g uzené slaniny, 2 lžíce smetany, zelenou petrželku (podle chuti), máslo na přelití knedlíků.

Postup: Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, přidejte mouku, trochu osolte a přidejte špetku muškátového oříšku. Mléko smíchejte s vejci a nasekanou petrželkou a přelijte jím rohlíky. Rozehřejte máslo, osmahněte na něm na kostičky nakrájenou uzenou slaninu a přidejte ji do rohlíkové směsi a promíchejte. Nechte půl hodiny odpočívat. Namočte ubrousek do studené vody, vyždímejte ho, přendejte do něj směs, vytvarujte knedlík a na obou koncích utěrku pevně zavažte.

Naplňte dostatečně velký hrnec vodou, přiveďte ji k varu a knedlík vařte asi 45 minut. Hotový knedlík vyjměte z ubrousku a nakrájejte na plátky. Máslo zahřejte na pánvi, dokud nevydá příjemnou vůni a nezíská zlatohnědou barvu. Uvařený knedlík jím pak polijte a podávejte s omáčkou. Právě tento krok je pověstnou poslední "třešničkou na dortu", v našem případě na knedlíku.

Někdy se knedlík podává také obalený čerstvě dozlatova osmaženou strouhankou, dochucenou pár kapkami citronové šťávy. 

Náš tip: Pokud dáte přednost raději našemu karlovarskému knedlíku, můžete si uvařit snadno podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Kochjournal.at
Savoirvivre.de

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si