

Karlovarský knedlík
Doba přípravy: 30 minut Přílohy 33 názorů
Suroviny
- 7 rohlíků (nebo housek)
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 100 g hrubé mouky
- 2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě
- 2 špetky strouhaného muškátového oříšku
- sůl
Postup přípravy receptu
Rohlíky (nejlépe 2 dny staré) nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout klidně do druhého dne.
Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu.
Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku.
Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a všechny suroviny promísíme, aby se spojily a přimícháme tuhý sníh.
Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.
Vezmeme silný igelitový sáček na tlačenku (průměr 100 – 150 mm) a jeden konec zavážeme. Plníme směsí a postupně utlačujeme.
Délku knedlíku zvolíme dle velikosti průměru hrnce, ve kterém se budou vařit. Po naplnění vytlačíme vzduch a zavážeme asi s 2 cm rezervou druhý konec. Knedlík totiž lehce zvětší svůj objem, ale nijak katastroficky.
Naplněné a zavázané sáčky knedlíkovou směsí vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté vyndáme, propícháme sáček, a necháme chvilku odpočinout.
Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky. Dobrou chuť.
Poznámka
... zase trochu jinak :)
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 3 656 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Karlovarský knedlík
-
Vlada@50:
-
Vynikajíci knedlík, jen se po něm "zaprášilo". Jiný už doma dělat nebudeme, na talíři vypadá nádherně.
-
Dnes jsme ho měli k obědu.
-
Colombo65: Milovnikjidla má pro dotaz zřejmě nějaké dietetické důvody - jako kolik toho může sníst...si myslím...tak jsem chvíli sčítala a dělila a vylezl mi z toho nesmysl...
...
-
Colombo65: I kdyby jo, tak to přece neznamená, že další knedlík bude mít v tomto směru stejné parametry. Záleží to na surovinách, tvaru, respektive šířce knedlíku ad.
-
Milovnik jidla: ... tak to mě ani nenapadlo, že bych to měl vážit
-
Mohu se zeptat na gramáž jednoho plátku knedlíku? Děkuji
-
Výborný recept
Knedlík se povedl na první pokus a sklidil veliký úspěch
-
hospodyne: No ne moc daleko, knedlík není daleko od křenové omáčky ,hačaj hezky spolu na talíři!
-
magdalenka: No, chutná jako křen, nebo spíše nevím , jak chutná žen-šen! Omáčka je z něj báječná a je mi docela fuk, jestli je to žen-šen, nebo křen, ať se tím trápí on! Śtípe, jako čert a je takový smetanově sladký jako šlehačka ! Možná hybrid mezi křenem a žen-šenem?
Když jsme to řekli našemu veterináři/ tomu co ordinuje za štrůdl/ tak říkal, že prý křen působí proti parazitům a chechtal se nad vynalézavostí našich štěnat , spát hezky ve stínu křenových listů a hned si dát zdravou svačinku!
-
Veronika.Hrozna: si si istá, že je to chren??? Žen-šen to nie je?
-
No vida, kam jsme se od knedlíků dostaly...
-
magdalenka: Já to dělám stejně , kromě cukru, někdy přidám, někdy není třeba. Křen mi roste pod hrušní a je velice sladký, když je čerstvý. Netuším proč, záhada biologie. Dokonce naše štěňátka 5-6 týdnů, kdysi před lety okusovaly listy našeho křenu, až do býle , netušíme proč. Když si je vzali , noví páníčkové , tak se křen vzpamatovával asi dva roky ! Musí být ten náš křen docela čarodějný, protože štěňátka byly zdravé jako křen! Bylo jich 8 , takže křen byl úplně bez listů!
-
Veronika.Hrozna: Mňa svokra naučila chrenovú omáčku takto: bešamel (s maslom a hladkou múkou), dobre prevariť, osoliť, na koniec chren, ocot a osladiť...(decentne ocot a cukor)
-
Veronika.Hrozna: omáčka má specifickou chuť, takovou drsnou. Žádné máslo ani ocet, jen sádlo, hrubá mouka, křen a vývar.Rodiče a já ji máme rádi i na výpeku z kačeny. Zbytek rodiny to nejí