Karlovarský knedlík

Colombo65 Kuchař: Colombo65

Doba přípravy: 30 minut Přílohy 26 názorů

Suroviny

7 rohlíků (nebo housek)
2 vejce
200 ml mléka
100 g hrubé mouky
2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě
2 špetky strouhaného muškátového oříšku
sůl
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rohlíky (nejlépe 2 dny staré) nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout klidně do druhého dne.

  2. Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu.

  3. Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku.

  4. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a všechny suroviny promísíme, aby se spojily a přimícháme tuhý sníh.

  5. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.

  6. Vezmeme silný igelitový sáček na tlačenku (průměr 100 – 150 mm) a jeden konec zavážeme. Plníme směsí a postupně utlačujeme.

  7. Délku knedlíku zvolíme dle velikosti průměru hrnce, ve kterém se budou vařit. Po naplnění vytlačíme vzduch a zavážeme asi s 2 cm rezervou druhý konec. Knedlík totiž lehce zvětší svůj objem, ale nijak katastroficky.

  8. Naplněné a zavázané sáčky knedlíkovou směsí vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté vyndáme, propícháme sáček, a necháme chvilku odpočinout.

  9. Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky. Dobrou chuť.

Poznámka

... zase trochu jinak :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 165 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Karlovarský knedlík

  • Ajkalajka Ajkalajka

    Výborný recept :yes: Knedlík se povedl na první pokus a sklidil veliký úspěch :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: No ne moc daleko, knedlík není daleko od křenové omáčky ,hačaj hezky spolu na talíři!:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka: No, chutná jako křen, nebo spíše nevím , jak chutná žen-šen! Omáčka je z něj báječná a je mi docela fuk, jestli je to žen-šen, nebo křen, ať se tím trápí on! Śtípe, jako čert a je takový smetanově sladký jako šlehačka ! Možná hybrid mezi křenem a žen-šenem?<3 Když jsme to řekli našemu veterináři/ tomu co ordinuje za štrůdl/ tak říkal, že prý křen působí proti parazitům a chechtal se nad vynalézavostí našich štěnat , spát hezky ve stínu křenových listů a hned si dát zdravou svačinku!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veronika.Hrozna: si si istá, že je to chren??? Žen-šen to nie je?

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    No vida, kam jsme se od knedlíků dostaly...:-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka: Já to dělám stejně , kromě cukru, někdy přidám, někdy není třeba. Křen mi roste pod hrušní a je velice sladký, když je čerstvý. Netuším proč, záhada biologie. Dokonce naše štěňátka 5-6 týdnů, kdysi před lety okusovaly listy našeho křenu, až do býle , netušíme proč. Když si je vzali , noví páníčkové , tak se křen vzpamatovával asi dva roky ! Musí být ten náš křen docela čarodějný, protože štěňátka byly zdravé jako křen! Bylo jich 8 , takže křen byl úplně bez listů!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veronika.Hrozna: Mňa svokra naučila chrenovú omáčku takto: bešamel (s maslom a hladkou múkou), dobre prevariť, osoliť, na koniec chren, ocot a osladiť...(decentne ocot a cukor)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Veronika.Hrozna: omáčka má specifickou chuť, takovou drsnou. Žádné máslo ani ocet, jen sádlo, hrubá mouka, křen a vývar.Rodiče a já ji máme rádi i na výpeku z kačeny. Zbytek rodiny to nejí:-(

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Zajímavé , ale v podstatě je to omáčka, i když ji dnes děláme z hladké mouky a dochucujeme octem , cukrem , solí a máslem.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: U nás je to, já knedlík, manžel chléb , pokud je karlovarský nebo hrníčkový s máslem, tak se neopováží moc odporovat a baští ! Kynutý on nerad, já ano ! K pečené divoké kachně se zelíčkem, chce brambory ! Tchýně vařila po Švábsku a Maďarsku, tam knedlíky moc neznají. On si zvykl na její kuchyni a furt tím opruzuje. Já jsem to rozsekla , udělám vždycky lokše a baští ! :-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    casino: já jsem si tu familii pěkně zpovykala, to si nestěžuji, jen konstatuji.Kdybych nechtěla, nedělám to..:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    hospodyne: Veronika.Hrozna:
    No, s výběrem vhodného knedlíku k určitému jídlu (či vhodného jídla ke zvolenému knedlíku) to ani u nás mnohdy není žádná sranda :-)
    https://www.labuznik.cz/recept/karlovarsky-knedlik...
    (zde v komentářích 14.06.12 00:37)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Veronika.Hrozna: víte, on už je to takový selský pravěk. Na sádle se zpěnila hrubá mouka s velkou hrstí křenu, zalilo se to polévkou z masa, nejčastěji drůbežího, dál zaklechtalo opět hrubou moukou, osolilo, provařilo a nakonec se zamíchal čerstvý křen. Omáčka byla velmi hustá. kastrol stál uprostřed stolu, každý měl na talíři na kostky nakrájený knedlík a kus vařené slepice. No, kus, to je relativní. Muselo zbýt i k večeři. Takže vidíte, že recept je na dnešní dobu véélmi rustikální:-D:-D Tak jsme už doma nejedli.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Jaká zvláštní omáčka s křenem:-?:-?:-?:-? něco dobrého s křenem, sem s tím, zítra mám v plánu strouhat křen/ no on to zatím netuší a lebedí si pod hrušní/ snad ho někdo vykope ! :-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Já dělala knedlíky dva , do zásoby, v tom střívku ho nechám vychladit a v střívku uvrhnu do útrob mrazáku /vždy připraven/ je , jako čerstvý ! Moje polovička žádný kynutý knedlík nechce , segedýn baští s chlebem , prostě knedlík ne, kromě tohoto jediného! Vždycky trošku vymažu sáček máslem, jak se podaří a pak plním. V receptu je muškátový oříšek a vždycky jeden knedlík dělám bez muškátového oříšku , protože ke kysanému zelí i dušenému zelí ten oříšek jaksi nejde. Možná, že se mi to jen zdá- nevím! Ke svíčkové i zajíci na smetaně, je s tím oříškem výborný. ;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: karlovarský knedlík karlovarské knedlíky karlovarský knedlík recept recept na karlovarský knedlík karlovarský knedlíky nejlepší karlovarský knedlík karlovarské knedlíky recept domaci karlovarsky knedlik karlovarský knedlík top recepty recept na karlovarské knedlíky top recepty karlovarsky knedlik knedlík karlovarský recepty karlovarský knedlík recepty na karlovarský knedlík karlovarský knedlík karlovarskýknedlík karovarsky knedlik karlovarský knedlikj recept karlovarský knedlík karlovasky knedlíky

Zapomněl/a jsem heslo