Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na zapáchající odpad v kuchyňském dřezu? Pomůže ocet, sůl, soda i obyčejná vroucí voda
Zdroj: Pixabay, Cornell Frühauf

V kuchyňském odpadu toho končí spousta. Když o něj nepečujeme tak, jak je zapotřebí, tak začne zapáchat. Co se zapáchajícím odpadem? Využijte triky pomocí prostředků, které máte doma.

Jak vzniká zapáchající odpad

Zapáchající dřez v kuchyni není nic příjemného. Zbytky z jídla, mýdla a další nečistoty ulpívají pod dřezem a vytváří se jejich shluky, které voní nevábně. Doma se chceme cítit příjemně a odér z odpadu tomu příliš nepomáhá. Vyčistit dřez přitom není nic komplikovaného, využít můžeme hned několik snadných řešení.

Jak využít sodu a ocet proti zápachu odpadu

Jedlá soda a ocet jsou suroviny, které většinou máme běžně doma. Krásně poslouží na domácí úklid a hodí se i v tomto případě. Jak na to? Vše záleží na tom, jak znečištěný odpad je. Ideální je zasáhnout co nejdříve. Do výlevky nasypte dvě lžíce sody. Pokud máte doma sodu na změkčení vody, hodí se i ta. Postupně přilévejte asi 200 ml octa. Zjistíte, že sodou začne reagovat a pěnit. Proto příliš nespěchejte. Nechte působit zhruba čtvrt hodiny.

Po tom, co se soda "zklidní", pusťte prudce studenou vodu. Odpad se propláchne. Ocet se sodou rozpustí usazeniny a mastnotu, což většinou bývá důvodem zápachu. Pokud nemáte sodu, můžete sáhnout i po prášku do pečiva. Dál postupujte jako v případě sody.

Jak pomůže sůl na zápach z opadu

Dalším kuchyňským pomocníkem v nouzi je obyčejná sůl. I s ní se dá zanesenému odpadu pomoci. Proveďte to podobně jako se sodou. Do výlevky nasypte zhruba tři lžičky soli a pak tam nalijte horkou vodu. Pokud chcete, aby vám to hezky v kuchyni vonělo, můžete k soli přidat pár kapek citrusového oleje. Ostatně, ten se hodí i na provonění odpadkového koše nebo toalety.

Pokud je odpad zanesen více, možná budete potřebovat klasický gumový zvon, případně radikálnější řešení.

Jaká je prevence zapáchajícího odpadu

O zbytečnou práci nejspíš nikdo z nás nestojí. Proto je lepší myslet na prevenci. Sítko do dřezu je jednou ze základních nezbytností. Zachytí nečistoty, a pokud ho pravidelně budete čistit, dostane se přes něj mnohem méně nečistot. V ideálním případě by neměl  tuk vůbec přijít do odpadu, ačkoliv to mnoho z nás dělá. Ovšem je to riziko. Právě olej a mastnota z pečení či smažení mohou odpad ucpat docela spolehlivě a pak už nepomůže nejen soda, ale ani "svěcená voda".

Proto zbytky tuku po smažení nebo pečení otřete z nádoby třeba kuchyňskou papírovou utěrkou a vyhoďte ji do koše. Pochopitelně vždy otírejte pánev či jinou nádobu až po úplném vychladnutí. Pokud tuku zbude více, třeba po smažení, nechte jej opět zcela vychladnout a poté přelijte do vhodné prázdné nádoby (prázdné PET lahve). Jakmile bude nádoba s použitým olejem naplněná, odneste ji do sběrných nádob na tříděný odpad. 

Jednou za čas (ideálně jednou za týden až dva) také můžete prolít odpad zhruba dvěma až třemi litry horké vody. Jednou za pár dnů můžete také do výlevky nasypat trochu sody a pár minutách ho prolít vodou. Dřez po každém vaření vyčistěte. Krásně bude vonět s příměsí citrusové vůně. Můžete do směsi na mytí přidat dvě kapky éterického oleje.

Zdroje informací:
https://www.thespruce.com
https://www.rubensteinsupply.com

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více