Jak na zapáchající odpad v kuchyňském dřezu? Pomůže ocet, sůl, soda i obyčejná vroucí voda
31. 1. 2023 Domácnost
V kuchyňském odpadu toho končí spousta. Když o něj nepečujeme tak, jak je zapotřebí, tak začne zapáchat. Co se zapáchajícím odpadem? Využijte triky pomocí prostředků, které máte doma.
Jak vzniká zapáchající odpad
Zapáchající dřez v kuchyni není nic příjemného. Zbytky z jídla, mýdla a další nečistoty ulpívají pod dřezem a vytváří se jejich shluky, které voní nevábně. Doma se chceme cítit příjemně a odér z odpadu tomu příliš nepomáhá. Vyčistit dřez přitom není nic komplikovaného, využít můžeme hned několik snadných řešení.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít sodu a ocet proti zápachu odpadu
Jedlá soda a ocet jsou suroviny, které většinou máme běžně doma. Krásně poslouží na domácí úklid a hodí se i v tomto případě. Jak na to? Vše záleží na tom, jak znečištěný odpad je. Ideální je zasáhnout co nejdříve. Do výlevky nasypte dvě lžíce sody. Pokud máte doma sodu na změkčení vody, hodí se i ta. Postupně přilévejte asi 200 ml octa. Zjistíte, že sodou začne reagovat a pěnit. Proto příliš nespěchejte. Nechte působit zhruba čtvrt hodiny.
Po tom, co se soda "zklidní", pusťte prudce studenou vodu. Odpad se propláchne. Ocet se sodou rozpustí usazeniny a mastnotu, což většinou bývá důvodem zápachu. Pokud nemáte sodu, můžete sáhnout i po prášku do pečiva. Dál postupujte jako v případě sody.
Jak pomůže sůl na zápach z opadu
Dalším kuchyňským pomocníkem v nouzi je obyčejná sůl. I s ní se dá zanesenému odpadu pomoci. Proveďte to podobně jako se sodou. Do výlevky nasypte zhruba tři lžičky soli a pak tam nalijte horkou vodu. Pokud chcete, aby vám to hezky v kuchyni vonělo, můžete k soli přidat pár kapek citrusového oleje. Ostatně, ten se hodí i na provonění odpadkového koše nebo toalety.
Pokud je odpad zanesen více, možná budete potřebovat klasický gumový zvon, případně radikálnější řešení.
Jaká je prevence zapáchajícího odpadu
O zbytečnou práci nejspíš nikdo z nás nestojí. Proto je lepší myslet na prevenci. Sítko do dřezu je jednou ze základních nezbytností. Zachytí nečistoty, a pokud ho pravidelně budete čistit, dostane se přes něj mnohem méně nečistot. V ideálním případě by neměl tuk vůbec přijít do odpadu, ačkoliv to mnoho z nás dělá. Ovšem je to riziko. Právě olej a mastnota z pečení či smažení mohou odpad ucpat docela spolehlivě a pak už nepomůže nejen soda, ale ani "svěcená voda".
Proto zbytky tuku po smažení nebo pečení otřete z nádoby třeba kuchyňskou papírovou utěrkou a vyhoďte ji do koše. Pochopitelně vždy otírejte pánev či jinou nádobu až po úplném vychladnutí. Pokud tuku zbude více, třeba po smažení, nechte jej opět zcela vychladnout a poté přelijte do vhodné prázdné nádoby (prázdné PET lahve). Jakmile bude nádoba s použitým olejem naplněná, odneste ji do sběrných nádob na tříděný odpad.
Jednou za čas (ideálně jednou za týden až dva) také můžete prolít odpad zhruba dvěma až třemi litry horké vody. Jednou za pár dnů můžete také do výlevky nasypat trochu sody a pár minutách ho prolít vodou. Dřez po každém vaření vyčistěte. Krásně bude vonět s příměsí citrusové vůně. Můžete do směsi na mytí přidat dvě kapky éterického oleje.
Zdroje informací:
https://www.thespruce.com
https://www.rubensteinsupply.com
Témata
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Chilli fazole s kukuřicí, cizrnou a klobásou
Přidáno před 48 minutami

Vepřové labské kostky na červeném víně
Přidáno před 15 hodinami

Bezmasé kapustové karbanátky pečené v troubě
Přidáno 3. 10. 2023 09:21

Kuřecí maso s těstovinami v sýrové omáčce
Přidáno 2. 10. 2023 20:16

Těstoviny s kuřecím masem v delikatesní omáčce
Přidáno 2. 10. 2023 17:32

Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou
Přidáno 2. 10. 2023 17:03
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek
Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je… Číst více
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!
Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají… Číst více
Vaříme klasiku z květáku: Křupavé placičky, výborný mozeček a polévka jako od babičky
Květák je oblíbená zelenina plná vitamínů, která… Číst více