Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kávový lógr
Zdroj: Pixabay, StephanieAlbert

Připravujete si často kávu a zbytek z ní skončí v koši? Vyzkoušejte oblíbené babské rady, ve kterých se uplatní lógr. Sami poznáte, že je škoda připravit se vyhozením kávové sedliny o její potenciál.

Využití kávové sedliny

Mnoho lidí pije instantní kávu, ale skuteční milovníci kávy nejspíš volí presso, překapávanou kávu, filtrovanou kávu, nebo třeba tu z french pressu. A právě z těchto příprav kávy zbývá kávová sedlina, lidově nazývaná "lógr". Lógr nepatří do myčky a neměl by se dostat ani do odpadu ve dřezu, aby nedošlo k jeho ucpání. Pokud ho ale vyhazujete do odpadkového koše, tak přicházíte o jeho potenciál. Kávová sedlina má totiž velmi široké využití. Sáhnout po ní můžete v kosmetické oblasti, při zahradničení, ale i v rámci domácích prací. Nejdříve je potřeba kávovou sedlinu usušit, aby neplesnivěla, třeba rozprostřenou na archu papíru. A kde všude lógr pomůže?

1. Kávová sedlina jako přírodní čisticí prostředek

Připálené hrnce nebývají v kuchyni výjimkou. Nemusíte ale vždy využívat drastické chemické metody. I v tomto případě se bude hodit lógr. A jak to funguje? Kávovou sedlinu nasypte na dno znečištěného hrnce, a pak se pusťte do čištění. Drsný lógr dobře pomůže a zároveň neponičí nádobí.

2. Kávová sedlina jako hnojivo

Pokud máte kompost nebo kompostér, lógr můžete přidat - v těchto případech lógr sušit nemusíte. Výborně poslouží jako hnojivo. Nesmí plesnivět, proto ho k rostlinám dávejte v tenké vrstvě. Určitě to ocení. Lógr dopřejeme rajčatům, ale i venkovním, pokojovým a balkonovým květinám. Milují ho vřesy, vřesovce, rododendrony, azalky a hortenzie. S množstvím to ale nikdy nepřehánějte, abyste půdu příliš nepřekyselili.

3. Lógr na škůdce

Se slimáky každoročně vedeme tvrdý boj. Jedním z dobrých bojových prostředků je právě kávová sedlina. Slimáci totiž lógr nesnášejí. Udělejte jim hradbičku z lógru okolo záhonu a budou se držet dál. Stejně to funguje s mravenci, kteří se snaží dostat do našich obydlí. Kočky většinou nepatří mezi škůdce, ale když nám začnou vyhazovat hlínu z květináče, tak by se o tom dalo diskutovat. Zbytky z kávy v hlíně tedy prospějí nejen květině, ale také budou držet kočku v bezpečné vzdálenosti.

4. Kávová sedlina proti zápachu

Lednice bývá místem, kde se může objevit zápach. Nejpozději v ten moment je třeba zkontrolovat důvod a jako další krok můžete dát do lednice misku s usušeným lógrem. Káva zápach pohltí. Podobně funguje i soda nebo citron.

5. Lógr neutralizuje výrazné aroma

Když krájíte cibuli a česnek, zůstane vám po těchto skvělých druzích zeleniny na prkénku typické aroma. Vezměte si na pomoc trochu kávové sedliny, naneste ji na prkénko a vydrhněte ho. Nejenže nebude cítit cibulí nebo česnekem prkénko a bude po omytí připravené na další práci, ale aroma nezůstane ani na vašich rukou.

6. Lógr na peeling pokožky

Občasný peeling je potřebný pro odstranění odumřelých buněk a suché kůže. Nemusíte si kupovat drahé přípravky, úplně stačí to, co najdete doma. Skvělým peelingovým prostředkem je právě kávová sedlina. Je třeba ji smíchat s olejem v poměru 2:1. Olej můžete využít kokosový, olivový, nebo třeba mandlový. Kromě toho, že odstraníte odumřelé buňky, také namasírujete pokožku, a to je velmi příjemné.

7. Lógr na barvení vajíček

Přírodní barvení vajíček je stále populárnější. Lógr jemně barví dohněda, takže ho můžete využít jako další možnost (třeba vedle slupek z cibule). Jak to funguje? Budete potřebovat hrnek silné kávy a lžíci octa. Směsí zalijte vejce v misce, kde může být malé množství vody, a pak čekáte, až lógr provede svou práci.

8. Lógr na barvení textilu

Jako jdou barvit vajíčka, tak můžete použít horký odvar z kávové sedliny na barvení přírodních textilních materiálů. Jedná se hlavně o bavlnu, vlnu a len. Aby vše dobře dopadlo a materiál získal odpovídající barvu, je třeba ho nechat v odvaru vařit alespoň půl hodiny. Pak ho nechte vychladnout a několikrát vymáchejte v čisté vodě. K poslednímu máchání přidejte trochu octa.

9. Lógr na čištění nečistot na rukou

Už jsme uvedli, že s lógrem se toho dá hodně vyčistit. Jeho čisticí schopnosti můžeme využít i jako náhradu Solviny. Stačí kávovou sedlinu smíchat s rozpuštěným čistým glycerinovým mýdlem a máte k dispozici skvělý abrazivní prostředek, který výborně odstraní nečistoty z rukou a zároveň je přírodním způsobem prokrví.

10. Lógr na blechy

Když máte doma psa, mohou ho trápit blechy. Také v tomto případě může pomoci kávová sedlina. Funguje to tak, že do psího šamponu přidáte pár zrníček lógru. Blechy jsou škůdci, kterým vůně kávy rozhodně nevoní.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více