Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé kuře po baskicku: Jednoduchý a lehký pokrm je plný zeleniny, jedna surovina mu navíc dodá šmrnc
Zdroj: Freepik, Fahrwasser

Máte rádi jídla, která se připravují téměř sama a vy s nimi nemáte žádnou práci? Přesně takové je kuře po baskicku. V jednom hrnci nebo zapékací nádobě se navíc úžasně prolnou chutě, a ještě získáte voňavou omáčku, kterou nejlépe doplní vařená rýže nebo křupavá bageta. 


Španělská specialita s vůní paprik

Pokud vás již dlouhá zima ubíjí, kuře po baskicku je přesně ten pokrm, který vás navnadí do dovolenkové nálady a přenese vás aspoň v myšlenkách do prosluněného Španělska. Přitom ho snadno připravíte z nyní běžně dostupných surovin jako jsou rajčata z konzervy.

Krásně doměkka dušené kuře se navíc díky lahodné rajčatové omáčce báječně hodí i jako horký pokrm pro chladné zimní večery. A také jde o ideální možnost, jak upravit kuře, když už vás klasika nebaví a rádi byste vyzkoušeli něco nového. 

Kuře s baskickými kořeny

Předností této speciality se španělskými kořeny hlavně je, že nestrávíte dlouhý čas kuchtěním, vše stačí jen osmahnout, dát do trouby a za chvíli se bude domácností linout přímo omamná vůně. Jak již název pokrmu napovídá, pochází z Baskicka, což je území na severu Španělska, konkrétně z jeho francouzské části.

Kuře s baskickými kořeny je vlastně jakýmsi symbolem baskické kuchyně a najdete je na jídelním lístku snad každé restaurace v Baskicku. Oblíbené je ovšem i téměř po celé Francii a s oblibou je vaří i v mnoha francouzských rodinách. Jeho název je odvozen od omáčky, která byla vynalezena právě v Baskicku ve francouzské provincii Soule.

Lehce pikantní omáčka z rajčat a paprik

Půvab tohoto jídla spočívá v jeho barevnosti, kterou mu dodává použitá zelenina. Dokonalé chuti se dosahuje tak, že se kuře dusí v omáčce z rajčat, cibule a paprik, jíž se v Baskicku říká piperade.

Jde o univerzální a ve Španělsku oblíbenou omáčku, která je vynikající třeba s vejci. Tato omáčka je ve Španělsku a ve Francii tak populární, že se prodává v obchodech již hotová ve sklenicích, příprava kuřete po baskicku je pak ještě jednodušší. Omáčka je více či méně kořeněná, záleží na tom, jaké papriky se do ní použijí. 

Pro menší pikantnost jsou to sladké červené kapie, pikantnější omáčky dosáhnete díky chilli papričkám, nejčastěji kulatým pimento. Hlavní chuť však omáčce dodává speciální místní odrůda chilli papriček Piment d'Espelette (espeletské chilli), kterou lze ve formě prášku sehnat i u nás.

Tyto papričky jsou lehce pikantní, ale ne zas tolik jako třeba cayenský pepř, jímž se někdy toto koření nahrazuje. Chcete-li ovšem méně pikantní chuť, skvěle je zastoupí uzená mletá paprika

Jak připravit kuře po baskicku

Kuře po baskicku můžete připravit z celého naporcovaného kuřete, vhodnější jsou ale kuřecí stehna nebo paličky. Použít ovšem můžete i prsní řízky. A jak tedy tuto baskickou specialitu připravíte? 

Budete potřebovat: 4 kuřecí stehna (celkem asi 500 g), 1 a ½ lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1 červenou silnostěnnou papriku kapii, 1 zelenou silnostěnnou papriku, 2 stroužky česneku, ½ lžičky uzené papriky, 400 g plechovku nakrájených rajčat, 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 1 bobkový list, sůl, černý pepř a čerstvou petrželku, nadrobno nasekanou na ozdobu. 

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Papriky očistěte, vyklepejte semínka a papriky nakrájejte na proužky. Kuřecí stehna osolte a opepřete a poté je opečte na 1 lžíci olivového oleje lehce dohněda.

Vyjměte je na talíř, přikryjte fólií a na ½ lžíce oleje 5 minut smažte nakrájenou cibuli. Pokud se začne připalovat, přilijte trochu vody. Přidejte červenou a zelenou papriku a smažte 3 minuty, poté přidejte rozdrcený česnek a asi po minutě uzenou papriku. Přilijte rajčata, vývar, přidejte bobkový list a sůl a pepř a přiveďte k varu.

Vraťte kuřecí stehna do pánve a přiklopte ji pokličkou. Vložte do trouby a pečte 40 minut, dokud není kuře zcela propečené. Posypte nasekanou petrželkou a podávejte s rýží, křupavou bagetou nebo opečenými bramborami.

Náš tip: Pokud jste si koupili celé kuře a naporcovali ho, můžete skelet využít k přípravě vývaru podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Ethnotravels.com
Mrsjoneskitchen.com

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více