Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na ty nejlepší plněné papriky: Chuť omáčky vylepší zakysaná smetana nebo uzená mletá paprika
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Plněné papriky jsou oblíbeným letním jídlem, jejich sezona začíná se sezonou špičatých zelených paprik, ale v oblibě jsou vlastně po celý rok. Populární jsou v mnoha zemích a v mnoha podobách, u nás se ale nejčastěji připravují plněné výhradně mletým masem a podávají se s rajskou omáčkou a s houskovými knedlíky.

Papriky z celého světa

Naplnit paprikový lusk mletým masem, vařenou rýží nebo sýry je takřka geniální nápad. Jak jinak si vysvětlit, že je tento pokrm oblíbený v mnoha kuchyních světa. Připravují jej na Balkáně, v mnoha zemích Blízkého východu, ale dokonce i v Indii, v Hong Kongu nebo v Mexiku. Plní se papriky zelené, pálivé, špičaté kapie i buclaté barevné papriky. Obvykle se pečou celé, plnit a zapéct se ale mohou i půlky paprik, možností je zkrátka nepočítaně. Při zmínce o plněných paprikách si u nás každý vybaví ty plněné směsí mletého hovězího a vepřového masa a vařené v rajské omáčce. Takové u nás zkrátka zbožňujeme úplně nejvíc. Víte, jak je uvařit, aby byly co nejdokonalejší?

Důležitý je už výběr paprik

I když se dají naplnit jakékoliv papriky, české plněné papriky si obvykle spojujeme s bílými či zelenými. S těmi, u kterých ještě před lety byla sázka do loterie, zda bude paprika sladká nebo bude pálit jako čert. Dnes na ty pálivé narazíte jen zřídka a pokud je máte rádi, jistotu pikantnosti budete mít jen, když si je vypěstujete sami. Z paprik se nejprve musí opatrně vyříznout stopka a semeník a bílá žebra tak, aby se nepoškodila samotná paprika a šla dobře naplnit. Na plnění jsou samozřejmě nejvhodnější papriky rovné, nijak neprohýbané, do kterých vám půjde náplň dobře vměstnat. Otvor nedělejte příliš velký, aby vám náplň nevytékala při vaření ven.

Na zhuštění náplně rýži nebo „toasťák“?

Jako náplň se do paprik používá mleté maso. Nejlepší je použít směs hovězího a vepřového, která je šťavnatější než samotné mleté hovězí. Pro lehčí verzi ale klidně můžete zvolit i mleté drůbeží. Maso se nejprve smíchá se solí, pepřem, můžete přidat i nějaké koření, např. tymián, chcete-li se ale držet klasického českého receptu, bylinky nejsou třeba.

Masová směs se obvykle něčím zahušťuje. Do plněných paprik se často používá rýže. V receptech se mnohdy uvádí rýže syrová – u ní ale hrozí, že se pak s masem neuvaří dostatečně a bude příliš tvrdá. Proto je lepší rýži trochu povařit na skus. Směs ovšem můžete zahustit i kostičkami toastového chleba, které předem namočíte do mléka.

Pokud je směs stále příliš řídká, můžete přidat strouhanku, hustou směs zase nařeďte trochou mléka. Před plněním je dobré ještě paprikové lusky zevnitř osolit, samotná směs je totiž neochutí dostatečně. Směs v paprikách opatrně upěchujte, aby v nich dobře držela.

Papriky patří do omáčky

Když máte papriky připravené, můžete se pustit do vaření rajské omáčky. Jsou dvě možnosti, jak ji udělat. První je klasická sladká rajská okořeněná bobkovým listem, novým kořením a trochou skořice, kterou zbožňují hlavně děti a nejlepší je s houskovým knedlíkem. Nebo můžete pomocí omáčky podpořit paprikový charakter jídla a do základu nasypat mletou papriku.

Chcete-li dosáhnout trochu zajímavější chuti, můžete tu klasickou sladkou vyměnit za uzenou, případně za mleté chilli pro pikantní verzi. I k ní pak můžete přidat rovněž divoké koření (pepř, bobkový list a nové koření). Základem omáčky je cibule, která se nejprve osmahne na pánvi dosklovita a k ní se přidá koření.

Chcete-li omáčku víc rajskou, přidejte ještě do základu rajčatový protlak, v opačném případě stačí jen rajčata z konzervy nebo nakrájená čerstvá rajčata, nejlépe ta sladká ze zahrádky. Vše nakonec zalijte vývarem nebo podlijte trochou vody a do omáčky přidejte papriky. Hrnec přikryjte a papriky duste asi půl hodiny.

Omáčku s paprikami oživí smetana

Uvařené plněné papriky nakonec vyjměte z omáčky, abyste mohli rajčatovou směs s kořením proměnit v hladkou omáčku. Nejlépe toho dosáhnete tak, že omáčku propasírujete přes sítko. Můžete ji samozřejmě i rozmixovat ponorným mixérem, ale počítejte s tím, že dokonale jemné omáčky dosáhnete jen propasírováním. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit jíškou nebo moukou rozmíchanou v troše vody něbo smíchanou se zakysanou smetanou. Ta omáčku zjemní a příjemně odlehčí. Místo houskového knedlíku se jako příloha hodí i těstoviny nebo vařená rýže.

Náš tip: Plněné papriky můžete připravit i trochu odlehčené pečené. Jak na to, si můžete přečíst v jednom z našich předchozích článků

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více