Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřivová polévka podle kuchaře Romana Pauluse: Je levná, snadná a s pošírovaným vejcem a chlebovými chipsy báječně chutná
Zdroj: se souhlasem Romana Pauluse/koláž Toprecepty.cz

Sbíráte vždy na jaře první mladé kopřivy? Ze zelených štiplavých lístků nemusíte jen vařit čaj nebo je dávat do nádivky. Roman Paulus z nich dělá vynikající kopřivový krém. Pokud jste kopřiv nasbírali dostatek, neváhejte a vyzkoušejte jej přímo podle receptu slavného šéfkuchaře a máte ideální pokrm na Zelený čtvrtek.

Kdy a kde sbírat kopřivy?

Počasí sice jarně úplně nevypadá, na první jarní bylinky už ale v přírodě narazíte. Mezi ty zdraví nejprospěšnější patří kopřivy. Na žahavé rostlinky narazíte nyní téměř všude, rostou u cest, v příkopech, u řek nebo v parcích. A právě teď je jejich nejlepší čas. Kopřivy je totiž nejlepší trhat v průběhu dubna a května, dokud jsou rostlinky ještě malé. Vzrostlé kopřivy bývají plné dusičnanů, takže nám již příliš neprospívají. 

Kopřivy jako čaj i jako špenát 

Mnoho lidí sice kopřivy považuje za plevel, jde však o zázračnou léčivku, která je ideální pro jarní očistné kúry. Kopřivy jsou doslova nabité živinami, mají protizánětlivé a hojivé účinky, oceníte je při mnoha zdravotních neduzích a jako bonus navíc je můžete využít i při shazování kil

V lidovém léčitelství se z kopřiv připravuje hlavně odvar, který lze popíjet nebo si jím přelít vlasy, aby byly zdravé a krásně lesklé. Kopřivy lze ovšem využít do mnoha pokrmů včetně různých druhů pečiva, palačinek nebo omelet. Většina lidí si je spojuje s velikonoční nádivkou, poměrně vyhlášený je ovšem i kopřivový špenát, který je netradiční přílohou třeba právě k sváteční jehněčí pečínce. Z toho, že vám kopřivy spálí jazyk, mít strach nemusíte. Když je tepelně upravíte, například spaříte horkou vodou, podusíte nebo osmahnete, štiplavost je pryč

Polévka z kopřiv podle Romana Pauluse

Pokud jste si trochu neobvyklou travnatou a lehce nahořklou chuť kopřiv oblíbili, můžete z nich připravit vynikající krémovou polévku, kterou na svém Instagramu představil šéfkuchař Roman Paulus. Tato levná polévka je podle jeho slov „...až překvapivě chutná a díky tomu, že kopřivy jsou sezónní bylinka, se jí ani nemůžete přejíst.“ Roman Paulus navíc doporučuje polévku ozdobit křupavými chlebovými chipsy a pošírovaným vajíčkem. I to si snadno připravíte díky radám známého šéfkuchaře, které najdete v našem dřívějším článku. A jak tedy na samotnou kopřivovou polévku?

Budete potřebovat: rostlinný olej, 2 červené šalotky, 3 stroužky česneku, asi 5 cm pórku, 2 středně velké brambory, 1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, 1 hrst sekaných čerstvých kopřiv, sůl, pepř, 1 lžíci másla, 4 vajíčka (1 na porci), chléb na chipsy. 

  1. Šalotku oloupejte a nasekejte najemno. V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a pórek pokrájený na kolečka. Nechte zpěnit. 
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Syrové brambory pak přidejte k šalotce, česneku a pórku. Dochuťte solí a pepřem. Brambory rovněž osmahněte. 
  3. Jakmile jsou brambory lesklé (po 2–3 minutách), vše podlijte vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou (asi 15–20 minut.)
  4. Když jsou brambory měkké, přidejte listy najemno nakrájených kopřiv, krátce (asi 2 minuty) povařte, přidejte studené máslo a vše společně rozmixujte.
  5. Polévku servírujte s bylinkovými krutonky a pošírovaným vajíčkem. Na ozdobu můžete použít i chlebové chipsy. Ty připravíte snadno, plátky chleba nakrájejte hodně natenko a nechte oschnout. 

Náš tip: Kopřivy můžete tradičně použít i do jedné z oblíbených velikonočních specialit - nádivky. Snadno ji připravíte podle našeho video receptu

 
Zdroje informací: 
Bylinkyprovsechny.cz: Kopřiva dvoudomá
Lekarna.cz: Kopřiva dvoudomá
Instagram Romana Pauluse: Kopřivová polévka
 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více