Překvapivá tajemství rebarbory: Zdravá i nebezpečná první jarní zelenina chutná skvěle se skořicí i badyánem
25. 4. 2023 Životní styl
Rebarbora je první čerstvá jarní zelenina, která obohatí náš jídelníček po nekonečné zimě. Je tedy vítaným doplňkem naší stravy, je ale důležité znát, jak ji konzumovat a vědět o možných nebezpečích, která může představovat nevhodné zpracování.
Zelenina, která se tváří jako ovoce
Ačkoli je rebarbora, správně celým jménem reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum), zelenina, její šťavnaté řapíky se zpracovávají především jako ovoce a pro svoji svěží vůni a nakyslou chuť se těší opravdu velké oblibě.
Rebarbora je skvělým doplňkem naší stravy a její příprava je jednoduchá a rychlá. Vždy je ale třeba mít na paměti, že nikdy nekonzumujeme reveňové řapíky v syrovém stavu.
Mohlo by vás zajímat
Co udělat před přípravou rebarbory
Před jakoukoli přípravou stonky omyjeme a stáhneme z nich tuhou, těžko stravitelnou slupku. Výjimkou jsou mladé tenké výhonky, které loupat nemusíme, jejich slupka je totiž ještě slabá. Po omytí a oloupání je reveň připravena k další úpravě.
Nejsnadnější je stonky jen nakrájet na menší špalíky nebo kostičky a rovnou je nasypat na koláčové těsto a dát péct. Můžeme je také vložit do hrnce a rozvařit připravenou k dalšímu použití. Nadúroda reveně se snadno mrazí, nakrájené kousky rozložíme na tác a necháme zmrazit, teprve poté je nasypeme do sáčku a pevně uzavřeme nebo vakuujeme.
Při vaření rebarbory ale nikdy nepoužíváme měděné, hliníkové nebo železné nádoby jež vlivem kyselin oxidují, nevhodné je dokonce i nerezové nádobí. Nejlepší je nádobí smaltované, kamenina anebo sklo.
Mohlo by vás zajímat
Využití rebarbory v kuchyni
Rebarbora je rostlina, která se používá hlavně do sladkých pokrmů. Skvěle se hodí do koláčů z piškotového nebo třeného těsta s drobenkou či bezé čepicí anebo jako náplň do závinu z listového těsta.
Používá se ale i do salátů, müsli, pro vylepšení kaší a jogurtů, zavařuje se jako džem nebo kompot a můžeme si z ní připravit sirup i pikantní čatní, nebo ji přidat do různých omáček k masu. Skvělé jsou kousky mladých stonků kandované v cukrové vodě a následně obalené v moučkovém cukru se skořicí.
Chuť rebarbory je výrazná a tepelně upravená také hodně kyselá, je proto vhodné ji doplnit o větší množství cukru, medu nebo jiného sladidla například čekankového sirupu. Skvěle ji podpoří voňavá skořice, tlučený hřebíček nebo badyán. Báječně se páruje s dalším ovocem, především jahodami nebo jablíčkem, které zjemní pro někoho štiplavou chuť reveně.
Reveň prospěšná zdraví a zdroj energie
Ve východní medicíně se reveň používá na posílení vitality a dodání potřebné energie. Má velký obsah kyseliny jablečné i citronové a je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, jež pomáhají udržovat zdravý nervový systém, podporují metabolismus a pomáhají při tvorbě červených krvinek, a vitaminu K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí.
Vzhledem k nízkému obsahu sacharidů je rebarbora vhodná pro diabetiky. Extrakt z řapíků by se v budoucnosti mohl stát dokonce doplňkovou léčbou cukrovky. V lidové medicíně se rebarbora užívá také při potížích se zažíváním i při zácpě.
Pozor na listy, jsou jedovaté
Je jisté, že rebarbora je skvělým doplňkem naší stravy, ale je důležité ji konzumovat s mírou a pouze během její sezony (od poloviny května do poloviny června). Později se totiž i v řapících vytváří velké množství kyseliny šťavelové, která přebíjí pozitivní účinky.
Kyselina šťavelová může vést ke vzniku ledvinových kamenů anebo způsobit podráždění žaludku. Proto by lidé s ledvinovými potížemi a revmatismem měli preventivně omezit množství konzumované rebarbory.
Je důležité si uvědomit, že pouze mladé řapíky rebarbory jsou jedlé a mohou být použity v kuchyni. Velké lopuchovité listy rebarbory obsahují značné množství již zmiňované toxické kyseliny šťavelové, a proto by se nikdy neměly konzumovat.
Zdroje informací:
Jíme jinak: 9 zajímavostí o rebarboře: je zdravá, ale zároveň i nebezpečná
wikipedia.org: Reveň kadeřavá
Labužník.cz: Recepty - rebarbora
Náš tip: Pokud jste dostali na rebarboru chuť, upečte si třeba koláč podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Filety z tresky na přepuštěném másle a česneku
Přidáno před 3 hodinami

Kuřecí vykostěné stehno, dýňová omáčka a pečená dýně
Přidáno před 15 hodinami

Československé rohlíky
Přidáno před 15 hodinami

Žampión holanďan
Přidáno před 20 hodinami

Cizrnový krém s anglickou slaninou
Přidáno před 20 hodinami

Kapustová polévka s bramborem, houbami a klobásou
Přidáno před 22 hodinami
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Různé druhy dýní a tykví poslední dobou nabývají na oblibě, v obchodní síti se objevují od září až téměř do jara, protože se dobře skladují. Lze je i… Číst více
Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Omáčky české kuchyně Je skvělé, když se je naučíme uvařit co nejdříve a postupně své "umění" vylepšujeme. Můžeme přejít i na odlehčené verze. Ke… Číst více
Holka u plotny radí: Jak udělat cuketovou koprovku podle maďarského receptu?
Sezona cuket letos jako by nebrala konce. Pokud… Číst více
Kuře na paprice: původní jídlo maďarských pastevců jsme si zamilovali i u nás. Víte, jak se správně dělá?
Kuře na paprice patří mezi naše oblíbená jídla.… Číst více
5 tipů, jak využít zbylý vývar: Vylepšíte jím chuť omáčky, rizota, těstovin i dušeného masa!
Silný vývar zahřeje na těle i a duši, ale může… Číst více
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Nejlepší vývar je z masa s kostmi. Kupujeme drůbež i s kostrou, hovězí žebro, morkové kosti + kousek masa z přední části zvířete, vepřové kosti… Číst více
Časté chyby při přípravě kuřete na paprice: Poradíme vám, jak se jim jednoduše vyhnout
Nezoufejte, každé jídlo se dá pokazit, ale i napravit. V našem případě si musíme pohlídat orestování cibule a papriky, aby jídlo nezhořklo. To… Číst více
Oběd na neděli: Kuře na paprice se zakysanou smetanou a maďarskými nočky vás nadchne!
Kuře na paprice neboli kuřecí paprikáš je původně… Číst více
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování
Rod tykví zahrnuje téměř tři desítky druhů, u… Číst více
MasterChef Česko: Jak na nejlepšího králíka na paprice? Omáčce prospěje jeden fígl navíc!
Kuře na paprice patří mezi naše nejoblíbenější… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více