Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarbora je první jarní zelenina
Zdroj: Pixabay

Rebarbora je první čerstvá jarní zelenina, která obohatí náš jídelníček po nekonečné zimě. Je tedy vítaným doplňkem naší stravy, je ale důležité znát, jak ji konzumovat a vědět o možných nebezpečích, která může představovat nevhodné zpracování.

Zelenina, která se tváří jako ovoce

Ačkoli je rebarbora, správně celým jménem reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum), zelenina, její šťavnaté řapíky se zpracovávají především jako ovoce a pro svoji svěží vůni a nakyslou chuť se těší opravdu velké oblibě.

Rebarbora je skvělým doplňkem naší stravy a její příprava je jednoduchá a rychlá. Vždy je ale třeba mít na paměti, že nikdy nekonzumujeme reveňové řapíky v syrovém stavu.

Co udělat před přípravou rebarbory

Před jakoukoli přípravou stonky omyjeme a stáhneme z nich tuhou, těžko stravitelnou slupku. Výjimkou jsou mladé tenké výhonky, které loupat nemusíme, jejich slupka je totiž ještě slabá. Po omytí a oloupání je reveň připravena k další úpravě.

Nejsnadnější je stonky jen nakrájet na menší špalíky nebo kostičky a rovnou je nasypat na koláčové těsto a dát péct. Můžeme je také vložit do hrnce a rozvařit připravenou k dalšímu použití. Nadúroda reveně se snadno mrazí, nakrájené kousky rozložíme na tác a necháme zmrazit, teprve poté je nasypeme do sáčku a pevně uzavřeme nebo vakuujeme.

Při vaření rebarbory ale nikdy nepoužíváme měděné, hliníkové nebo železné nádoby jež vlivem kyselin oxidují, nevhodné je dokonce i nerezové nádobí. Nejlepší je nádobí smaltované, kamenina anebo sklo.

Využití rebarbory v kuchyni

Rebarbora je rostlina, která se používá hlavně do sladkých pokrmů. Skvěle se hodí do koláčů z piškotového nebo třeného těsta s drobenkou či bezé čepicí anebo jako náplň do závinu z listového těsta.

Používá se ale i do salátů, müsli, pro vylepšení kaší a jogurtů, zavařuje se jako džem nebo kompot a můžeme si z ní připravit sirup i pikantní čatní, nebo ji přidat do různých omáček k masu. Skvělé jsou kousky mladých stonků kandované v cukrové vodě a následně obalené v moučkovém cukru se skořicí.

Chuť rebarbory je výrazná a tepelně upravená také hodně kyselá, je proto vhodné ji doplnit o větší množství cukru, medu nebo jiného sladidla například čekankového sirupu. Skvěle ji podpoří voňavá skořice, tlučený hřebíček nebo badyán. Báječně se páruje s dalším ovocem, především jahodami nebo jablíčkem, které zjemní pro někoho štiplavou chuť reveně.

Reveň prospěšná zdraví a zdroj energie

Ve východní medicíně se reveň používá na posílení vitality a dodání potřebné energie. Má velký obsah kyseliny jablečné i citronové a je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, jež pomáhají udržovat zdravý nervový systém, podporují metabolismus a pomáhají při tvorbě červených krvinek, a vitaminu K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí.

Vzhledem k nízkému obsahu sacharidů je rebarbora vhodná pro diabetiky. Extrakt z řapíků by se v budoucnosti mohl stát dokonce doplňkovou léčbou cukrovky. V lidové medicíně se rebarbora užívá také při potížích se zažíváním i při zácpě.

Pozor na listy, jsou jedovaté

Je jisté, že rebarbora je skvělým doplňkem naší stravy, ale je důležité ji konzumovat s mírou a pouze během její sezony (od poloviny května do poloviny června). Později se totiž i v řapících vytváří velké množství kyseliny šťavelové, která přebíjí pozitivní účinky.

Kyselina šťavelová může vést ke vzniku ledvinových kamenů anebo způsobit podráždění žaludku. Proto by lidé s ledvinovými potížemi a revmatismem měli preventivně omezit množství konzumované rebarbory.

Je důležité si uvědomit, že pouze mladé řapíky rebarbory jsou jedlé a mohou být použity v kuchyni. Velké lopuchovité listy rebarbory obsahují značné množství již zmiňované toxické kyseliny šťavelové, a proto by se nikdy neměly konzumovat.

Zdroje informací: 

Jíme jinak: 9 zajímavostí o rebarboře: je zdravá, ale zároveň i nebezpečná

wikipedia.org: Reveň kadeřavá

Labužník.cz: Recepty - rebarbora

Náš tip: Pokud jste dostali na rebarboru chuť, upečte si třeba koláč podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku