

Polštářkový koláč
Suroviny
- Těsto:
- 5 vajec
- 220 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 125 ml oleje
- 125 ml vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- Náplň:
- 500 g tvarohu
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 80 g cukru krupice
Postup přípravy receptu
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme do pěny. Přidáme vodu, olej a polovinu cukru-60 g. Z bílků a zbytku cukru uděláme sníh. Polovinu sněhu přidáme do žloutků. Pak přidáme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme zbytek sněhu.
Těsto nalijeme na vymaštěný plech. Tvaroh, vanilkový prášek a cukr ušleháme na krém.
Poté naplníme do cukrářského pytlíku a těsto ozdobíme mřížkou-viz foto. Dáme upéct do trouby na 180 st. asi 30 min. Tvaroh se v těstě propadne, tak vzniknou polštářky.
Poznámka od kuchařky
Upečené těsto je neuvěřitelně nadýchané a spolu s tím tvarohem je krásně vláčné, takže žádný suchar:)))
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Polštářkový koláč
-
Eja57: Ano , robot samozřejmě, mám takový ne moc drahý Kenwood Prospero , ale ten si taky někdy neporadí , už se mi vícekrát stalo i s ním , že to prostě nešlo dotuha a bála jsem se to tam nechat déle šlehat, abych to neprošlehala úplně. Z 99 % se podaří ,ale ....
prostě se to nepodaří na 100% vždycky.
-
maris: samozrejme, ze vzdy vyslaham kupovane vajicka z obchodu. Nikdy nemam problem. Po zaruke nekupujem.
-
maris: to je asi přežblebt od Verči - určitě má na mysli šlehací metly u robota....
-
Veronika.Hrozna: já musím souhlasit s Ejou. Vajíčka mám taky kupovaná a sníh se vždycky krásně vyšlehá. Používám el. ruční šlehač , nikdy jsem nezkoušela sníh umixovat v mixeru, který používáš Ty a nějak si to neumím představit. Jen jednou se mi sníh nepovedl, protože jsem přehlídla, že se mi do bílku dostal kousek žloutku. To byla moje chyba, jinak si stojím za svým, že sníh se z kupovaných vajec vyšlehat dá
-
Veronika.Hrozna: Ti nevím...domácí vejce "ulovím" tak 2x do roka, jinak kupovaná - pokud mají pokojovou teplotu, tak se špetkou soli bílky skoro do tuha a pak s krupicovým cukrem došlehat, vždy se mi povede ( a to si to ještě zjednodušuji - nejdřív sníh, tu čepici vyklopím ze šlehací mísy do hlubokého talíře a prsknu tam žloutky s ostatním a sníh vydrží těch cca 5 nebo možná i víc minut šlehání žloutkové směsi netknutý...). Souhlasím s Florentýnou ( Kuchařka pro dceru), že prášek do pečiva je v naprosté většině pečení - ne vždy, třeba muffiny ho potřebují - úplně zbytečný...
-
Eja57: Někdy ty bílky ani nejdou vyšlehat dotuha , protože nejsou domácí vajíčka a ty z obchodu jsou už, kulantně řečeno "ne čerstvé" !
A to mám opravdu dobrý mixér! S ručním elektrickým šlehačem se o to ani nepokouším!
-
jubull: že nejdřív tvaroh a pak těsto to bylo dobře...ale podle mne fakt chybka v přípravě - mi našlehané žloutky skoro lezou z mísy robota, fakt pěna, sníh tuhý a vmíchat ho do těsta lehce nejlépe stěrkou...
Příště se podaří -
právě,že jsem nejdřív udělala tvaroh a pak teprve těsto.Je pravda,že pěna z bílků nebyla moc tuhá.Tak snad příště,děkuji
-
Eja57: Možná , ale jenom možná ji dlouho trvalo udělat tvaroh a těsto mezi tím spadlo. Já vždycky dělám tvaroh dopředu a první várku už v sáčku na zdobení. Stejně mi dlouho trvá než to tam majznu.
-
jubull: tím to nebude. Málo našlehané žloutky, musí to být fakt nadýchaná žlutá pěna, nebo sníh...stačí ho "srazit" moc intenzivním vmícháním do těsta....prdopeč je tady zbytečný.
A dodržet cukr krupice ( ne moučka) ! A hned do trouby.
( Vykynout ani nemůže...to není kynuté těsto) -
Asi jsem někde udělala chybu,ale nevykynula mi.Dala jsem tedy jen jednu lžičku prdopeče.Není to málo?
-
Výborná rychlá buchta. Pekla jsem již několikrát a znovu se k ní budu vracet
-
Také znám jako prošívaná deka. Dnes upečený podle tohoto receptu a spokojenost. Tvaroh dávám ve vaničce, sice se trošku víc "rozlije", ale mřížka a polštářky zůstávají. Moc dobrý.
-
Pohlreich: Zdál se mi ten recept něčemu podobný ,prošívanou deku mám taky v receptech a už jsem ji i párkrát dělala ,milujeme tvarohové buchty a koláče ,takže nám tento recept taky šmakuje
-
Díky za recept. Syn si ho s kamarádem chystají upéct tak se jim do toho nebudu plést ( aby mi nevynadali
). Jinak recept znám pod názvem prošívaná deka.
Za super fotoa nápad bodík navíc
POTOM NAPÍŠU JAK TO DOPADLO - POKUD NÁM NEVYLETÍ DŮM DO VZDUCHU.