Jak používat muškátový květ? Chutná podobně jako muškátový oříšek
Muškátový květ je oblíbené koření, které má při vaření mnoho způsobů využití, především ve slané kuchyni. Používá se do podobných jídel jako muškátový oříšek. Chuť je výrazná, proto s květem šetříme.
Muškátový květ není květ
Stejně jako muškátový oříšek není pravý ořech, ale jádro semene muškátovníku vonného (jinak pravého), tak ani muškátový květ není květem v pravém slova smyslu. Jedná se totiž o míšek, který obklopuje a kryje semena muškátovníku. Míšek má pěknou oranžovo-červenou barvu. Míšky se suší a sušení probíhá velmi rychle, stačí několik hodin. Používají se jako koření. Vůně je výrazná a osvěžující, chuť sladce nahořklá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Použití muškátového květu
Použití muškátového květu je obdobné jako využití muškátového oříšku. Chuť květu je jemnější, k ochucení stačí pouze malé množství, stačí malá špetka. Toto koření (stejně jako jiná koření) chráníme při uskladnění před světlem a vlhkem. Uchováme ho v suchu a temnu, v dobře uzavřených obalech. Muškátový květ se hodí do polévek i polévkových zavářek, smetanových a sýrových jídel, nákypů, nádivek, knedlíků a pudinků. Můžeme ho přidávat do bešamelu.
Jídla s muškátovým květem
Máme pro vás několik tipů na konkrétní osvědčená jídla podle našich čtenářů:
- zavářky do polévek, různé knedlíčky
- nádivky, nákypy
- různé smažené placičky (např. květákové, kapustové)
- zeleninová jídla (např. špenátová, mrkvová, květáková, kapustová)
- polévky (především světlé, smetanové a zeleninové)
- masová jídla
- knedlíky
A ještě jsme pro vás vybrali recept na skvělé špenátové knedlíčky do polévky. Do knedlíčků využijete voňavý muškátový květ. S postupem poradí názorné video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Jak připravit bešamel. Názorné video naučí jednoduchý postup i začátečníky
Jak používat muškátový oříšek? Nejlépe až na závěr vaření a pouze ve velmi malém množství
Komentáře