Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané snídaně na vidličku, to znamená především v hlavní roli vejce. S touhle ingrediencí se dá krásně kouzlit, a proto ji najdete ve většině receptů. Zasytí a budete připraveni na celodenní zápřah. Máme tipy, co byste i mohli uvařit.

Slané snídaňové hity

Ano, jsou tu klasické snídaňové hity jako skvělý avokádový toust, který je hned hotový a výborně chutná. Pokud zvládnete zdárně upravit vejce Benedikt, nejspíš patříte mezi jeho velké fanoušky. I když to s pár tipy složité není. Pak jsou tu omelety na tisíc a jeden způsob s nejrůznějšími variantami vajec a zeleniny, případně sýru. Dnes vám chceme nabídnout tři méně známé kombinace. Zkuste je a určitě si pochutnáte!

Pečená vejce s houbami a sýrem gruyere

Tvrdý nepasterizovaný sýr z kravského mléka má název gruyere a je pojmenovaný podle švýcarského okresu, kde se vyrábí už od roku 1113. Může chutnat po oříškách, ale také po ovoci. Podle Wikipedie by se mělo jednat o nejoblíbenější švýcarský sýr ve Švýcarsku a ve většině Evropy. Zajímavá je právě následující kombinace pečených vajec s houbami a sýrem gruyere, které výborně doplňuje smetana.

Na tento recept budete pro 4 osoby potřebovat: 250 g hub, nakrájených na plátky. Pokud máte zavařené nebo zamrazené, můžete využít ty. Dále si připravte 4 velká vejce, 1/3 hrnku strouhaného sýru gruyere, nasekaný stroužek česneku, 2 lžíce smetany na šlehání, lžíci másla, 1/2 lžičky tymiánu, pepř a sůl.

Troubu předehřejte na 200 °C. Rozpusťte máslo na středně vysoké pánvi na středním plameni. Když máslo zpění, přidejte houby a posypte je pepřem a solí. Vařte do měkka, asi 7 minut, za občasného míchání. Pokud jste houby zavařili se solí a kmínem, jen je dejte na pánev s máslem, opepřete, vmíchejte tymián a česnek.

Formu 20 x 20 cm nebo menší vymažte tukem, vložte houby. Na ně rozklepněte vejce a posypte je solí, pepřem. Vejce zasypte sýrem a pokapejte smetanou. Pečte v troubě zhruba 10 minut. Bílky by pak měly být ztuhlé, zatímco žloutky sametové a sotva tekuté. Podávejte teplé. Zajímavé jsou také tato zapečená vejce s tvarůžky, chlebem a uzeným masem.

Pánev s uzenou chilli papričkou, rajčaty a vejcem

Uzené chilli papričce se říká Chipotle (čti čipotle). Jedná se o druh jalapeño, která se využívá hlavně v mexické kuchyni. Tato pánev je pro jednu až dvě osoby a budete potřebovat 3/4 hrnku vařené hnědé rýže, 2 vejce, 2 lžičky olivového oleje, 1/4 šálku nakrájené červené cibule, 1 a 1/2 šálku nakrájených nebo dušených rajčat se šťávou, 1 lžičku uzené chilli papričky, 1/4 lžičky mořské soli a 1 lžíci mletého koriandru.

V pánvi o průměru 20 cm rozehřejte na středně nízké teplotě olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a smažte 6 až 7 minut, dokud nebude měkká a voňavá. Vmíchejte rajčata, uzenou papričku a sůl a poté vařte, dokud se nezahřeje, 1 až 2 minuty. Poté přidejte hnědou rýži a koriandr a vařte další 2 minuty. Uprostřed směsi vytvořte důlek a rozklepněte obě vejce. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a nechte vařit, dokud bílky neztuhnou a žloutek nebude mít požadovanou konzistenci, zhruba 6 až 7 minut. Podávejte posypané koriandrem.

Slané

Říká se, že sůl je nad zlato a klasická česká filmová pohádka s Janem Werichem, Vlastou Burianem a Milenou Dvorskou je toho známým důkazem. Bez soli se vaří těžko a ne zrovna chutně. Vždyť právě…

Bramborová frittata se špenátem

Ačkoliv to vypadá, že budete potřebovat na přípravu tohoto jídla spoustu času, opak je pravdou. Frittatu můžete jíst už za půl hodiny. Frittata je podobná omeletě a přece je trochu jiná, připravit si ji není nic složitého. V následujícím receptu se využívá špenát, můžete ale sáhnout po pórku, případně v sezóně po medvědím česneku.

Na frittatu budete potřebovat 450 g brambor nakrájených na ½cm plátky, velkou hrst listů špenátu, 8 vajec, 1/4 hrnku nastrouhaného čedaru nebo kozího sýru, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíce másla, pepř a sůl.

Troubu předehřejte na 190°C. Olej a máslo rozpusťte v pánvi (která může do trouby) o průměru 23 cm na středním plameni. Rovnoměrně navrstvěte pokrájené brambory, snižte teplotu a nechte vařit 3 až 4 minuty. Brambory promíchejte, opepřete a osolte. Znovu je rovnoměrně uspořádejte. Vařte pár minut a následně promíchejte.

Je potřeba, aby brambory změkly a zhnědly. Celkem to trvá asi 15 až 17 min. Při míchání by se mohly začít rozpadat (to je v pořádku). Nahrubo rozmačkejte brambory, měla by na dně vzniknout nahnědlá krustička. Přidejte rukolu a opékejte asi 2 minuty. Směs rovnoměrné rozprostřete a připravujte na nižším plameni.

Ve středně velké míse vyšlehejte vejce, aby byla napěněná. Vaječnou směs dochuťte pepřem a solí. Vejce nalijte na brambory a nechte 2 minuty bez míchání. Po povrchu frittaty rozsypte sýr. Přeneste do trouby a pečte, dokud vejce neztuhnou, asi 10 až 12 minut. Navrchu můžete sýr trochu připéct, pokud chcete. To jsou tak další 2-3 minuty. Než budete porcovat, nechte 5 minut vychladnout.

Náš tip: Inspirujte se dalšími recepty od našich čtenářů v galerii pod článkem. 

Zdroje informací:

https://cs.wikipedia.org/
https://food52.com/
https://www.delish.com/cooking/g39876670/savory-breakfast-ideas/

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie