Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na čem smažit lívance? Lahodnou dobrotu usmažíte několika způsoby
Zdroj: pixabay, RitaE

Lívance jsou chutné smažené moučníky, které jsou výbornou sladkou snídaní, chutným obědem nebo lákavým pohoštěním. Podáváme je čerstvě usmažené s oblíbeným sirupem či marmeládou, ozdobené kopečkem tvarohového krému nebo zakysané smetany, posypané nasekanými oříšky a pocukrované. Doplníme je lahodným čerstvým ovocem.

Pěkně nadýchané lívance se dají smažit hned několika způsoby. Některé umožňují prakticky vyřadit použití tuku a díky tomu je můžeme zařadit do našeho jídelníčku i častěji. Z této dobroty snadno vykouzlíme na pohled krásné jídlo, které potěší  každého stolovníka.

Smažení na lívanečníku

Na smažení lívanců je nejjednodušší použít speciální pánev určenou ke smažení lívanců - tzv. lívanečník. Lívance smažené na lívanečníku budou mít krásně pravidelné tvary. Kromě jednoduchého lívanečníku (s hladkými tvary dna), si můžeme koupit i lívanečníky ozdobené různými vtipnými tvary např. smajlíků, které ocení zejména děti.

Tvořítka na lívance

Pokud nemáme lívanečník, postačí nám tvořítka, která položíme na obyčejnou pánev. Postup je snadný, tvořítka plníme těstem na lívance a po chvíli smažení, když už těsto tuhne, je zvedneme. Lívance si už ponechají svůj tvar a my je po chvíli otočíme a dosmažíme i z druhé strany. K dostání jsou nejen jednoduchá tvořítka, ale i ozdobená různými vtipnými tvary smajlíků, zvířátek či srdíček.

Smažení na obyčejné pánvi

Lívance lze smažit i na obyčejné pánvi. Jejich tvary nebudou sice tak pravidelné, ale určitě si také pochutnáme. Stačí dávkovat těsto na pánev pomocí naběračky, abychom těsta dávali jednotnou porci, a velikost lívanců pak bude velmi podobná. 

"Smažení" na palačinkovači

Lívance připravujeme i na elektrickém palačinkovači. Některé palačinkovače mají dokonce vyměnitelnou plotnu, která má stejně jako lívanečník pravidelné tvary na lívance či jiné placky. Smažení na palačinkovači je ceněné díky minimálnímu použití tuku a velmi pohodlné. 

Pokud váháte, podle jakého receptu lívance usmažit, pak vám můžeme doporučit např. tvarohové lívance, jejichž postup je názorně vidět v následujícím video-receptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více