French financiers: Vláčné francouzské koláčky chutnají skoro jako makronky. Jsou jednodušší a specifickou vůni jim dodá hnědé máslo
Drobné pečivo zvané french financiers nebo zkráceně financiers patří k méně známým francouzským druhům pečiva. Možná není tak slavné jako populární makronky, z hlediska chuti se jim ale určitě vyrovná. Báječné spojení másla a mandlí v křupavé krustě určitě stojí za vyzkoušení.
Koláčky jako zlaté cihličky
French financiers je ve Francii oblíbené pečivo s poměrně dlouhou historií. Tyto rozkošné malé kousky mají většinou podobu podlouhlých cihliček (dokonce jsou k dostání i speciální formy na financiers, které se dají koupit i u nás), jimž koláčky zřejmě vděčí za svůj název. Říká se totiž, že svým tvarem měly připomínat cihly zlata, odtud právě pramení název odkazující k financím. Na tvaru se ale dnes již tak nelpí a mnozí pekaři je pečou třeba i ve formách na muffiny. Ostatně možná to i s tím názvem bylo úplně jinak.
Druhý příběh totiž praví, že podobné malé koláčky ovšem oválného tvaru prý vymyslely jeptišky řádu Navštívení Panny Marie v 17. století. Podle nich pak byly nazývány visitandines neboli vizitantky – právě tak se totiž tomuto ženskému řeholnímu řádu říkalo. Zajímavé je, že dodnes některé pekárny ve Francii pečivo pod tímto názvem prodávají. Později se na financiers zapomnělo, recept pak až v 19. století oživila jedna pekárna v Paříži nacházející se poblíž pařížské burzy a místní finančníci si je velmi oblíbili, neboť se bez problémů daly přenášet v kapse, aniž by se poškodily, a snadno dodaly energii během náročného dne.
Článek z magazínu
Moučník na jedno či dvě sousta
Financiers jsou ideální malou chuťovkou, když máte chuť opravdu na něco sladkého. Jsou totiž akorát tak jednou do pusy a vzhledem k tomu, jak jsou sladké, je to pro mnohé ideální velikost. Pokud jde o ingredience, jsou financiers hodně podobné již zmiňovaným francouzským příbuzným makronkám. I ony jsou křehké tak, že jejich povrch připomíná vaječnou skořápku. Od makronek je však odlišuje jedna ingredience, která je však u financiers nesmírně důležitá, a tou je tzv. hnědé máslo neboli beurre noisette, jemuž koláčky vděčí za příjemnou oříškovou chuť. Oproti makronkám jsou hlavně méně složité na přípravu a nevyžadují tak technologicky náročné postupy.
Křehké citronové financiers
Pokud vám tedy doma zbydou bílky a na makronky si netroufáte, jsou financiers ideálním moučníkem, který uspokojí vaše chutě na sladké a křehké bílkové pečivo. Financiers se dělají buď obyčejné jen mandlové, nebo se zdobí ořechy, třeba pistáciemi, a někdy i ovocem podle sezony. Výborně se na ně hodí hlavně jahody. Dochutit se mohou i vanilkou, případně můžete vyzkoušet také svěžejší citronovou variantu podle originálního francouzského receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 100 g mandlové mouky nebo mletých mandlí (pro ještě výraznější mandlovou chuť můžete mandlový prášek na plechu několik minut opékat, aby trochu zhnědly), 100 g másla, 120 g cukru, 50 g hladké mouky, 3 bílky, 1 citron a několik plátků mandlí.
- Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte cukr, mouku a mandlovou mouku. Pak přidejte kůru a šťávu z citronu.
- Máslo rozpouštějte při mírné teplotě, dokud nezačne hnědnout a barevně nepřipomíná světlejší karamel. Průběžně promíchejte, aby se máslo nepřipálilo. Máslo by mělo nakonec krásně vonět po oříšcích. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Ke směsi mouky a cukru přilijte rozpuštěné máslo a vmíchejte sníh z bílků.
- Malé formičky na financiers nebo madlenky či muffiny naplňte do dvou třetin a před vložením do trouby je posypejte plátky mandlí. Vložte je do předehřáté trouby a pečte asi 12 minut při teplotě 180 °C. Nechte je trochu vychladnout, pak je vyjměte z formiček a před podáváním nechte zcela vychladnout. Nakonec je můžete posypat moučkovým cukrem.
Náš tip: Ze zbylých bílků se můžete připravit i tento vynikající bílkový chlebíček podle našeho video receptu.
Wikipedia.org: Financier
Témata: francouzská kuchyně, dezert, moučníky, makronky, bílky, bílkový sníh, mandle
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové mléko: Nejnovější hit mezi rostlinnými mléky se hodí do vaření i do kávy, připravit ho podle našeho receptu je snadné
Nejnovější recepty Více

Mini chlebíčky s lučinovou pomazánkou a s uzeným lososem
Přidáno před 2 hodinami

Kodaňský sýrový salát
Přidáno před 5 hodinami

Špecle s osmaženou cibulkou a slaninou
Přidáno před 9 hodinami

Cuketový salát s hořčičnou zálivkou
Přidáno před 9 hodinami

Mleté hovězí zapečené se špenátem
Přidáno před 10 hodinami

Bramborové škvarkové placky
Přidáno 9. 6. 2023 12:42
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.