Správně ušlehaný sníh z bílků je základem úspěchu sladkých, ale i slaných pokrmů
Sníh z bílků neboli bílkový sníh je hmota se zcela speciální hustou krémovou konzistencí, která vzniká správným vyšleháním vaječných bílků. K přípravě bílkového sněhu dokonalé hustoty potřebujete jen bílky, cukr, elektrický šlehač (nebo silné ruce) a trochu zkušeností.
Využití bílkového sněhu
Bílkový sníh má nejčastěji funkci kypřicí složky, využijeme ho např. při pečení nadýchaného piškotového těsta na roládu nebo při pečení bábovek. Sníh z bílků ale může sloužit jako základní složka receptu, stačí si vzpomenout na neodolatelný zákusek Pavlova. Sníh z bílků využijete i ve slané kuchyni.
Základní pravidla přípravy sněhu z bílků
Stačí si osvojit pár fíglů a bílkový sníh bude perfektní.
- Ke šlehání se hodí pouze čerstvá vejce, u starších je úspěch nezaručen.
- Vyvarujte se byť jen trochy žloutku. Správně rozklepnutí chce trochu cviku.
- Sníh šlehejte z bílků, které mají pokojovou teplotu.
- Připravte si čistou a suchou nádobu dostatečného objemu, bílky zvětší svůj objem až 8×. Čistý by měl být i šlehač.
- Do tekutých bílků nezapomeňte přidat špetku soli.
- Zpočátku šlehejte jen zlehka a postupně zvyšujte rychlost šlehače.
Jak poznat dobře vyšlehaný sníh
- Jakmile vytáhnete metly šlehače, ve sněhu zůstanou vytažené špičky.
- Pokud obrátíte nádobu se sněhem vzhůru nohama, sníh nevyteče, ale pevně drží u dna.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 4 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 7 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 10 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketové zelí podle Jaroslava Sapíka máte hotové za pár minut: Nešetřete kmínem, radí slavný šéfkuchař
Pohlreichův souboj restaurací: Ve čtvrtém díle postoupili kamarádi ze školky. Pražský Dock House zaválel nejen steakem a hamburgerem
Voňavý jablečný perník podle Josefa Maršálka: Těsto nikdy nešlehejte, jen opatrně míchejte, radí cukrář