Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indická a francouzská kuchyně - Výroba hnědého ghee/beurre noisette (hnědého přepuštěného másla) vid

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

22. 10. 2013 10:25

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

odkaz na video ->>>

Ghí je indický olej vyrobený z neslaného kravského (tradičně

bůvolího) másla. Máslo se vaří, dokud se z něj nevypaří všechna

voda a neodělí bílkoviny. Poté, kdy je proces vaření dokončen, se

tuk scedí a nechá vychladnout. Ghí je nenahraditelné žádným jiným

tukem protože takto připravované má svou nezaměnitelnou

"karamelkovou" chuť. Občas se přidávají curry listy pro vůni či

jiné ingredience, ale takové ghee se poté nehodí na výrobu

sladkostí, které jsou v Indii všudypřítomné. Ghee má narozdíl od

másla větší trvanlivost (lze skladovat v pokojové teplotě) a také snese vyšší teploty, takže se hodí ke smažení. Lze s ním zcela nahradit běžný olej. Ghee je v různých formách známo i v jiných kuchyních (např. v Maroku, Saudské Arábii nebo v Jemenu).

V angličtině známo jako brown butter. Ve francouzštině jako beurre noisette.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

arrefeena arrefeena

22. 10. 2013 14:21

zde je odkaz na stránku, která nabízí některé varianty ochuceného gheehttp://www.pureindianfoods.com/spiced-ayurvedic-gh...

arrefeena arrefeena

22. 10. 2013 14:11

hnědé ghee se ve francii používá převážně do sladkého pečiva (dodá karamelovou chuť), ale viděla jsem ho i jako zálivku na těstoviny.

arrefeena arrefeena

22. 10. 2013 14:10

určitě v budoucnu uveřejním i ochucená ghee, jako třeba etiopské ;-) až mi tohle dojde :-))

zizala zizala

22. 10. 2013 11:37

Tak jsem si zase jednou rozšířila obzory. I když se v kuchyni pohybuju už drahně let a přepuštěné máslo si vyrábím (amatérsky, jednoduše a rychle:-8), netušila jsem, že je to vlastně taková věda a že je víc druhů takto vyrobeného másla :-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Iva Trhoňová

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: přepuštěné máslo v pomalém hrnci recepty.cz máslo ghee recept pomalý hrnec přepuštěné máslo jak vyrobit přepuštěné máslo ochucené ghee domácí výroba ghí másla v pomalém hrnci vyroba ghee masala ghee v pomalém hrnci přepuštěné máslo gh jak skladovat masla ochucene přepuštěné máslo recept jak z másla vyrobíme ghee? proces vaření ghí přepuštěné máslo ochucené recept výroba ghí s kurkumou výroba ghee domácí výroba ghí másla v mikrovlnné troubě jak se používí butter ghee máslo chi

Suroviny: máslo,

TopRecepty.cz

Indická a francouzská kuchyně - Výroba hnědého ghee/beurre noisette (hnědého přepuštěného másla) vid

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zAW5