Královské chutě: Český král Jan Lucemburský miloval francouzskou kuchyni, ale dopřával si i vařeného bobra se sladkou omáčkou
20. 5. 2023 Historie a zajímavosti
Dnešní terminologií bychom řekli, že to byl frajer a chlap s dokonalou postavou. Tu si český král Jan Lucemburský kromě pravidelného pohybu udržoval i na tehdejší dobu docela zdravým jídelníčkem.
Ovlivněn francouzským dvorem
Říkalo se mu král cizinec, protože spoustu času trávil v zahraničí. Přesnějším označením pro Jana Lucemburského bylo „král diplomat“ nebo rytíř. Ostatně svou životní pouť skončil v jedné z bitev stoleté války, v bitvě o Kresčaku.
Otec nejznámějšího českého krále a císaře německého Karla VI. má obrovskou zásluhu na tom, že jeho syn se stal jedním z nejvýznamnějších evropských panovníků 14. století. Dopřál mu totiž výchovu a vzdělání na francouzském dvoře.
A Francie byla místem, kam rád jezdil i Jan Lucemburský. Není divu, že jeho vybranému královskému jazýčku vyhovovala tehdejší francouzská kuchyně. Lehká jídla a spousta zeleniny a ovoce, to měl král Jan rád. Kromě toho si oblíbil francouzské paštiky, pro jejichž servírování bylo typické aranžovat je například do tvaru hradu.
Mohlo by vás zajímat
Na jeho zdraví dohlíželi lékaři
Zajímavé je, že v jeho týmu byli lékaři (dnes bychom je označili za výživové poradce), kteří dbali na správné složení stravy českého krále. Doporučovali mu, co má jíst a pít, aby mu jídlo nezpůsobovalo nevolnost či nadýmání. Lékaři dokonce zkoumali jeho moč a stolici.
Tehdejší lékaři byli vcelku osvícení, protože zdůrazňovali, že jídlo českého panovníka má být čerstvé a málo slané. Uzené a příliš slané pokrmy, stejně jako zeleninu naloženou do octa a soli nedoporučovali.
Pikantní jídla zakázána
Všeobecnou hrozbou byla otrava panovníka. Proto se musely servírovat pokrmy, jejichž chuť nepřebíjelo výrazné koření. Přitom tehdejší šlechta tak milovala pikantní jídla! Pepř, šafrán i zázvor, to byl základ ochucování. K tomu se pak přidal med a sušené ovoce a sladko-pálivá chuť byla na světě.
Důležité je zdůraznit, že ve středověku se jedlo dvakrát denně. Jiné to bylo v podhradí, jiné na hradě. Zatímco v podhradí se dopoledne často konzumovala česnečka (oukrop) a obyčejné kaše z prosa, šlechta si na kaších pochutnávala také, ale ty slané byly ochuceny slaninou, ty sladké ovocem. Na jídelníčku běžně byli šneci a žáby, a to ve všech společenských vrstvách.
Omáčky na výsluní
Gurmánská móda velela servírovat pečené či vařené maso s různými omáčkami. Ty byly sladké a jejich základem kromě medu byly rozinky, třešně nebo švestky, Když se k tomu přidalo výrazné koření, můžeme je přirovnat k dnešnímu čatní.
Kromě vepřového, hovězího masa nebo zvěřiny se na královském stole podávaly například vařené veverky.
Delikatesou byly nohy z bobra a jeho ocas. Podle zápisků alchymisty Bavora Rodovského z Hustířan, který žil o století později, se nám zachoval podrobný recept na přípravu bobra. „Vezmi ocas a zadní nohy bobra, opař je a dej do popela, abys je mohl dobře očistiti, zejména sloupati kůži. Pak vše uvař ve slané vodě a udělej omáčku. Krajíček chleba a rozinky roztluč v hmoždíři, rozpusť dobrým vínem, proceď, propasíruj, vlej do kotlíku, přidej bobří ocas, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčkem a šafránem, přislaď medem a ozdob krájenými mandlemi,“ popsal. Údajně šlo o mimořádně chutné jídlo.
Jídlo se zapíjelo pivem, na výsluní se dostávalo i víno, na které byl Jan Lucemburský zvyklý ze své vlasti i z Francie a které jeho syn Karel IV. začal v Čechách ve velkém pěstovat.
Zdroje informací:
dotyk.cz: Vyhlášená pochoutka na dvoře Jana Lucemburského? Dnes bychom ji asi nepozřeli
klatovsky.denik.cz: Bobří ocas je třeba přisladit medem
dotyk.cz: Nechutný stravovací návyk krále Jana Lucemburského: Jeho oblíbené jídlo by nám bylo odporné
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jablko na chlebu: Výtečné variace jablka v pomazánce, čatní, povidlech nebo ve slané verzi se sýrem si zamilujete
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 5 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 15 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Už jste se setkali s pojmem "krém Chantilly" a nevíte, co se skrývá za honosným názvem? Hned vám to vysvětlíme
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Středověcí Vikingové si dusili hovězí na víně, vařili pivo z řebříčku a pomocí cibulové polévky „diagnostikovali“ zranění