Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, že máslová káva vás nakopne mnohem víc než ta klasická? Pokud si nedokážete ráno představit bez šálku dobré kávy, možná vás zaujme i tzv. buttered neboli bulletproof coffee. Tento trend posledních pár let frčí hlavně mezi vyznavači keto diet, ale oceňují jej i další. Co to ale vlastně je a opravdu nám taková káva prospívá?


Káva s máslem dodá energii

Káva s máslem je v poslední době hitem převážně v kruzích celebrit a profesionálních sportovců. Přidání lžíce másla do šálku černé kávy se má posílit kofein a navíc zvýraznit přirozené živiny v kávě. Vmíchání másla do kávy navíc působí jako potlačovač chuti k jídlu, na snídani by vám tak měla stačit jen samotná káva.

Výsledný bohatý a krémový nápoj navíc údajně dodá dostatek energie na celý den, pomůže snížit pocit hladu a podpoří pocit sytosti. Kromě toho dokáže zlepšit kognitivní funkce, koncentraci a paměť

Káva jako základ diety

Buttered coffee vymyslel Dave Asprey, zakladatel konceptu bulletproof diety, která je právě založena na nahrazení snídaně kávou s máslem. Inspiroval se přitom slavným tibetským nápojem – čajem s jačím máslem, který Tubeťánům dodává energii hlavně v zimě. Tato káva se připravuje smícháním čerstvě namleté kávy s kvalitním máslem a případně navíc s dalšími tuky, jako je kokosový olej či MCT kokosový olej, což je speciální olej , který se snadno vstřebává, rychle dodá energii a je vhodný i pro sportovce nebo k doplnění redukční či keto diety. 

Když tuky pomáhají zhubnout

Ketogenní dieta nebo další nízkosacharidové diety, o nichž jsme psali již v našem dřívějším článku, jsou v současné době v módě, protože jsou účinné a poměrně snadno se dodržují. Jednoduše řečeno jsou založené hlavně na tom omezit co nejvíc příjem cukrů a nahradit je větším podílem tuků ve stravě.

Samotná keto dieta omezuje i bílkoviny, u jiných je příjem bílkovin vyšší. Právě máslová neboli neprůstřelná (bullet proof) káva je jedním z ideálních nápojů vhodných právě pro keto dietu. Tato káva se snadno připravuje, je chutná, pomáhá udržet se v parametrech ketogenní diety a zároveň získat za den potřebný počet kalorií. Navíc nápoj může pomoci dosáhnout stavu ketózy, kdy tělo spaluje jako hlavní zdroj energie tuky namísto cukrů.

Neprůstřelná káva není pro každého

Přestože buttered coffee má své výhody a příznivé účinky, je důležité mít na paměti, že každý může na tento nápoj reagovat jinak. Pokud máte zdravotní problémy, je lepší se předtím, než začnete máslovou kávu pravidelně popíjet, poradit se svým lékařem nebo dalším odborníkem.

To pro Toprecepty.cz potvrzuje i specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, podle které byste se neměli „máslovou kávou ládovat, jestliže je důvodem vaší nízkosacharidové stravy nadváha. „Organismus totiž nejdříve spaluje tuky z jídla a až po nich vaše tukové zásoby, kterých se chcete zbavit,“ říká Slimáková a dodává, že káva s tukem také samozřejmě není vhodná u jedinců s vyšší hladinou cholesterolu.

Z důvodu bezpečnosti a péče o zdraví si myslím, že každý, kdo pravidelně pije neprůstřelnou kávu, by si měl pravidelně nechávat dělat krevní obraz a měřit cholesterol v krvi. Takže závěrem lze říci, že neprůstřelná káva u některých lidí funguje skvěle, zatímco pro jiné to může být hotová tragédie,“ uzavírá specialistka. 

Jak chutná káva s máslem?

Předností této kávy je, že je krémová a lahodná a určitě stojí za vyzkoušení i pro ty, kteří nedodržují keto dietu. Kávovým fajnšmekrům ovšem nemusí chutnat, jak upozorňuje pro Toprecepty.cz Tereza Procházková Balé, baristka a vedoucí kurů Doubleshot 

„Káva s máslem je podle mě nápoj spíše pro vyznavače diet, než pro milovníky kávy, a já se řadím do té druhé skupiny," říká baristka a dodává, že názory na to, co dělá tato káva s organismem, když ji budete pít místo snídaně, jsou různé, proto by byla opatrná. 

„Myslím, že když si dáte k snídani filtrovanou kávu a ty zdravé oleje zapojíte ráno do jídla, tak si snídani užijete spíš. A co se týče chuťového hlediska bulletproof coffee, tak tam nevidím v přidání másla žádný důvod a spíše by kávě ublížilo. Káva bude těžká, mastná a z chuťového hlediska mi to přijde spíše jako ničení nápoje," komentuje Tereza Procházková Balé.

Příprava máslové kávy je snadná a rychlá

Pokud vás ale i tak máslová káva zaujala, případně chcete vyzkoušet její účinky na hubnutí, můžete si ji snadno připravit podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 1 šálek černé kávy, ½-1 polévkovou lžíci másla

  1. Uvařte si šálek kávy přesně tak, jak to děláte obvykle. Vhodnější je středně nebo tmavě pražená káva, světle pražené kávy se totiž mohou nepříjemně střetávat s máslem.
  2. Do černé kávy přidejte ½ až 1 lžíci másla a obojí nalijte do mixéru. Doporučujeme začít s ½ polévkové lžíce a množství másla pomalu zvyšovat, až si na pití neprůstřelné kávy zvyknete. Máslo a kávu mixujte, dokud se důkladně nepromísí. Káva by měla mít pěnu. Můžete použít i malý napěňovač mléka místo mixéru, případně postačí ruční shaker. 

Náš tip: K máslu můžete do kávy přidat i samotný MCT olej či kokosový olej, zajímavé chuti dosáhnete díky ořechovému či kakaovému máslu nebo ghí. Vynikající nápoj vznikne i z ½ lžíce másla a ½ lžíce přírodního mandlového másla. Pro zajímavější chuť můžete do kávy přidat i trochu skořice nebo vanilky. Taková káva pak může být řešením pro ty, kteří si nedokážou představit kávu bez mléka a cukru. 

Zdroje informací: 
Healthline.com: Should You Add Butter to Your Coffee?`
Perfectdailygrind.com: Butter Coffee: What Is It & Why Do People Drink It?
Openjournals.maastrichtuniversity.nl: Bulletproof Coffee and Cognition

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více