Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste pili redespresso? Vypadá to jako káva, ale není to káva. A ani čaj
Zdroj: Pixabay, grafmex, Pixabay License

Vypadá to jako káva, ale není to káva. Povzbudí to jako čaj, takový popis ovšem také nesedí. Redespresso je hitem mezi zasvěcenými znalci teplých nápojů. Už jste o něm slyšeli? A oč se vlastně jedná?

Ani káva, ani čaj

Před několika lety zapálení milovníci kávy a dalších horkých nápojů - ti, kteří vás vždy opraví, že nic jako 'malé espresso' neexistuje - objevili novinku zvanou redespresso. Tato speciální pochoutka se pomalu dostává i do širšího povědomí. Už jste se s redespressem setkali?

Redespresso na první pohled vypadá jako klasické espresso. Připravuje se v kávovaru a má i vrstvu husté pěny stejně jako kvalitní káva. Při bližším zkoumání ale člověk začne pochybovat. Ze všeho nejdřív si ten, kdo si dá redespresso naslepo, všimne jiné, nasládlé, skoro až medové vůně. I barva nápoje je trochu jiná, rozhodně ne přímo černá, spíše hodně tmavě červená. Při prvním ochutnání už je jasno - tento nasládlý drink nemá s kávou nic společného! A je to pravda - když pijete redespresso, pijete ve skutečnosti rooibos. Speciálně upravený rooibos, pro pořádek, aby bylo možné připravovat jej v kávovaru. Stejně jako káva se rooibos na redespresso vkládá do košíčku, ale na rozdíl od kávy se nestlačuje. Extrakce rooibosu také trvá kratší dobu než v případě kávy.

Proč pít redespresso?

Redespresso neseženete v každé kavárně, dá se ale pořídit i ve větším balení pro domácí přípravu, máte-li kávovar (ať už pákový, či kapslový) nebo alespoň french press. Díky intenzivní a bohaté chuti je možné pít ho také v úpravě jako latté nebo capuccino; ostatně, v Africe, odkud rooibos pochází, místní tento nápoj tradičně doplňují mlékem a cukrem. Proč ho určitě zkusit? Tak především je takto upravený rooibos velice zdravý - díky extrakci v kávovaru nabízí jedna porce redespressa obrovské množství antioxidantů. Rooibos není čaj, připravuje se ze stonků a listů keře jménem čajovec kapský. Ty se suší, společně drtí, a pak se nechají oxidovat, čímž získají onu červenou barvu.

Rooibos je důležitý zejména díky obsahu prospěšných flavonoidů (látky s antioxidačními účinky, souhrně nazývané jako vitamín P) kvercetinu a luteolinu, které jsou známé pro využívání v podpůrné léčbě rakoviny. Podle autorů odborného článku Quantitative Characterization of Flavonoid Compounds in Rooibos Tea publikovaném v roce 2002 v Journal of Agricultural and Food Chemistry může popíjení rooibosu pomáhat také s nervovým vypětím, alergiemi a trávicími potížemi, především se zácpou. A protože rooibos neobsahuje kofein, hodí se i jako lék pro děti či těhotné a kojící ženy. Dále v rooibosu najdeme minerální látky mangan, fluor a především měď. V rooibosu je rovněž obsaženo menší množství vitamínu C. 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více