Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bao buns aneb Kynuté čínské „knedlíky“ s pikantní grilovanou panenkou. Plní se až po uvaření a těsto se předtím potírá olejem
Zdroj: Wikimedia Commons, By Neil Conway from Oakland, USA - Steamed pork buns-- so good., CC BY 2.0

Napařované bochánky bao buns vypadají na první pohled jako naše české kynuté knedlíky nebo jako slovenské parené buchty, na rozdíl od nich jsou ale slané a uvnitř nenajdete borůvky či povidla, ale nejčastěji vepřové maso, většinou v kombinaci se zeleninou. 


Knedlíčky se slanou náplní

Asijská kuchyně je sice založena na pokrmech s rýží a nudlemi, oblíbenou specialitou jsou tam však překvapivě i knedlíky, které se dokonce připravují z pšeničné mouky. Vypadají skoro jako ty naše, jsou krásně nadýchané a dělají se na páře stejně jako někdy klasické ovocné kynuté knedlíky nebo jim podobné slovenské či rakouské.

Bao buns mohou mít více podob – může jít o klasické větší knedlíčky plněné masovou směsí, které se pak připravují na páře nebo pečou či smaží. Mohou se však péct i samotné knedlíčky bez náplně. Ty se pak naplní jako naše housky třeba pečeným vepřovým masem. 

Oblíbené čínské pouliční jídlo

Bao buns jsou v Číně známé rovněž jako baozi, někdy se jim také říká pork buns. V Asii jde o populární pouliční jídlo, které se připravuje po celé Číně v mnoha variantách, přičemž se prodává nejen u pouličních stánků, ale i ve speciálních dim sum restauracích. Stánky nebo restaurace s baozi poznáte snadno podle typických napařovacích bambusových košíků. Číňané si je dopřávají nejčastěji ráno na snídani, pochutnávají si na nich ale i během celého dopoledne. Podle tradice by se však nikdy neměly podávat v noci. 

Bao bus v mnoha variantách

Podobné knedlíčky se prodávají i v dalších asijských zemích, například v Japonsku, v Malajsii, v Indonésii nebo ve Vietnamu. Většinou jsou ale inspirovány právě těmi čínskými, jejichž historie sahá do období Třetího království (tj. 220-280 n. l.), přičemž jim předcházely jakési knedlíky zvané manti, jež vymyslel vojenský stratég Zhuge Liang. Knedlíky měly údajně tvar hlavy a on je připravoval jako oběť bohům, aby uzdravil své vojáky. Později se staly knedlíčky oblíbenou potravou pro lidi na cestách a nakonec se vyvinula spousta regionálních variant, které se liší v přípravě těsta i plnění. 

Vynikající bao bus s grilovanou panenkou

Chcete-li si doma dopřát trochu exotiky, snadno si můžete bao buns připravit podle následujícího receptu. Tyto bochánky se pečou bez náplně a následně se do nich dává pečené vepřové, případně můžete použít jakoukoliv jinou náplň podle vaší chuti. Jak na to? 

Na bochánky budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 120 g kukuřičné mouky, 60 g moučkového cukru, 3,5 g instantního droždí (cca půl balení), 2 a ¼ lžičky prášku do pečiva, 180 ml vlažné vody a 60 ml rostlinného oleje. Na náplň si připravte: 2 kusy vepřové panenky, každý o hmotnosti přibližně 500 g, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžičku sezamového oleje, 2 lžíce hnědého cukru, 3 lžíce medu, 3 lžíce omáčky hoisin, 1 lžíci ústřicové omáčky, 1 lžíce sójové omáčky, ½ lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžičku koření pěti vůní, 2 stroužky česneku, prolisované, 2cm kousek zázvoru, oloupaný a najemno nastrouhaný, a 2 lžíce medu na potírání. 

  1. V míse smíchejte mouku, kukuřičnou mouku, droždí, krupicový cukr a prášek do pečiva. Smíchejte teplou vodu s rostlinným olejem a vlijte ji do suchých přísad. Vše promíchejte, aby se suroviny spojily a pak vypracujte hladké a pružné těsto. V robotu to trvá cca 10-12 minut. 
  2. Vyklopte těsto na pracovní plochu a vytvarujte z něj kouli. Vložte ji do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1-1,5 hodiny nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Jakmile se těsto zdvojnásobí, vyklopte je na kuchyňskou linku, opět je prohněťte a poté ho rozválejte na plát o tloušťce přibližně 0,5 cm.
  4. Celý povrch těsta potřete rostlinným olejem. Poté z těsta vykrajujte kolečka o průměru cca 7-8 cm. Z pečicího papíru vystřihněte tolik čtverců, kolik máte koleček. Každý čtverec lehce potřete olejem. Pak na něj položte kolečka a každé přeložte a přitlačte (naolejované těsto zajistí, že se buchty při pečení v páře mírně rozevřou). Buchty opět nechte asi 30-45 minut kynout. Buchty se nafouknou, ale neměly by se zdvojnásobit.
  5. Do dostatečně velkého hrnce, do něhož se vejde pařáček, nalijte vodu tak, aby se nedotýkala dna pařáčku. Přiveďte vodu k mírnému varu. Pak do pařáku vložte bochánky (cca 3-4 podle velikosti) na papíře a vařte je postupně v páře po dobu 10-12 minut. Bochánky by měly být měkké a nadýchané.
  6. Na maso nejprve smíchejte všechny ingredience na marinádu. Panenky vložte do marinády, dejte do lednice a nechte marinovat alespoň 2-3 hodiny nebo přes noc. Před pečením nechte maso ohřát na pokojovou teplotu (trvá to asi 30 minut).
  7. Předehřejte troubu na 180 °C. Na velký plech na pečení položte drátěný rošt a plech naplňte do poloviny vroucí vodou. Rošt se nesmí dotýkat vody, maso bude díky tomu krásně šťavnaté. Panenky položte na rošt a pečte asi 30 minut. Zbytek marinády smíchejte se 2 lžícemi medu. Omáčku přiveďte k varu a několik minut mírně vařte, dokud není hustá a sirupovitá. Touto omáčkou pak průběžně potírejte maso. 
  8. Po 30 minutách zapněte troubu na režim grilování a maso upečte doměkka. Pak je nakrájejte na tenké plátky a naplňte jím bochánky. Navíc můžete přidat nasekanou jarní cibulku, lístky čerstvého koriandru, případně i mrkev a okurky nakrájené na tenké nudličky a předem naložené do směsi vinného octa a cukru (na 4 lžíce octa dejte 2 lžíce cukru). Nechte odležet asi 10 minut. 

Náš tip: Máte-li rádi pikantní pokrmy, můžete přidat ještě hoisin omáčku (8 lžic) smíchanou s trochou pikantní omáčky sriracha (4 lžíce). Vše prohřejte a podávejte s bao buns. 

Zdroje informací: 
kniha Nejlepší světová street food
Eatlittlebird.com: Sticky Pork Bao Buns
Somebodyfeedseb.com: Bao Buns Without a Steamer
Wikipedia.org: Baozi

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

houba houba

27. 5. 2023 19:22

Spravne je BAO BUNS!!!
Ano, vyborne, delavam je. trochu pracne, ale nekdy se dá

Přidat komentář

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více