Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky jianbing z čínského tržiště jsou tenoučké jako papír a plněné slanými krekry, křupavou slaninou a čerstvou zeleninou
Zdroj: Wikimedia Commons, By Xrdtj - Own work, CC BY-SA 4.0

Mají sice exotický název, ingredience na přípravu čínských palačinek jianbing však seženete skoro v každém supermarketu. I když je originál trochu jiný, jednoduše je uděláte i z pšeničné a kukuřičné mouky, a když přidáte koření a exotické bylinky, budou chutnat jako na čínském tržišti. 

Palačinky, na které se vyplatí čekat

Palačinky jianbing jsou jednou z méně známých čínských specialit, alespoň u nás. Ačkoli speciality jako kung pao nebo kuře po sečuánsku u nás frčí už nějaký ten čas, ta pravá autentická čínská kuchyně zde příliš známá není. A palačinky jianbing jsou jedněmi z jejích typických reprezentantů. V Číně jde o populární pouliční jídlo, které ráno seženete u stánků snad všude a lidé ho ve spěchu konzumují při cestě do práce.

Kolem páté hodiny ranní se v ulicích objevují prodavači se vším potřebným, sbaleným na zadním kole nebo motorce a během několika minut se u jejich stánků tvoří dlouhé fronty. Prodavačům i zákazníkům jde hlavně o čerstvost a křupavost, takže čekání na palačinku nikomu nevadí a je tak i trochu součástí místní kultury. 

Jedno z nejstarších pouličních jídel

Tento čínský pokrm je typický pro město Tchien-ťin, ale připravuje se i v dalších oblastech Číny a má také své verze v jiných koutech světa. Původ palačinek jianbing se datuje do dávných dob. Jianbing mají delší historii než jiná čínská pouliční jídla. Údajně vznikly v provincii Šan-tung v období Tří království (220-280 n. l.), kdy vojenský stratég Ču-ge Liang nechal své vojáky vařit těsto na štítech držených nad ohněm poté, co se jim ztratily vařečky.

Původně byly palačinky plněné jen zeleninou a rýžovými nudlemi. V současné době jsou ale populární různé druhy náplní, jako jsou vajíčka, klobása, šunka, fazole a jiné ingredience. Palačinky jsou výjimečné tenoučkým těstem, které se může připravovat z různých druhů mouky, nejčastěji z mouky z fazolí mungo, černých fazolí a pšeničné mouky. Těsto se peče na rozpálené litinové desce, po níž se roztírá speciální dřevěnou špachtlí stejně jako francouzské crépes.

Různé varianty jianbing

Vždy čerstvě připravená a teplá smažená palačinka se obvykle potírá vejci, ochucuje se různými omáčkami - chilli, hoisin nebo tianmianjiang (pikantní fazolová pasta). Celé palačinky se pak plní  přísadami, jako je jarní cibulka, nakládané okurky, ředkvičky, šalotka, koriandr, kuřecí maso nebo čínská klobása Hoa Nam. Častou náplní bývají rovněž speciální knedlíčky wonton či křupavé smažené tyčinky z těsta zvané guozi, které dodávají palačinkám větší křupavost.

Varianty tohoto pokrmu jsou ovšem nekonečné stejně jako přísady, které lze přidat dovnitř palačinkového obalu. Vždy však jde o úžasné spojení měkké palačinky potřené vejcem, křupavé náplně, svěží zeleniny a většinou nějaké nasládlé a pikantní omáčky
Pokud máte v oblibě slané snídaně a potrpíte si na exotické pokrmy, možná vás tyto čínské palačinky zaujmou. Připravit si je pak můžete podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 100 g hladké mouky (případně můžete použít pro lepší konzistenci 60 g hladké mouky a 40 g fazolové), 300 ml vody, sůl a olej. Na náplň si připravte:  4 vejce, 4 párky nebo tenké klobásky, 4 lžíce sladké fazolové omáčky ( k dostání v obchodech s asijskými potravinami) nebo omáčky hoisin, hlávkový salát, 4 plátky čedaru, 8 plátků slaniny, 4 plátky těsta na knedlíčky wonton (seženete v prodejnách s exotickými potravinami), koriandr a 1 lžíci černého sezamu. 

  1. Nejprve usmažte wonton krekry. Vezměte jeden plát těsta a z jedné strany jej navlhčete vodou. Přiložte druhý plát tak, ale se k sobě přichytily. Pak těsto rozkrojte na dvě stejné části. Ve fritéze nebo na pánvi rozehřejte olej na 180 °C a smažte pláty asi minutu nebo dozlatova. Vyjměte je z oleje a nechte vychladnout na papírové utěrce.
  2. Na pánvi opečte plátky slaniny z obou stran, dokud nebudou křupavé. Párky ohřejte. Připravte těsto na palačinky. V míse prošlehejte mouku, sůl a vodu. Na pánvi zahřejte olej a postupně na něm osmažte 4 palačinky. 
  3. Na každou pak rozklepněte jedno vejce. Rozetřete je po celé palačince a posypejte ji černým sezamem. Jakmile se zdá, že je vejce upečené, opatrně palačinku otočte.
  4. Doprostřed každé palačinky dejte hrst nasekaného koriandru. Navrch položte plátek čedaru (rozříznutý napůl). Jakmile se sýr roztaví, přeneste palačinku na talíř.
  5. Na každou palačinku dejte 2 plátky slaniny, párek v rohlíku, smažený krekr, salát a lžíci omáčky. Jednu stranu palačinky přeložte a poté přeložte levou a pravou stranu. Nakonec palačinku srolujte a uzavřete. Palačinky podávejte ihned ještě teplé. 

Zdroje informací: 
Thatcutdish.com: Jianbing - Chinese breakfast crepes
Seriouseats.com: Why Jianbing is China's Most Popular Street Breakfast
Tasteatlas.com: Jianbing

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více