Lví hlavy - čínský recept

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Mleté maso 12 názorů

Suroviny

500 g masa (1/2 drůbežího a 1/2 vepřového)
1 velká cibule
1 vejce
špetka chilli
2 lžíce bílého vína
100 g bambusových výhonků nebo nudliček celeru
2 lžíce sušených hub (předem namočených)
1 lžička mletého zázvoru
sůl
špetka cukru a glutamátu
škrobová moučka
Na podklad:
1 menší zelí
4 lžíce oleje
sklenka vývaru
špetka pálivé papriky
cukr
1 lžíce vína
1 lžíce sójové omáčky
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso promícháme s nakrájenou cibulí, vejcem, chilli, vínem, bambusovými výhonky nebo osmaženými nudličkami celeru, přidáme jemně nasekané houby, zázvor, sůl, cukr a glutamát. Dobře propracujeme a vytvoříme 8 koulí. obalíme je ve škrobové moučce (solamyl a pod.) a dáme stranou.

  2. Zelí rozebereme na listy, seřízneme silná žebra a nakrájíme na čtverce asi o straně 6 cm. Zbytek zelí nakrájíme nadrobno. V hluboké pánvi (wok) rozehřejeme 4 lžíce oleje a opražíme zelné čtverce až začnou okraje hnědnout. V jiné pánvi osmahneme dozlatova masové koule. Tyto „lví hlavy“ opatrně položíme na opečené zelné čtverce, zasypeme zbývajícím nadrobno pokrájeným zelím, zalijeme vývarem s paprikou, cukrem, vínem a sójovou omáčkou a pomalu dusíme 30 minut. K tomu podáváme rýži.

Poznámka

Pro milovníky "číny" zase trochu jiný recept :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Lví hlavy - čínský recept

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    houba: Já jsem se tak pobavila tím komentem od Františky, že jsem ti zapoměla poděkovat za ten tvůj zajímavý příspěvek. Tak abych to napravila, děkuji alespoň dodatečně. Děkuji! :-8:-K Moc zdravím!:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Frantiska: Díky za tenhle úžasný komentář! :-D:-K Skvěle popsaný přříběh s překladačem, tak to jsem se opravdu pobavila a zasmála! :-D:-D:-D:-D To se ti povedlo! ;-):-D A dík za tu práci s vyhledáváním. Taky jsem většinou zvědavá a někdy hledám, co o receptu říkají ti druzí, ale toto nebyl ten případ, jídlo mi chutnalo tak, jak je popsané, tak jsem ani nehladala žádné další informace. Některé ty ingredience mne ale zarážejí, ty nejmenoval ani casino, když psal, co tomu říká ta jeho "čínská bible". No ani mistr Klíma asi neumí čínsky, taže i jeho recept může být trochu jiný. Moc ti fandím pro tu tvoji zvídavost. :yes: Měj se moc fajn a děkuji za zjištěná vysvětlení. Přeji hodně zdraví! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    MamlajdaD: tak me to zaujalo, ze jsem patrala a diky prekladu google, ktery je velmi nedokonaly jsem se dopatrala i historie receptu :) podle legendy ho máme díky císari Yang Guang (569–618). Proletla jsem par receptu a v nekterých byly navíc krome krabího masa i krevety. Houby mi to neprelozilo žádné. Jen veprove maso nakrajene na zrnka ryze nebo granotove jabloko :))) google translator neprestava prekvapovat svou poeticnosti; krabí maso; šalotku, šťávu ze zázvoru, male krevety, sul, víno a škrob. Máme to promíchat :) a utvořit velke knedliky.

    https://baike.baidu.com/item/%E6%B8%85%E7%82%96%E8...

    Odpovědět

  • houba houba

    MamlajdaD: Jednak se domnívám, že ani čínská jídla nevaří všude stejně, ale osobně mám asi takovou povědomost, že do lvích hlav dávají maso krabí. Jestli někde krevety, nevím, ale proč ne. Já krabí maso opravdu nekupuju, ale dávám páry tyčinek těch drahých krabích. Maso je dobré umlít trochu víc, než používáme na karbanátky. Smíchá se s čínským vínem shao sing, lehce sojovkou, troškou škrobu, bambusovýma výhonkama, strouhaným zázvorem čerstvým a krabím masem. Jasně se osolí. Vetsí koule se obalí v testíčku z bílků a škrobu a osmaží ve vrstve oleje. Vedle se udělá nálev z vody, shao sing a sojovky, do kterého se ty osmažené koule dají a tak 10 min se to povaří. Do misek so koule pak ponoří do hovězího nebo jineho vyvaru a pouzije se i ten nál

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    casino: Děkuji za promptní informaci! :yes::-8 Jen tedy nevím, jestli se běžně v super/hyper - marketech dají vůbec sušené krevetky koupit, nikdy jsem je v obchodech nehledala. Ale i s tou cibulí a houbami to fakt bylo jedlé!;-):-8 Přeji pevné zdraví! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    MamlajdaD:
    No, hodil jsem voko do mé čínské bible od D. Klímy a on cibuli nedává a místo hub sušených dává sušené krevetky :-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Eja57: Taky bych byla zvědavá! Byla bych ráda, kdyby houba sem písla podrobnější názor, zatím napsala, že do masa nepatří cibule. Opravdu je to asi "počeštěný" recept.;-):-8 Díky za komentář a zdravím!:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    houba: Díky! No já si ani jako velký hříšník nepřipadám, spíš něco "Jak jsem koupila, tak prodávám!".;-) Ale co je to platné!:-( Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    houba: no jak to má být opravdu???? fotka super....když ne vložit recept tak aspoň sem do komentáře

    Odpovědět

  • houba houba

    MamlajdaD: Joo, jasne, to zas nekdo počeštil :-) Neříkám že to nemuže být dobre, ale echt lví hlavy jsou ponekud odlisne. Ta osoba, co to vlozila do casopisu by mela napsat, ze to je jen její verze :-) Vy za to nemuzete!

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Houba: Moc děkuji za přidanou fotografii, je opravdu moc zdařilá! :yes::-K Ke komentáři můžu říct jen to, že jsem recept kdysi opsala z nějakého časopisu. Když jsem ho vyzkoušela, bylo to docela dobré. Ale jestli recept není úplně správný, :-( tak se omlouvám, ale nám to tehdy opravdu chutnalo. :-) Přeji hodně zdraví! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • houba houba

    Čínské lví hlavy nikdy nejsou s cibulí a celkove to neni dobry recept.

    Odpovědět

Tématické fráze: lví hlavy recept recept lví hlavy recept na lví hlavy lví hlavy jídlo lví hlavy recepty lvi hlavy z mletého masa recepty- lví koule / čína lví hlavy čínské na jídlo lví hlavy recepty recepty - lví hlava masové koule lví hlavy kuřecí lví hlava