Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatový Tarte Tatin: Obrácený koláč naslano z křehkého těsta a zkaramelizovaných masitých rajčat  je neuvěřitelně vláčný
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Znáte slavný francouzský koláč Tarte Tatin? V původní verzi do něj sice patří jablka, postupně se ale začal i dělat s jinými druhy ovoce, třeba s hruškami nebo s meruňkami. A stejně tak dobře chutná i s rajčaty. Ostatně i ta jsou přece jablíčka a slaná verze se k tomuto koláči také výborně hodí. 

Obrácený koláč sester Tatinových

Koláč sester Tatinových je jedním z nejslavnějších francouzských a vlastně i světových koláčů. Historka o jeho vzniku a popletené a roztržité sestře Tatinové, která při pečení koláče dala ovoce do formy a zapomněla přitom na těsto, je všeobecně známá. Stejně tak každý zná výsledek v podobě obráceného koláče s těstem navrch, což způsobí, že ovoce během pečení krásně zkaramelizuje a má pak ještě lepší chuť. Navíc, když se koláč po upečení obrátí těstem dospod, vypadá horní ovocná vrstva velmi efektně. 

Koláč je vynikající i s rajčaty

Klasický Tarte Tatin se podle původního receptu dělá z křehkého těsta, často se ale připravuje i jednodušší varianta z kupovaného listového těsta. V originále jde o koláč sladký, pokud ale sladké úplně nemusíte, klidně jej můžete připravit naslano. Do této netradiční podoby koláče se báječně hodí rajská jablíčka, která jsou rovněž příjemně nasládlá, a když je navíc posypete cukrem, rovněž získají karamelovou chuť. Jen je třeba vybrat kvalitní rajčata, která nejsou moc kyselá. A protože ta nejlepší rajská jablka právě dozrávají na zahrádkách, je pro upečení tohoto koláče ideální čas. 

Jak udělat dokonalý slaný koláč

Na rajčatový Tarte Tatin je lepší použít malá cherry nebo švestková rajčata, která je třeba rovnoměrně naskládat do formy, aby koláč po upečení vypadal pěkně. Použít můžete rajčata nejen červená, ale i žlutá, což zajistí ještě zajímavější vzhled. Rozhodně ale volte spíš masitější rajčata, která neobsahují tolik vody. Případně můžete rajčata předem povařit, aby se trochu šťávy uvolnilo.

Rajčata navíc můžete proložit cibulí (nejlépe červenou), česnekem, olivami nebo kapary. Chuť koláče samozřejmě ozvláštní rovněž bylinky, např. bazalka, oregano či tymián. Koláči rozhodně prospěje, když ještě rajčata posypete třeba parmazánem nebo jiným sýrem. Před pečením pak nesmíte zapomenout propíchat těsto na několika místech vidličkou, aby měla kudy unikat pára z pečících se rajčat. Jen tak zabráníte tomu, aby se vám těsto po upečení úplně nerozmočilo. 

Recept na rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin chutná výborně s domácím křehkým těstem, které si můžete připravit podle rad z našeho staršího článku, máte-li ale málo času, můžete bez problému sáhnout po listovém těstě z obchodu. Je úžasně křupavé a jeho máslová chuť se báječně snoubí se zkaramelizovanými rajčaty. A jak tedy koláč připravíte? 

Budete potřebovat: 750 g švestkových rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 3 snítky čerstvého tymiánu, 25 g cukru, 30 g másla, 2 lžíce balzamikového octa, 400 g listového nebo křehkého těsta a 1 hrst kaparů nebo černých oliv. 

  1. V hrnci přiveďte k varu trochu vody a do jiné misky nalijte ledovou vodu. Slupku každého rajčete nařízněte do křížku. Rajčata krátce povařte ve vroucí vodě (cca 30 sekund) a pak je ihned vhoďte do ledové vody, aby se zchladila. Poté je oloupejte a rozpulte, případně z nich vydlabejte semínka. 
  2. Česnek nasekejte nadrobno, z větviček otrhejte lístky tymiánu. Na pánvi rozehřejte olej a asi minutu na něm osmahněte česnek a dvě třetiny tymiánu. Přidejte rajčata, dvě až tři minuty je opékejte, dokud nezměknou a nezačnou pouštět šťávu. Poté odstavte. 
  3. Cukr, máslo a ocet rozpusťte na pánvi o průměru 25 cm vhodné do trouby a nechte probublávat, až směs trochu zhoustne. Přidejte rajčata rozkrojenou stranou nahoru a poskládejte je tak, aby byly po celém dně. Rajčata vařte ještě asi pět minut, dokud karamel opět nezhoustne, pak sundejte z ohně a nechte zcela vychladnout.
  4. Mezitím rozehřejte troubu na 200 °C a těsto rozválejte na kruhový plát asi o 1 cm větší než je pánev, pak ho dejte vychladit do mrazáku. Jakmile jsou rajčata vychladlá, položte na ně studené těsto, dobře ho zastrčte na okrajích a na několika místech těsto propíchněte, aby mohla při pečení unikat pára.
  5. Pečte 30 minut dozlatova. Pak okraje ořízněte nožem a položte na pánev velký talíř. Koláč opatrně vyklopte. Pokud by se vám vypeklo příliš mnoho šťávy, slijte ji. Koláč nechte trochu vychladnout a nakonec jej ozdobte kapary nebo černými olivami a zbylými lístky tymiánu.

Náš tip: Máte-li rádi slané koláče, můžete vyzkoušet třeba i tento s cuketou podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více