Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové zelí s osmaženou cibulkou a dochucené octem a kmínem chutná jako to pravé. Navíc využijete i přerostlé cukety
Zdroj: Toprecepty, rocepty73

Máte rádi moravské zelí a ke kachně nebo k vepřovým výpečkům si ho dáte raději než to kysané? V cuketové sezoně si tuto sladší, moukou zahuštěnou zeleninovou přílohu můžete snadno udělat z cuket. Chutná báječně, nemusíte nic krouhat a aspoň budete mít další možnost, jak naložit s cuketovou úrodou.   

Cuketa - univerzální zelenina

Snad žádná jiná zelenina nepatří k létu tak jako cukety, hlavně tehdy, když jich je dostatek a lidé přemýšlí, jak ještě je zpracovat. V tu chvíli se rozpoutá téměř cuketové šílenství a všichni vyhledávají, do čeho ještě je možné cukety přidat. Naštěstí to není tak složité, neboť cukety jsou báječným druhem zeleniny, který má široké možnosti využití – od salátů, grilovaných či zapékaných zeleninových pokrmů až po sladké koláče. Nejsou totiž tak chuťově výrazně, takže se dají párovat s mnoha ingrediencemi. Navíc se dají využít i jako lehké a dietní zahušťovadlo do mnoha omáček nebo polévek, v nichž vám nahradí jíšku. 

Rychlá příprava

Pokud cukety dorostou do větších velikostí, nejsou již tak vhodné na grilování a zapékání, lepší je nastrouhat a nějak zpracovat v této formě. Jednou z možností je právě cuketové zelí. Tuto vynikající přílohu můžete servírovat jako klasické zelí k různým pečeným masům, ale třeba i k opečeným uzeninám. Její předností pak je, že je mnohem rychleji hotová než normální zelí, pokud je připravujete z hlávek. Ty se totiž musejí krouhat, což je trochu náročnější než jen nastrouhání cukety na obyčejném struhadle. Navíc cuketu uvaříte mnohem rychleji než hlávkové zelí, které je třeba dusit delší dobu, aby změkly i silnější části. 

Jak se dělá zelí z cukety?

Cuketové zelí se připravuje jako zahuštěné moravské zelí, pro něž je typická jemnější a nasládlá chuť. Díky mouce je také vydatnější a má i jinou kašovitější konzistenci, což je už na první pohled odlišuje od dušeného kysaného zelí. Pokud toto zelí připravujete z cuket, je třeba si dát pozor na dobu přípravy, abyste zelí nepřevařili a nebylo uvařené až příliš. Máte-li hodně velkou cuketu, je nutné nejprve odstranit větší semínka uvnitř.

Případně můžete i oloupat zelenou slupku, aby bylo zelí krásně bílé a víc připomínalo to klasické. Ještě než se pustíte do přípravy zelí, nesmíte zapomenout ještě na jeden krok. Nastrouhanou cuketu je třeba nechat tzv. vypotit, abyste z ní odstranili přebytečnou vodu. Nastrouhanou cuketu jen stačí posypat solí, nechat chvíli odpočívat v cedníku a pak odpařenou tekutinu vymačkat. 

Dochucení cuketového zelí

Vaření samotného zelí je už velmi snadné a probíhá stejně jako u toho moravského. Pro výraznější chuť je nutné nejprve podusit na tuku najemno nakrájenou cibulku. Pokud máte zelí v plánu podávat k vepřu a knedlu, je ideální cibulku osmažit na sádle. Na cibulku pak nasypejte mouku a lehce ji osmahněte, ne však úplně dotmava. Pak už stačí jen přidat nastrouhanou cuketu a kmín, aby zelí chutnalo jako to klasické. Cuketu nakonec krátce poduste doměkka, dávejte si však pozor, aby se nerozvařila. Vařte ji maximálně 5 minut. Hotové cuketové zelí dochuťte octem nebo citronovou šťávou. Máte-li rádi zelí sladší, můžete případně přidat i trochu cukru. 

Jak naložit cuketové zelí? 

Pokud vám cuketové zelí zachutnalo, můžete si je zavařit, abyste si je pak mohli dopřát kdykoliv během roku. Jak na to? 
Budete potřebovat: 4 kg cukety, 6 cibulí, ½ l octa, 500 g cukru, 50 g soli a 2 lžíce kmínu. 

  1. Cibuli nakrájejte najemno. Cuketu omyjte, případně oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte ocet, cukr, sůl a kmín.
  2. Vše zamíchejte a nechte asi 30 minut odležet. Hotovou směs napěchujte do dobře vymytých a vysterilizovaných sklenic, zavíčkujte a zavařujte cca 30 minut při 85 °C. 

Náš tip: Dušené cuketové zelí si můžete uvařit podle našeho videoreceptu

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více