Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patizonové řízky v trojobalu
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Patizony nebo také lidově létající talíře či disky se řadí mezi tykve ideální pro úpravu smažením, pečením nebo blanšírováním. Patizonové řízky jsou opravdovou pochoutkou, kterou si můžete dopřát nejen v pozdním létě a začátkem podzimu, kdy sezóna vrcholí, ale při správném uskladnění patizonů až do jara.

Mexický patizon u nás zdomácněl

Patizon se na českých talířích objevuje už tak dlouho, že jej mnozí považují za součást tradiční kuchyně našich předků. Původ tohoto kultivaru tykve obecné však můžeme najít v Mexiku a podle dostupných informací se jedná o jeden z nejstarších známých druhů tykve.

Na naše území se patizon dostal počátkem 18. století a dodnes se těší v mnoha domácnostech oblibě i přesto, že je v posledních letech zastíněn jinými druhy tykví. Nejrozšířenější odrůdou u nás je Cucurbita pepo, bílá, s typickým diskovitým tvarem se zvlněným okrajem.

Mladé vs. starší plody patizonů

Sklizeň patizonů nastává v srpnu a září. Mladé plody se sbírají pár dní po odkvetení a jejich výhodou je, že se před úpravou nemusí loupat, neboť mají měkkou, poddajnou slupku. Naopak nevýhodou je potřeba rychlého zpracování, neboť nejsou určeny pro delší skladování.

Zcela zralé a starší plody jsou přirozeně větší, jejich slupka se však postupem zrání stává tužší a je třeba ji před úpravou odstranit.

Patizony se skladují na suchém místě, kde mohou vydržet až do jara, musí být však dodrženy optimální podmínky:

  • Plody nesmí být poškozené jak na slupce, tak i stopce a jejím okolí. Objevíte-li na povrchu nedokonalosti, odstraňte je a tyto kusy zkonzumujte jako první.

  • Déle skladované vydrží patizony s tvrdší slupkou, která postupně tvrdne ještě více.

  • Teplota skladovacích prostor by neměla klesnout pod 12 °C, studené sklepy tedy příliš vhodné nejsou.

Jak využít patizony v kuchyní?

Podobně jako cukety nebo různé druhy dýní se mohou i patizony připravovat na mnoho různých způsobů. Dají se smažit, péct, zapékat, vařit na páře, blanšírovat nebo dusit.

Jsou vhodné i na krémovou polévku nebo do nejrůznějších zeleninových i masových směsí, mohou se z nich vyrobit placky a používají se i jako přísada do zeleninových omáček k masu.

Asi nejznámější a nejoblíbenější úpravou jsou patizonové řízky v trojobalu nebo těstíčku. Při dodržení postupu jsou krásně křupavé a v případě použití trouby místo smažení na oleji z nich lze vytvořit zdravou alternativu klasických řízků.

Recept na patizonové řízky

Na patizonové řízky se dají použít jak mladé, tak i zralejší plody. Jak už bylo zmíněno výše, postup přípravy se liší pouze tím, že mladší kusy se na rozdíl od těch s houževnatější slupkou nemusí loupat a stačí je pouze omýt, osušit a při krájení na plátky odkrojit i měkkou část uvnitř plodu.

Na řízky budete kromě patizonu potřebovat hladkou mouku, vejce, strouhanku, sůl, pepř, olej či sádlo na smažení, příp. oblíbené koření.

Aby byly řízky tak akorát křupavé, je třeba patizon nakrájet na tenčí plátky, přibližně do 1 cm tloušťky. Silnější plátky je lepší předem asi 3-4 minuty povařit v osolené vodě.

Z patizonu je třeba kromě tuhé slupky v případě zralých plodů odstranit i měkký vnitřek se semínky, což se nejlépe dělá až po nakrájení na plátky.

Na obalování si připravte do jedné mělké misky hladkou mouku, do druhé rozšlehaná, osolená a opepřená vejce a do třetí strouhanku. Mouku i strouhanku je také možné ochutit oblíbeným kořením, přidat sezamová semínka apod.

Tip: Známá blogera Veronika Kokešová alias Koko doporučuje na patizonové řízky použít směs koření běžně používanou na ryby, které se k tomuto pokrmu skvěle hodí.

Nakrájené plátky obalte nejprve v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažte ve větší vrstvě rozehřátého tuku z obou stran dozlatova, dohromady asi 5-7 minut.

Hotové patizonové řízky odkládejte na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk.

Patizonové řízky z trouby

Zdravější verzi bez smažení na oleji či sádle si můžete připravit v troubě. Postup přípravy zůstává stejný, obalené kousky se však položí na plech vyložený pečicím papírem, který můžete jen zlehka potřít olejem a rovněž olejem pokapat řízky na povrchu.

Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 15-20 minut, v polovině pečení patizonové řízky obraťte.

Zdroje informací:

culinabotanica.cz: Zábavné tvary tykve obecné: jak pěstovat dýně, cukety a patizony
gardens.duke.edu: Horticultural Highlight: Pattypan Squash
youtube.com: Originální UFO řízečky z patizonu

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více