Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené zeleninové řízky
Zdroj: Freepik, azerbaian_stockers

Řízek bývá jednou z nejčastějších odpovědí dětí na otázku: „Co by sis dal/a k obědu?“. Je to i váš případ a přemýšlíte nad obměnou kuřecí, vepřové či telecí klasiky? S našimi tipy na zeleninové řízky budou mít děti co chtějí a navíc i vitamíny, které byste do nich jen těžko dostávali.

Různá těstíčka pro variace chutí

Trojobal z mouky, vejce a strouhanky je klasikou, která neomrzí, ale v případě zeleninových řízků je lepší namíchat těstíčko, které bude na povrchu lépe držet. Další výhodou těstíčka je možnost přidat do něj další chutě ladící s druhem zeleniny.

Bylinkové těstíčko

Základní těstíčko na obalování se skládá ze 120 g hladké mouky, 100 ml perlivé vody, 4 vajec, 1 lžíce slunečnicového oleje, špetky soli a pepře. Dále do něj můžete přidat nadrobno nasekané čerstvé bylinky – tymián, bazalku, majoránku, oregano nebo petrželku.

Použití perlivé vody zajistí křehkost a vzdušnost obalu. Pro jemné a nadýchané těstíčko oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, který vmícháte do těstíčka na úplný závěr.

Všechny ingredience je třeba důkladně rozmíchat, aby těsto neobsahovalo hrudky a následně nechat odpočinout alespoň 1 hodinu. Výsledná konzistence by měla být tak hustá, aby těstíčko dobře drželo na zelenině.

Sýrové těstíčko

Na sýrové těstíčko budete potřebovat 200 g hladké mouky, 250 ml mléka, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, špetku soli a pepře. Množství sýra upravte podle použitého druhu. Aromatičtějšího sýra, jakým je například parmezán nebo niva, stačí méně.

Vejce rozšlehejte s mlékem, solí a pepřem, postupně vmíchejte mouku, rozmíchejte, aby v těstíčku nebyly hrudky a nakonec přidejte strouhaný sýr. Nechte alespoň 30 minut odpočinout.

Bezlepkové těstíčko

Na těstíčko bez lepku využijte recept na základní těstíčko uvedený výše, jen místo klasické pšeničné mouky použijte mouku rýžovou, hladkou kukuřičnou nebo teffovou. Alternativou je také Hraška speciálně určená na obalování, která obsahuje hrách, směs bezlepkových obilovin a koření. Ta se jednoduše smíchá s vodou nebo rostlinným mlékem.

Jakou zeleninu použít na řízky?

Celerové řízky

Oloupaný celer nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 5 mm a povařte 8 minut do poloměkka ve vodě smíchané s trochou soli a citronové šťávy. Citron zajistí, že si celer zachová barvu a nezšedne. Před obalováním necháme celer vychladnout a osušíme ho papírovou utěrkou.

Cuketové řízky

Starší cukety zbavte slupky, mladé plody můžete nechat se slupkou. Cukety nakrájejte na kolečka o tloušťce 5 mm, osolte, opepřete, obalte v těstíčku a ihned osmažte z obou stran dozlatova. Před vložením do těstíčka se ke kolečku cukety může přidat kousek šunky nebo kolečko salámu.

Patizonové řízky

Patizon je opomíjenou zeleninou, která se ovšem na zeleninové řízky skvěle hodí. Stejně jako u cukety je starší kusy třeba oloupat, mladé můžete nechat se slupkou. Patizon nakrájejte na plátky silné asi 1 cm, osolte z obou stran a nechte 20 minut „vypotit“. Opláchněte a osušte papírovou utěrkou.

Kedlubnové řízky

Oloupané kedlubny nakrájené na plátky o tloušťce asi 1 cm před obalováním povařte v osolené vodě 5 minut, nechte vychladnout a osušte papírovou utěrkou.

Cibulové řízky

Cibulové kroužky nebo řízky jsou opravdovou pochoutkou, kterou je možné podávat jako hlavní jídlo s bramborami nebo bramborovou kaší, nebo jako přílohu k masu či rybě. Větší cibule nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm a můžete rovnou obalovat a smažit pozvolna, aby cibule stačila změknout.

Lilkové řízky

I lilek lze nakrájet na centimetrová kolečka a osmažit v těstíčku, předtím se však musí nasolit, nechat 20 minut „vypotit“, opláchnout a osušit. Zbaví se tak přirozené hořkosti, která může někomu vadit.

Dýňové řízky

Na řízky se hodí máslová dýně, která má tvar hrušky a po oloupání a vydlabání semínek ji lze nakrájet na půlcentimetrové plátky. Ty před obalením v těstíčku osolíme a opepříme z obou stran.

Řízky z červené řepy

Červenou řepu i se slupkou uvařte v osolené vodě do poloměkka, což bude trvat asi 30 – 45 minut podle velikosti. Následně řepu oloupejte, nakrájejte na centimetrové plátky a osmažte v těstíčku dozlatova.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Nejnovější recepty Více