Vánoční tvarohová štola Pavlíny Berzsiové

ivulinka Kuchařka: ivulinka

Doba přípravy: 1,5 hod. Moučníky , Záviny, rolády 60 názorů

Suroviny

150 g tuku na pečení (máslo, Hera, Zlatá Haná,...)
180 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra z 1 citronu
citronová šťáva z 1 citronu
2 vejce
50 g oloupaných mandlí
100 g kandovaného ovoce
250 g tvarohu
450 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
máslo na potírání štoly během pečení
Recept si zatím oblíbilo 50 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Máslo nebo tuk na pečení utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme citronovou kůru a šťávu, vejce a utřeme do pěny, nasekané mandle, na kostičky nakrájené kandované ovoce, tvaroh a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  2. Vypracované kompaktní těsto na pomoučněném vále vyválíme asi na 3 cm silný plát, který srolujeme do rolády, ale nedorolujeme až do konce.

  3. Štolu položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby péct na 180 st. Po 20 minutách pečení troubu ztlumíme na 160 st. a štolu dopékáme 30-40 minut.

  4. Během pečení štolu 3x potřete rozpuštěným máslem.

  5. Upečenou štolu necháme malinko vychladnout, potřeme máslem a bohatě poprášíme cukrem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 394 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánoční tvarohová štola Pavlíny Berzsiové

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Mám kamarátu v Nemecku, desaťročia nám posielali na Vianoce štolu. :-) A od jej mamky viem, že upečená štola sa potiera maslom a posypáva niekoľkokrát, musí mať na povrchu tú cukrovú vrstvu cca 3 mm hrubú. Milovali sme ako deti štolu práve kvôli tej vrstve navrchu.:-K;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dajda: Uff, kdyby to tak bylo v receptu, tak to zabalím už včera večer!:-// Nemám ty čtyři hladové puberťáky po ruce!

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: mám radost, děkuji:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Veronika.Hrozna: Aby nebyla štola suchá, nesmíte ji nakrojit hned, ať mají puberťáci hlad sebevětší! ;-( Pomazat máslem a pocukrovat ještě horkou, nechat vychladnout a pak zabalit do alobalu a dát do igelitového nebo mikrotenového sáčku. Balíček umístit někde v chladu - já ho dávám do krabice na balkón. Ochutnat po 2 dnech - bude krásně navlhlá a vydrží (pokud se o mi nepostará ta hladová mládež!) ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna: Výborná, vláčná , nepřeslazená ! Mám ji tmavší dala jsem do ní také sušené brusinky a pustily barvu. Dala jsem vlašské ořechy místo mandlí a rozinky, taky kandovanou kůru pomeranče , citronu a limetky.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Právě jsem ji vyndala z trouby, chladne ! Nakrojím až bude studená, posílám jen pracovní fotku na plechu. Je to macek, pro 4 hladové puberťáky! :-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Už jsem vyzkoušela pár receptů a vždy byla suchá! Tahle se mi líbí, upeču na zkoušku !

    Odpovědět

  • lubinka lubinka

    Renata L: Děkuji. Taky jsem ji chtěla vyzkoušet před Vánoci, raději koupím ten tučný tvaroh a tento co mám s:-Kdělám na pomazánku.

    Odpovědět

  • Renata L Renata L

    lubinka: Byl to tučný tvaroh :-)A štolu určitě zkuste,je jednoduchá a výborná.Já jsem teď jen trénovala,ale na Vánoce zopakuji :yes:

    Odpovědět

  • lubinka lubinka

    Renata L: moc děkuji, vypadá skvěle a určitě tak i chutná. Byl to tučná, nebo polotučný tvaroh prosím ?:-K

    Odpovědět

  • Renata L Renata L

    lubinka: Já jsem zrovna dneska štolu pekla a zrovna z tvarohu ve vaničce a povedla se.Můžete se podívat ,přidávala jsem i fotografii :-)Je pravda , že když jsem štolu na vále tvarovala ,musela jsem ještě moukou podsypat,aby se mi s těstem lépe pracovalo.,ale šlo to poměrně dobře:-)

    Odpovědět

  • lubinka lubinka

    Ivulinko prosím, je lepší péct štolu z tvarohu v alobalu nebo můžu použít i tvaroh z vaničky-mám tu polotučný tvaroh od Madety?:-K

    Odpovědět

  • Renata L Renata L

    Štolu jsem pekla dnes poprvé jako trénink na Vánoce a musím konstatovat,že je výborná:yes:Do těsta jsem přidala jen špetku soli a rozpuštěným máslem s rumem potírala až po upečení,pak dostatečně pocukrovala.S dovolením přidávám fotografii:-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Zdenka1: a já děkuji tobě:-K

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Moc dobrá štola, děkuji za recept:yes::-K

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: vánoční štola s tvarohem tvarohova stola pavlína berzsiová tescoma s chutí pavlína berzsiová tescoma s chutí vánoční tvarohová štola recept tvarohova vanocni stola vánoční štola tescoma s chutí recepty berzsiová tescoma s chutí dnešní recept vánoční tvarohová štola tescoma s chutí recepty pavlína vánoční štola tvarohová vanocni stola recept vánoční štola tvarohová tescoma vanocni stola videorecept štola vánoční tvarohová recepty pavliny bersziove vanočni stola recepty tvarohova stola recept tescoma s chutí pavlína berzsiová

Zapomněl/a jsem heslo