Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční prvorepubliková bábovka: Mramorová šlehačková podle „Sandtnerky“ voní čokoládou a chutná božsky
Zdroj: Wikipedia a Profimedia.cz

Den vzniku samostatného Československa sice letos připadá na sobotu, což bohužel znamená, že nemáme den volna navíc, i tak si ho ale můžeme aspoň osladit nadýchanou bábovkou. Recept podle prvorepublikové kuchařky M. J. Sandtnerové je pro tuto příležitost ideální.

Jak se žilo za první republiky?

V sobotu 28. října slavíme Den vzniku samostatného československého státu a jeho osamostatnění od Rakouska-Uherska. Právě tímto dnem roku 1918 začalo období první republiky, které je vnímáno jako jakýsi zlatý věk v historii našeho národa. I když ve skutečnosti nebylo vše tak růžové, jak si představujeme, v každém případě šlo o období, kdy byla postavena spousta architektonicky významných staveb a vzniklo mnoho cenných uměleckých děl.

Natáčely se slavné černobílé filmy s hvězdami, jako byl Oldřich Nový, Nataša Gollová nebo Adina Mandlová, vznikaly luxusní módní salony a lidé žili v jakési euforii ze samostatnosti státu. Byla to doba vyhlášených kaváren, cukráren, lahůdkářství či dalších podniků. K Myšákovi se chodilo na zákusky, k Paukertovi či k Lippertovi zase na chlebíčky, k Vaňhovi na rybí speciality a do restaurace luxusního hotelu Šroubek na různé delikatesy

Slavné prvorepublikové kuchařky

Ti, kteří si to nemohli dovolit, vařili doma podle slavných kuchařských knih, které musela mít ve své knihovničce každá správná hospodyňka. Vedle Anuše Kejřové nebo Marie Haškovcové byla největší hvězdou Marie Janků Sandtnerová. Přestože je její Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů stará již téměř sto let, podle jejích receptů se vaří dodnes a hlavně v případě tradičních českých pokrmů nebo zákusků je „Sandtnerka“, jak se kuchařka často nazývá, sázkou na jistotu. 

Mramorová bábovka - nejlepší sváteční moučník

U koho jiného by tedy člověk měl hledat inspiraci na pečení tak klasického moučníku jako je mramorová bábovka? Právě tato dvoubarevná a kakaem vonící a pocukrovaná bábovka je dokonalou ozdobou stolu a ideálním moučníkem nejen k nedělnímu posezení u kávy, ale i pro sváteční den

Jak na šlehačkovou bábovku podle Sandtnerové?

Receptů na mramorovou bábovku je celá řada. Můžete ji udělat tvarohovou, jogurtovou, piškotovou nebo třenou. Nejluxusnější je ovšem ta poctivá šlehačková – dokonale nadýchaná, vláčná a plná kakaa. A právě tu si nyní můžete upéct podle receptu z kuchařky M. J. Sandtnerové. Jak na to? 

Budete potřebovat: 125 g másla, 240 g cukru, citronovou kůru, 250 ml smetany ke šlehání, 5 žloutků, 420 g hrubé mouky, sníh z 5 bílků, 1 balíček kypřicího prášku, 60 g čokolády nebo 15 g kakaa, 1 lžíci citronové šťávy, pár kapek mandlové esence, 20 g másla a 20 g strouhanky do formy a moučkový cukr na posypání bábovky.  

  1. Do utřeného másla přidejte cukr, jeden po druhém žloutky, citronovou kůru a vše třete 20-25 minut. Poté přidejte po lžících polovinu mouky a všechnu smetanu. Do zbylé mouky nasypte kypřicí prášek. Z bílků si ušlehejte tuhý sníh, který současně přidávejte s moukou smíchanou s práškem. 
  2. Lehce promíchané těsto rozdělte na tři díly, první díl nalijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Do druhé dílu zamíchejte strouhanou čokoládu nebo kakao a přidejte do formy, a do třetího dílu přidejte citronovou šťávu a mandlovou esenci. I třetí díl přendejte do formy. 
  3. Takto připravenou bábovku dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte ji zvolna asi hodinu. Upečenou a vychladnou bábovku vyklopte z formy a vydatně pocukrujte moučkovým cukrem.

Náš tip: Máte-li mramorovou bábovku v oblibě, můžete vyzkoušet i tuto se zakysanou smetanou podle našeho videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více