Julius Caesar snídal vinný střik, k večeři měl kuře na rozmarýnu s dušenou zeleninou. A zřejmě si pochutnával i na pizze
19. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Gaius Julius Caesar vstoupil do dějin jako římský vojevůdce a jeden z nejmocnějších mužů starověku. Známý je také jeho milostný románek s egyptkou královnou Kleopatrou. Jaký byl život v Římě 1. století a co měl Caesar na talíři?
Zápisky gurmána Apicia
O tom, co se jedlo v prvním století před naším letopočtem, podal svědectví římský gurmán Apicius, který sestavil první sbírku receptů. Na základě této kuchařky dnes můžeme zmapovat stravovací návyky bohatých Římanů, tedy i významného politika Caesara.
Ráno začínalo snídaní (ientaculum), která se většinou skládala z kousku chleba, několika oliv a sýra a zapíjela se ředěným vínem.
Mohlo by vás zajímat
Lehký oběd a vydatná večeře
Oběd (prandia) byl ve znamení rychlých, lehkých a jednoduchých jídel. Často šlo o zbytky studeného masa z předchozího dne s chlebem a ovocem, nejčastěji to byla jablka a hrozny.
Stejně jako dnes i před více než dvěma tisíciletími nejdůležitějším jídlem na Apeninském poloostrově byla večeře. Večeře (cena) byla v rodinách zámožných Římanů samozřejmě bohatá a skládala se z několika chodů. Začínalo se obvykle listovým salátem s vejci a octovou zálivkou, následovaly mořské plody, které se podávaly s rybí omáčkou garum.
Mohlo by vás zajímat
Hlavní chod bylo maso
Hlavní chod, to bylo samozřejmě maso. A co bylo běžné? Určitě maso kančí, zvěřina, drůbež a různí ptáci. Z Apiciovy kuchařky víme, že oblíbené bylo kuře nebo jiný pták na rozmarýnu s citronem, česnekem, olivami a olivovým olejem.
Ve starém Římě také připravovaly pokrmy z jednoho hrnce, konkrétně maso (nejčastěji drůbeží) s kousky chleba a datlemi, ochucené kmínem, zalité vínem a olivovým olejem a zapečené s krustou z vajec.
Mohlo by vás zajímat
Zelenina čerstvá i dušená
Přílohou k masům kromě chleba byly různé druhy zeleniny – mohl to být dušený pórek, dušené zelí s cibulí, ředkvičky, ale i chřest. Zapomenout nesmíme na různé druhy luštěnin, především cizrnu, hrách a čočku.
Už tehdy se pěstoval například hlávkový salát, sklízely se okurky, zelí, česnek a cibule. Oblíbená byla i červená řepa, kromě kořene se konzumovaly i její listy.
Závěr stolování patřil dezertu, což bylo ovoce, většinou datle a fíky a ořechy. Pokrmy se zapíjely vínem, které se vždy ředilo vodou.
Mohlo by vás zajímat
Placka à la pizza
Už tehdy se pekly placky, o kterých historici zabývající se gastronomií někdy mluví jako o předchůdci pizzy. Například tehdejší známý básník a spisovatel Publius Vergilius Maro v knize Aeneis popisuje obilnou placku obloženou zeleninou a sýrem.
Když se nad tím zamyslíme, vytvořit tenké placky nebyl určitě problém ani tenkrát. Otázkou ale je, čím se zdobily. Pro pizzu typickou „červenou“ omáčku sugo nebo jinou omáčkou z rajčat rozhodně ne, protože rajčata tehdy v Evropě nerostla a lidé si tu na ně museli počkat ještě víc než 15 století.
Stejné je to i s paprikou, i ta přišla do Evropy až po objevení Ameriky. Pokud si tedy Caesar pochutnával na placce, byla zřejmě ochucená omáčkou garum, olivovým olejem, ančovičkami a olivami.
Náš tip: Nadýchanou a křupavou pizzou podle našeho videorecetu by nepohrdl ani slavný Julius Caesar.
Zdroje informací:
devourtours.com: Pizza alla Romana: Everything You Need to Know
carlinosrestaurant.com: Did Julius Caesar Eat Pizza?
piattorecipes.com: What Julius Caesar Ate in Ancient Rome
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chutě antického Řecka: Den začínali chlebem namočeným ve víně nebo speciálními palačinkami, které bychom dnes asi nepozřeli
Pět jídel z jednoho hrnce či pekáče do stovky pro celou rodinu: Porce guláše vyjde na 25 Kč, porce bramboráku na 17 Kč
Královské chutě: Egyptská královna Kleopatra snídala chleba s vínem a olivami, na oběd klidně spořádala ježka
Přečtěte si Zobrazit více
Pět nejlepších jídel z červené řepy: Jak na dokonale krémový hummus, rizoto s řepou nebo řepové carpaccio
Opulentní hostiny starověkého Říma: Dušený papouščí jazyk nebo nadívaný plch se konzumovali vleže
Řekni mi, jaké ryby doma jíte aneb Společenské postavení ve starém Římě podle jídelníčku