Chutě antického Řecka: Den začínali chlebem namočeným ve víně nebo speciálními palačinkami, které bychom dnes asi nepozřeli
10. 8. 2022 Historie a zajímavosti
Vždyť i v dnešním Řecku se většina jídla zapíjí vínem, opilých Řeků ale moc nenajdete. Už od starověku tu totiž jde o užívání si života a k tomu patřilo a stále patří chutné jídlo a kvalitní víno. To bylo pro ně tak důležité, že na Olympu měl mezi božstvem zastoupení i bůh vína Dionýsos.
Obiloviny, olivy a hrozny
Představu o tom, jak se dívali staří Řekové na opilství, si můžeme udělat například z textu politika Eubula (4. století před naším letopočtem): „Pro rozumné muže připravuji jen tři kratery (krater – nádoba na mísení vína s vodou, pozn. aut.): jeden pro zdraví, druhý pro lásku a rozkoš a třetí pro spánek. Po vypití třetího jdou rozumní muži domů. Čtvrtý krater patří špatnému chování; pátý je na křik; šestý na hrubost a urážky; sedmý na rvačky; osmý na rozbíjení nábytku; devátý na deprese; desátý na šílenství a bezvědomí.“
Mohlo by vás zajímat
Základem kuchyně v době antického Řecka byla „středomořská triáda“, tedy obiloviny, olivy a hrozny. Pěstovaly se ale i luštěniny. Obyčejní chudší Řekové se živili chlebem a kozím sýrem. Občas k jídlu chytali i malé ptáky. Maso pro ně sice bylo luxusem, zato ryb a zeleniny byl dostatek pro všechny. Šlo nejčastěji o cibuli a česnek, z ovoce pak byly běžné hrozny, meruňky, fíky, jablka, hrušky a granátová jablka.
Jídelníček bohatých Řeků byl rozhodně širší. Běžné byly různé druhy masa, oblíbený byl pečený divoký králík.
Tvrdý chléb i palačinka
Vraťme se ale k snídani. Chléb, který se namáčel do karafy z vínem, se připravoval z ječmene a byl tak tvrdý, že by se samotný jíst nemohl. Víno tu popíjely i malé děti, sklenku až dvě denně. Je však pravda, že víno bylo z hlediska možné infekce bezpečnější než voda. A navíc se pilo zředěné s vodou.
Pokud se bohatším Řekům přejedl ranní tvrdý chléb, dali si po ránu placku na způsob palačinky, která se připravovala z pšeničné mouky, olivového oleje a kyselého mléka. Ta se jedla buď nasladko přelitá medem, nebo naslano posypaná sýrem.
Nejdůležitějším jídlem byla večeře
Ačkoli staří Řekové pravidelně obědvali, nešlo o žádnou opulentní hostinu. Většinu měli na talíři jen malé porce solené ryby, chleba, oliv, sýra či fíků. Oběd samozřejmě opět vydatně zapili vínem ředěným vodou.
Nejdůležitějším jídlem dne byla večeře – to je ostatně běžné u středomořských národů i dnes. Podávala se až za soumraku, kdy ostré sluníčko už ztratilo sílu. Tehdy se muži scházeli s přáteli a diskutovali o filozofii a každodenních událostech.
Muži a ženy jedli odděleně
A jak si staří Řekové užívali večeři? Záleželo pochopitelně na společenském postavení. Muži a ženy obvykle jedli odděleně. Pokud v domácnosti byli otroci, ti servírovali pokrmy nejprve mužům, pak ženám a nakonec sobě. Tam, kde otroci nebyli, ženy nejdřív obsloužily muže a pak sebe, ale až když muži dojedli.
Hojně se konzumovaly vejce, a to nejen slepičí, ale i křepelčí. Z masa pak většinou různí ptáci – křepelky, bažanti, kachny, ale i menší druhy, jakými jsou kosi, pěnkavy, špačci či drozdové. Ti byli dostupní i pro ty nejchudší. Bohatí Řekové si dopřávali maso z hus a prasat, z hovězího dobytka a koz.
Zatímco červené maso bylo vyhrazeno jen bohatým, ryby byly dostupné pro všechny. Přílohou byly luštěniny a zelenina, běžně se pěstoval chřest, zelí, mrkev či okurky, oblíbená byla rukola a různé voňavé bylinky, například tymián.
Med a kykeon
Sladké moučníky neznali, jediným sladidlem byl med, který byl drahý. Pokud si chtěli zamlsat, pokapali si medem sýr, fíky nebo i olivy.
Zvláštností byl tzv. kykeon, nápoj připravovaný z ječné kaše, vody, vína, různých bylinek a kozího sýra. Popíjeli ho řečtí rolníci, protože byl výživný, ve vyšších společenských vrstvách jím proto pohrdali. Zmínky o něm najdeme v Homérových textech.
A když shrneme jídleníček starověkých Řeků, s překvapením zjistíme, že se vlastně stravovali podobně jako dnes a podle pravidel současné středomořské kuchyně. A je skvělé, že tyto jídelní zvyklosti přetrvávají celá tisíciletí!
Zdroje informací: Wikipedie
lemonandolives.com: The Ancient Greek Diet
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníček stavitelů egyptských pyramid: Místo mzdy dostávali denně 5 korbelů piva, chleba a cibuli
Historie piva: Vařili je mniši a bylo tak husté, že se jedlo lžící! Co ještě nevíte o našem národním nápoji?
Mezinárodní den Rosé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 1 hodinou
Maková náplň nastavená
Přidáno před 8 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 11 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 13 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ve středověké krčmě na pivě nešidili, zato zde kvetl hazard a chudým se k jídlu podávala kaše. Bohatší si dopřávali veverku nebo ježka!
Jak vypadal středověký jídelníček: Chlebová polévka, sladké kaše z prosa a placky, které ničily zuby
Opulentní hostiny starověkého Říma: Dušený papouščí jazyk nebo nadívaný plch se konzumovali vleže