Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

NOVINKA: Naše chalupářská kuchařka

Koupit za 399 Kč

Královské chutě: Egyptská královna Kleopatra snídala chleba s vínem a olivami, na oběd klidně spořádala ježka
Zdroj: Wikimedia Commons/ Amos Gvili, CC BY-SA 4.0

Krásná a mocná královna vládla obrovské říši, která se rozkládala na území dnešního Egypta, Kypru, části dnešní Libye a dalších oblastí Blízkého východu. Kleopatra byla zřejmě také poživačná a milovala dobré jídlo a pití.

Chleba a pivo

Co v 1. století před naším letopočtem měli na stole normální lidé a na čem si pochutnávali ti bohatí včetně Kleopatry a jejích blízkých? Chléb a pivo byly základní pilíře egyptské stravy. Obojí měli na stole všichni od dělníka na stavbě pyramid po nejvyššího kněze nebo vládce.

Dělníci jedli dvě jídla denně: ráno chléb, pivo a často cibuli, později měli vydatnější večeři s vařenou zeleninou, masem a větším množstvím chleba a piva. Rozdíl byl nepochybně v kvalitě jídla. Chleba se pekl z divokého ječmene, kterému se říká emmer nebo farro. Z ječmene se připravovaly také kaše. Chléb se podobal dnešním plackám a tortillám, občas mohl mít i tvar bochníku.

Hody královny Kleopatry

Kleopatřina snídaně se pravděpodobně skládala z pšeničného nebo ječného chleba namočeného ve víně, z čerstvých fíků a oliv.

K obědu bylo zvykem jíst jen něco lehkého, běžná byla čočková polévka nebo různé druhy pâté (tedy paštiky z jemně mletého masa).

Večeře vždy byla opulentní hostinou. Servírovalo se maso dikobrazí, křepelčí, gazelí, kozí nebo hovězí. Výjimkou na jídelníčku nebyli ani hroši nebo naopak malí ježci. Divoké gazely se pekly na medu, kachny na rožni.

Samozřejmostí byly také ryby. Ty se jedly čerstvé nebo se konzervovaly solí a uchovávaly na horší časy. Konzervování ryb bylo ve starém Egyptě důležitou a zodpovědnou činností, kterou směli vykonávat jen chrámoví úředníci.

Zelenina, dezert i víno

Součástí každého jídla byla také zelenina. Ta se nepěstovala, ale rostla divoce. Konzumovala se hojně cibule, česnek nebo stonky papyru. U dvora královny Kleopatry bylo zvykem podávat také máslo a sýr. Kolem hostů obíhaly služky se džbány vína, aby doplňovaly prázdné sklenice: perfektní zakončení egyptské hostiny.

A večeři korunoval dezert! Pochutnat si Kleopatra mohla na granátových jablkách a bobulovitém ovoce zvaném jujubes (červená datle nebo datle čínská) s medovými koláčky. Oblíbené byly fíky. Zemědělci k jejich sklizni dokonce cvičili opice. A podle legendy jídlo z fíků s přídavkem smrtelně jedovatého hada poslalo Kleopatru na onen svět.

Snědla rozpuštěnou perlu

Kleopatřin milenec Markus Antonius měl mnohem větší nároky na jídlo než Kleopatra. Jeho rozmařilost Kleopatru někdy rozčilovala. Vsadila se, že jeho rozmařilost překoná v osobní soutěži. Vlastnila dvě největší perly tehdejší doby, které dostala darem od orientálních vládců. Jednu z těchto masivních perel nechala Kleopatra rozpustit v extrémně silném octu a spolkla ji. Než stačila zkonzumovat druhou, byla prohlášena za vítězku.

Podrobnosti Kleopatřiny smrti (zemřela v pouhých 39 letech) jsou nejen pro její současníky dodnes záhadou. Římský spisovatel Dio uvažoval, že ji uštkl had, tedy kobra, která byla schovaná v košíku s fíky. A některé verze její smrti tvrdí, že nedostala košík fíků, ale květin. Říká se také, že vlastně spáchala sebevraždu, protože vypila směs bolehlavu plamatého, prudce jedovatého oměje šalamounku a opia.

Jak to bylo doopravdy, to zůstane navždy záhadou.

Zdroje informací:

grunge.com: What Cleopatra Typically Ate In A Day

history. com: Eat Like an Egyptian

Témata: královské chutě, maso, chleba

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář