Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hroznové víno lze stejně jako třeba jahody či maliny dobře skladovat až 14 dní.
Zdroj: Freepik/ stockking

Konzumace ovoce je v současných chladných dnech jedním z nejlepších způsobů, jak si chránit své zdraví. Často si ovšem nakoupíme víc, než dokážeme ihned zpracovat, a tak se nám ovoce kazí. Dokážeme tomu však předejít za pomoci jednoduchého „triku“.

Konec plýtvání

Ceny ovoce v zimních měsících se často zvýší natolik, že nakupujeme pouze v případě výhodné nabídky, a proto někdy volíme i větší množství. Někdy ovšem nedokážeme vše sníst a spousta ovoce tak končí v odpadkovém koši. S tím se ovšem dá velmi jednoduše skoncovat.

Zavařovačka pomůže

Některé druhy ovoce lze totiž skladovat delší dobu, aniž by se to projevilo na jejich kvalitě. Navíc k tomu nepotřebujeme žádné drahé přístroje ani zdlouhavé techniky, jen jednu drobnost, kterou má doma určitě každý. Obyčejnou zavařovačku

Jak na to? Vezměte si čistou, absolutně suchou sklenici se šroubovacím víčkem. Ovoce důkladně prohlédněte a odstraňte všechny poškozené plody. 

Ovoce určitě nemyjte! I trocha vody může způsobit předčasné uhnívání nebo plíseň. Ovoce dejte do sklenice, zašroubujte ji a uložte do lednice. Odebírejte dle potřeby a těsně před konzumací ovoce umyjte.

Takto můžete uchovat i zeleninu, ale pouze nenakrájenou. V případě krájení je už nutné ovoce či zeleninu předem omýt a pak je sice můžete uchovávat ve sklenici v lednici, ale nevydrží tak dlouho. 

A které druhy ovoce či zeleniny se pro tento účel nejvíce hodí?

  • hroznové víno
  • jahody
  • borůvky
  • baby karotka
  • mini okurky

Náš tip: Když se rozhodnete ovoce použít, udělejte to s celým obsahem. Jakmile se totiž dostane do sklenice „čerstvý“ vzduch, zbytek ovoce se kazí rychleji.

Z uchovaných jahod si můžete podle našeho videoreceptu připravit perfektní buchtu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více